在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有冇全職媽咪..自己仲要番全日工架..入黎傾下計

我都要返工, 5天工作, 都是沒有什麼壓力, 已經做了5年, 都可以6點準時收工, 個囡阿媽幫我看, 所以我都不會唔做, 因為真係多個錢會好些, 同時, 我都係唔可以24hr對住她, 我想我會死. 我仲會去返學tim
[img align=left]http://b1.lilypie.com/R0A3p8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070621/MyhL.jpg[/img]

複式洋房

SIUBO117,
其實我同妳一樣都係唔可以全職湊小朋友,因為其實我好怕小朋友哭鬧,不過是自己生既咪會容忍性好D,對住人地的小朋友我會揾地方避開啦!
我對於妳話(自己賺錢先有安全感!)絕對同意,其實我發現好多時係因為個女人唔識得賺錢,所以至比老公食住,同埋我都覺得如果有D錢防身,有咩事都唔駛太擔心!
重有件事我好佩服妳架,就係妳話個工人D體味好嗅,但妳可以容忍到既,我同我個囡都有鼻敏感,所以我對於我認為接受唔到既味道我會好怕,我估如果換轉我是妳,我睇怕佢做唔到三日就已經比我炒左啦!妳有冇打算嘗試比D止汗劑,香體露或者叫佢勤D沖涼,睇下會唔會好D!

複式洋房

tcba_121901,
妳就好啦,有媽咪幫妳湊女,係我囡BB時,我媽咪係搬黎同我一齊住幫我湊囡架,我都覺得不知幾好,起碼有時自己夜晚去下街都可以,點知當我囡囡讀K1時,我妹妹都生左個BB仔,要揾我媽咪湊,而且我妹妹住係我媽屋企附近,所以我媽就搬番屋企住幫我妹湊仔,我咪要自己湊番囉!因為我住九龍,我媽住上水,所以根本就唔方便,本來我媽咪叫我將囡囡轉去上水讀幼稚園,假期至接佢回家住,但我始終唔捨得唔可以日日見住個女,所以咪惟有辛苦自己,將個女轉去我公司附近D全日制幼稚園方便自己湊嘛!但是到小學就要搵人照顧佢啦,所以比較麻煩囉!

大宅

Elim2002,
我今個月尾換工人啦,忍多半個多月,希望新來的工人冇咁大体味!

tcba_121901
你真幸福有阿媽揍.咁安心好多.

大宅

唉也...自己開左個topic...一路都以為冇人係度傾..so 都唔記得左tim...

其實我睇番你地既post..原來我地個個都好似超人咁..講真..有時放左工先至係另一份工既開始...都幾辛苦...

就黎summer wor...咁你地會點安排呢...我都仲係度煩緊呢個問題...都唔知點好..又要番工

民房

Hi hi,
大家好la!我其實同大家個situation差不多,又要返工,又要湊小朋友,又要煮飯,又要洗燙!!日日都好疲倦!我 考慮了好耐,打算今年九月開始全職湊bb,因為bb開始返k1,老公已經叫了我多次辭職,他又話如果我不辭職,他就辭職!激死我!! 不過我仍然有好多心理因素未能克服,當然同錢有關, 女人有個錢好d!加上我怕這個年紀難再找到工作,你話係未?

大宅

BeJaiJai,

你老公好搞笑.都好ga,由媽媽從小帶大的小朋友多數比其他乖. 
如果係諗住自己揍就有排都吾洗諗出返來做野.起碼要小朋友上中學先得.到時真係不知有什麼工岩做.

大宅

金豬媽媽 寫道:
我都係呀, 借個位比我呻下.
每日返工放工煮飯湊女睇功課, 星期一至五日日如是, 星期六日好d唔駛返工, 但係都要做煮飯婆湊女, 我覺得自己似係外傭多過人地老婆, 放工後返到屋企忙到連張梳化都無時間坐, 有時真係覺得好累, 我老公淨係識得同d女玩, 要佢睇功課就錯漏百出, 無計, 我都覺得自己好勁, 連我d同事都話我係屋企重忙過返工.

絶對同意呀,你既情形同我一模一樣呀,不過我勁過你,因為我有倆個仔,大仔放完暑假讀五年級,細仔就三年級,我地一齊為偉大既身兼倆職既媽媽觀呼

別墅

monchhichiip 寫道:
[quote]
金豬媽媽 寫道:
我都係呀, 借個位比我呻下.
每日返工放工煮飯湊女睇功課, 星期一至五日日如是, 星期六日好d唔駛返工, 但係都要做煮飯婆湊女, 我覺得自己似係外傭多過人地老婆, 放工後返到屋企忙到連張梳化都無時間坐, 有時真係覺得好累, 我老公淨係識得同d女玩, 要佢睇功課就錯漏百出, 無計, 我都覺得自己好勁, 連我d同事都話我係屋企重忙過返工.

絶對同意呀,你既情形同我一模一樣呀,不過我勁過你,因為我有倆個仔,大仔放完暑假讀五年級,細仔就三年級,我地一齊為偉大既身兼倆職既媽媽觀呼 [/quote]

我地真係幾勁架, 不過為左仔女係開心既, 只要見到小朋友健康快樂地成長, 點辛苦都值得.
我果兩個係囡囡, 大女8.5歲, 細女7歲, 呢個星期佢地學校考試, 之前已同佢地準備溫習, 今個成個星期我請左半日假, 趕返屋企督促佢地溫書, 真係超忙.

