自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

飛 蟻 入 屋 後 患 無 窮

飛 蟻 入 屋 後 患 無 窮

甫 踏 入 夏 季 , 又 是 昆 蟲 活 躍 的 季 節 , 住 在 西 貢 區 自 稱 「 討 厭 飛 蟻 的 人 」 在 討 論 區 上 表 示 , 近 日 雨 後 的 晚 上 , 不 斷 有 飛 蟻 入 侵 居 所 , 「 成 晚 屋 入 面 飛 飛 去 , 好 煩 呀 飛 蟻 , 有 咩 方 法 可 以 防 止 佢 飛 入 屋 ? 」
另 一 網 友 也 受 飛 蟻 困 擾 , 「 我 住 22 樓 , 成 日 有 好 多 飛 蟻 , 好 滋 擾 。 」 有 網 友 建 議 , 可 在 燈 下 放 一 碗 水 , 水 面 反 映 燈 光 , 昆 蟲 受 吸 引 便 會 飛 到 水 中 淹 死 。
德 興 清 潔 滅 蟲 公 司 負 責 人 劉 先 生 表 示 , 上 述 方 法 是 農 村 流 傳 下 來 撲 滅 飛 蟻 、 飛 蛾 的 傳 統 方 法 , 「 有 效 但 阻 止 唔 到 飛 蟻 入 屋 」 。 他 說 最 有 效 方 法 是 在 窗 戶 加 防 蚊 網 或 蚊 帳 , 也 可 在 窗 邊 噴 家 用 殺 蟲 水 , 「 最 好 每 3 個 月 換 一 次 , 因 為 昆 蟲 適 應 殺 蟲 藥 就 無 效 。 」 他 說 飛 蟻 入 屋 後 患 無 窮 , 「 如 果 係 白 蟻 , 會 將 木 質 傢 俬 蛀 爛 , 後 果 好 麻 煩 。 」

別墅

Re: 飛 蟻 入 屋 後 患 無 窮

thx

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

eeee, "他 說 最 有 效 方 法 是 在 窗 戶 加 防 蚊 網 或 蚊 帳 , 也 可 在 窗 邊 噴 家 用 殺 蟲 水 ,"
可能真係得喎. 因呢排我屋企入過2隻飛蟻咋.我仲以為我用個D蚊香&電子滅蚊液O.K.添..
咁可能因為我工人日日圍住個花園邊噴 殺 蟲 水呀.
該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章

Thanks

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

thx

伯爵府

好媽媽勳章

thanks for sharing.

珍珠宮

大宅

我用吸塵機吸.是比較安全.
JO JO PIG

男爵府

飛 蟻 = 白 蟻???

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Cheungwong 寫道:

網上資料話....飛蟻甩翼後會變白蟻

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我住係村屋架, 早兩日屋企不斷有飛蟻入屋, 佢哋唔係飛入屋, 而係行入屋, 因為我屋企露台門有防蚊網, 所以飛唔到入嚟, d飛蟻竟然從露台門隙行入嚟, 就因為咁, 佢哋d翼甩晒出嚟, 好黑人憎呀!
多謝你提供資料, 我今晚返去試吓先, thx!!!!!!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

THX

珍珠宮

會唔會都係傳聞嚟呢? 睇嚟要報料去一網打盡等佢揭開迷底.
貝貝 寫道:
[quote]
Cheungwong 寫道:

網上資料話....飛蟻甩翼後會變白蟻 [/quote]

大宅

醒目開學勳章

好在裝左蚊網 :mrgreen:

大宅

Thanks for share!

大宅

kasaki 寫道:
我住係村屋架, 早兩日屋企不斷有飛蟻入屋, 佢哋唔係飛入屋, 而係行入屋, 因為我屋企露台門有防蚊網, 所以飛唔到入嚟, d飛蟻竟然從露台門隙行入嚟, 就因為咁, 佢哋d翼甩晒出嚟, 好黑人憎呀!

我都係住村屋架,露台同房窗都有防蚊網,但我都唔知點解d飛蟻都可以入到我間屋,真係好討厭呀 我都聽人講過飛蟻會變白蟻架,所以我真會拍死佢地

大宅

我都有防蚊網, d飛蟻一隻隻係隙到入嚟, 係無翼架, 於是我捲起網, 諗著閂窗, 點知見到佢地係窗外一隻隻派著隊入黎, 已經係無翼架

kasaki 寫道:
我住係村屋架, 早兩日屋企不斷有飛蟻入屋, 佢哋唔係飛入屋, 而係行入屋, 因為我屋企露台門有防蚊網, 所以飛唔到入嚟, 好黑人憎呀!

首頁

尾頁

跳至