自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Re: 飛 蟻 入 屋 後 患 無 窮

貝貝 寫道:
[quote]
Cheungwong 寫道:
飛 蟻 = 白 蟻???

網上資料話....飛蟻甩翼後會變白蟻 [/quote]

那些所謂飛蟻甩左翼之後都有差不多一厘米長﹐而且身形粗肥﹐吾似白蟻﹐有冇人知真定假?

珍珠宮

細個時屋企成日都有飛蟻,但都無變白蟻,我覺得係網上傳聞,並未得到証實.
PaPa 寫道:

那些所謂飛蟻甩左翼之後都有差不多一厘米長﹐而且身形粗肥﹐吾似白蟻﹐有冇人知真定假?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

網上資料話飛蟻有好多品種, 其中一個品種會蛻變成白蟻, 如果飛蟻斷翼, 仲會繼續爬行而不死的多是白蟻種 wor.

伯爵府

子爵府

咁我要去買多幾款殺虫水先至得啦~
我都驚D飛蟻飛入屋架~
就算唔變白蟻, 但俾佢入左黎造竇咪 C ~

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

thx

男爵府

zater 寫道:
網上資料話飛蟻有好多品種, 其中一個品種會蛻變成白蟻, 如果飛蟻斷翼, 仲會繼續爬行而不死的多是白蟻種 wor.

好驚呀!
因早幾天屋企有老人家過身…
當晚近1點我仲未訓,見到隻飛蟻係廳度飛下爬下,仲有甩緊翼tim…
咁傳統呢d時候唔可以打 d 白色/青色/黃色翼的昆虫嘛…咁我當然唔打由佢爬啦(對翼係透明帶淺白青色喎)……
但而家睇到個post, 個心1516呀 ...

男爵府

但我屋企都裝左蚊網,但就唔太得,仲攪到d飛蟻痴住個網....有好多都會係d網與貼之間爬入黎

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

jennyliu 寫道:
但我屋企都裝左蚊網,但就唔太得,仲攪到d飛蟻痴住個網....有好多都會係d網與貼之間爬入黎

我地都係呀!! 不過如果冇裝網...真係分分鐘一百幾十隻入屋囉~

男爵府

thanks.

伯爵府

ginger2006 寫道:
細個時屋企成日都有飛蟻,但都無變白蟻,我覺得係網上傳聞,並未得到証實. [quote]
PaPa 寫道:

[/quote]

我都好想知?我問過人有D話係有D話唔係!都知真定假?! 真係一個迷?!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jennyliu 寫道:

我都係, 果晚捐左 10 隻 8 隻入黎, 好彩早幾日裝左蚊網咋

大宅

PaPa 寫道:
[quote]
貝貝 寫道:
[quote]

那些所謂飛蟻甩左翼之後都有差不多一厘米長﹐而且身形粗肥﹐吾似白蟻﹐有冇人知真定假? [/quote]

係真架,我老公佢係圍村人,成日都見呢d飛蟻架!
佢話一定要消滅佢,因為甩翼後變白蟻,會蛀木架!
所以我見到佢就同呀仔一齊滅佢地架啦!

男爵府

吓..........我先2日見到條肥蟲係張枱度爬, 嚇到我大叫, 點知老公話條肥蟲係飛 蟻甩左隻翼, 原來係白蟻係張枱度爬.....?? , 但聽講白蟻唔係白色 bor....甩翼肥蟲有咁利害可以註哂D木嗎?

seven7 寫道:
[quote]
PaPa 寫道:
[quote]
貝貝 寫道:
[quote]

那些所謂飛蟻甩左翼之後都有差不多一厘米長﹐而且身形粗肥﹐吾似白蟻﹐有冇人知真定假? [/quote]

係真架,我老公佢係圍村人,成日都見呢d飛蟻架!
佢話一定要消滅佢,因為甩翼後變白蟻,會蛀木架!
所以我見到佢就同呀仔一齊滅佢地架啦! [/quote]

民房

侯爵府

畀面勳章

飛蟻變白蟻係真的, 變咗白蟻時尾部係奶白色, 所以未至於見飛蟻冇咗對翼就話係白蟻
我家就係咁俾佢地入侵咗 :-( 佢地通常飛咗入屋後, 會選一些較潮濕的地方, 用佢地的牙齒咬爛D木入去定居, 之後佢地會在裡面產卵, 木就係佢地的主要食糧, 你地平時係見唔到佢地, 由於佢地怕光, 所以係唔會咬到走出嚟, 而係要等到佢地食到你D木, 像我家, 佢地就跟住地腳線行, 一路行一路食, 直到將一段地腳線的木咬到得番張紙咁薄先知, 普通的殺蟲水係殺唔到佢地, 要搵殺蟲公司先得, 到時真係好大獲, 又要搬開D櫃打D藥水入去, 要全屋做先得, 如果已咬到連傢俬都有重煩, 傢俬都唔要得, 所以希望大家小心D, 唔好睇小佢地, 真係後患無窮呀
大家唔駛擔心, 我滅完佢地之後, 都已經搬走咗啦, 費事煩嘛

大宅

我最近也見到有銀灰色肥蟲, 在衣櫃書櫃, 掃地都見過, 我拍死它.

男爵府

近來黎左好多飛蟻,唔知會唔會變白蟻

大宅

銀灰色肥虫??會唔會係"衣魚"呀?
佢頭尾都有觸鬚的~~
好鍾意喺衣柜同書柜出沒的~~

子爵府

死火,先果排見倒屋企個地有片飛蟻翼,條虫唔知去左邊,希望佢死左!

首頁

尾頁

跳至