複式洋房

monchhichiip,金豬媽媽,
我睇到妳地湊兩個小朋友,重要同佢地溫習又要返工,真係好犀利呀!勁!
我得一個女而且都只不過是讀緊K2,所以就冇妳地咁辛苦,我老公想我同佢生多個BB,佢話屋企熱鬧D,開心D!但是我見妳地咁辛苦,真係諗到唔敢諗,而且我EQ低,如果小朋友打架,我一定會受唔住,所以我非常佩服妳地!

BeJaiJai,
我亦都覺得妳好叻架,可以全職湊小朋友,因為我覺得如果全職湊小朋友就會冇曬自己D私人時間,因為佢實會"痴"到妳實一實,而且我覺得全職湊仔仲辛苦過返工呀!!

民房

Elim2002
其實我都未知自己到時會唔會適應 加! 如果唔適應,到時再算啦!不過我希望到時會ok。多謝你鼓勵!

複式洋房

各位媽咪,
我想問下妳地意見,因為我打算新年後請工人湊囡囡,但係我發覺請個外傭薪水3480+培訓費400+食宿一個月差不多要成5千幾蚊,如果我請個家務助理湊佢半天,同幫我清潔屋企,買埋菜,3千5蚊(返6天)係咪好似平D 呀? 同埋妳們覺得請家務助理湊小朋友好D定係請外傭好D呢?

大宅

大宅

Elim2002,

請家務助理,你平時都係咁辛苦,放工趕頭趕命回家煮飯,洗碗. 不過吾洗成日對住個工人,而且家務助理做野快手d.
外傭就24小時on call.

我諗緊自己將來吾要工人,小朋友放學後放在補習社,跟住夜晚請2個鐘頭鍾點(8-10pm),你話可行嗎?

複式洋房

SIUBO117,
我現在對於請家務助理既念頭打消左啦!因為當我將這個提議同我一位朋友講時,佢即刻話係唔可行的,佢話: -
*朋友:如果個小朋友學校放假咁點算呀*我答:咪將佢放係我奶奶度住囉,反正佢地屋企都有小朋友陪佢玩,因為我老公細佬一家三口同奶奶住,而且佢囡囡同我個囡年齡差不多有咩所謂,根本就冇問題!*朋友:咁如果學校假期係星期中間放一日,第二日又要返學咪好麻煩囉!而且學校考試或者測驗,可能會放早喎!重有什麼運動會,開放日,家長日可能又會只係返幾個鐘頭,咁點安排?隨時可能什麼補習社或者家務助理d時間會緊接唔到喎!重有如果個家務助理失驚無神有事要早走或者唔返咁又點算呢?*當我朋友講完一大堆說話後,我就覺得又真係如果請家傭會好d囉,所以都係決定請工人囉!!
所以妳問我妳的提意是否可行,我只可答如果妳能將我以上的問題全部都可解決的話,是可行的!!

大宅

Elim2002,

不過我都係覺得外傭好D,24小時on call,你到時返工都會安心好多.夜晚用完的東西又有人同你拾手尾.
我依家返到屋企就可立即同個囝玩.連飯都吾洗自己裝,吃完飯又吾洗碗,得閒又可上下網。
個地和厕所日日都clean。Window,doors,drawer,shelves個工人都好clean
bed cover,pillow,quilt,cloths 又洗又iron.
每日煮完飯都洗Kitchen,和洗地。
嘩,咁多野要做點可以吾用工人?
我開始有壓力。

複式洋房

SIUBO117,
咁即係話妳現在個工人都做得幾好是嗎?係賓賓定係印傭呀?妳用邊間外傭公司架?個agent跟得好唔好,介紹比我知道呀?因為我都冇咩門路,廣告就一大堆,都唔知邊間好?

複式洋房

SIUBO117,
剛剛看完baby-kingdom/論盡家傭之後,個心不期然有股寒意,佢地講到請工人後,簡直慘絕人寰,激到吐血,比死更難受,睇完後好驚好驚,因為我真係怕我會變左其中一名受害者,點算好呀!妳一定要幫下我同開解下我,邊到可以搵到個好工人,好既外傭公司啦! :-( :-(

大宅

Elim2002,

我現在是印傭,但月低(30�6)會換個賓賓。
請工人要睇運氣,我好彩我個叫OK。我間AGENT好细,D人會每1-2個月打一次電話跟進。如果你真係要,我可以比電話你。

回想2年前個印傭第一次來(老公話要請初次來港,純D),英中都吾懂聽,好難溝通。但放心有個translation電話。不過D人學得好快,半年倒就得。
當佢會星期都做同一樣野就會慣性去做,我最不滿意係煮食,主要是我都吾懂煮,所以教吾倒佢。佢最掂係takecare我囝,好有耐性,比我有耐性好多。
而呢D人的身會有味,就算佢地沖完涼都有佢地的特殊味。應該8成人會有。

印傭純D,慢D,蠢D,怕事D。
賓賓古惑D,精D,做野比較快,學歷都高D,在香港勢力大D。

複式洋房

SIUBO117,
唔該妳呀!我真係想要個電話號碼,妳寫比我呀,我想打電話去查詢下,重有妳話賓賓古惑,勢力又大,咁點解仲轉用,唔再用番印傭?(我知道賓妹假期要放足比佢,而且好多時一定要星期日,反而印傭可以商量下,咁唔係好d咩?),同埋妳話妳個工人做野都ok架,咁重咩換左佢既?有問題嗎?

首頁

尾頁

跳至