樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

樓價貴嗎?

你地覺得宜家樓價貴嗎? 係咪有價冇市呢?後市點睇呀

複式洋房

Re: 樓價貴嗎?

有價冇市,新樓情況重差,二手還可以,我估計樓市小陽春後現正進入冷靜期,之後回落,視乎冷靜期有多久,越長樓價回落更大,市民收入增多或股市利潤未必能支持樓市,低價樓供平過租成交多可以理解,中價樓隨香港中產減少而萎縮,豪宅抄風現!

GDC 寫道:
你地覺得宜家樓價貴嗎? 係咪有價冇市呢?後市點睇呀

禁止訪問

別墅

而家d一手樓確係貴而且滯銷,是因為:
1. 很多一手樓呎價已經唔係一般受薪階層可以負擔得起的水平, d買家不願再將大部分薪水貢獻比發展商;
2. 大部分一手樓發水情況嚴重, 已到了買家不能忍受的水平,即太搵老襯了,實用面積呎價其實可能近萬元 ;
3. 二手樓買家已沒有換樓的意欲, 因就算換大200呎的新樓, 實際上層樓仲比住緊果層細,換來做咩呢? 為層細樓而咩條更大的樓債就更不化算;
4. 越來越多一手樓買家, 一買左即時坐艇, 閒閒地蝕100萬, 因為發展商d樓並不保值!
因此,樓價咁貴,且物無所值,樓市當然唔會向好,極其量平穩而已!

複式洋房

香港D 樓 不嬲都係貴. 幾貴都有人買.

炒樓投資就唔好啦. (大把其他投資工具, 除非您真係好睇好樓市)

自住只要供樓係家庭收入的 30%.以內 相信問題不大.

因為每個家庭的收入也不同. 所以大家買的樓價各有不同.

我有好多朋友現在買樓都係唔供啦. (因為供完了) 佢地換樓都係換D 遠D 的地方. 換大D. (香港現在的交通網絡比以前好了很多. 好多人都唔介意住新界區)

複式洋房

交通方便但偏遠交通費貴,時間長,一家人搵食都幾"重負擔"!

首頁

尾頁

跳至