跳至

首頁

尾頁

男爵府

急..我個仔發燒呀荃灣/葵芳/青衣有冇邊個醫生好呀?

我個仔而家燒到39點幾度.由禽日燒到今日食左退燒藥都未退過.點算呀??我見佢個咀角生左粒pop仔同埋d牙肉重哂唔知有冇人試過?

複式洋房

Re: 急..我個仔發燒呀荃灣/葵芳/青衣有冇邊個醫生好呀?

可愛的天使:

你個仔幾大呀? 39度幾唔退都真係要小心d. 可以試吓塞肛藥. 另可幫佢沖個暖水浴, 好有效o家. 除此之外, 可用暖水抺身及手腳.

醫生方面, 可試荃豐中心楊嘉祥或陳小敏. 青衣城卓健的周健偉.

若持續發高燒就要去急症室轉介入院啦. 之前我個女(三歲)試過高燒入院, 當時真係好擔心, 人都顛.

定d黎, 最緊要冷靜. 祝安好!

男爵府

Re: 急..我個仔發燒呀荃灣/葵芳/青衣有冇邊個醫生好呀?

我冇塞肛藥得退燒水咋.我都同佢沖左.之前去陳小敏覺得佢馬馬地.而楊嘉祥要五點先開.周健偉好唔好.

大宅

我朋友個囝囝係睇青衣城卓健的周健偉, 話好架, 同埋佢係青衣城唯一一個兒科

唔好理喇, 去睇咗先啦!

複式洋房

可愛的天使:

點呀? 你囝囝好d未? 最終你帶佢睇咗邊個醫生? 有甚麼病?

大宅

可愛的天使, 囝囝退燒未? 會唔會係出疹呀

男爵府

thank you 大家!我同bb結果入左醫院住左一晚禽夜晚番左屋企不過d燒時有時冇,醫生話可能係過濾性病毒未知結果不過多數都係報告遲d先知,所以我番左屋企先.比左一d我諗係抗生素既藥同退燒藥因為佢要食一個療程.我禽晚番到屋企(可能之前果晚冇覺好訓)起唔倒身所以夜晚果次冇食到唔知點算食少左次.唉! 我真係冇用. :-(

大宅

唔好 :-( 啦, skip一次唔緊要, 總之要食哂個療程,
小朋友係會成日病, 在所難免
你自己都爭取時間多d休息

複式洋房

可愛的天使:

定d黎, 食少一次唔怕o既. 只要唔會再忘記, 完成療程應該無問題, 怕唔記得可用紙記下, 穩陣d.

我好奇怪點解e生話係過濾性病毒, 但又俾抗生素? 因抗生素係醫唔到過濾性病毒喎.

我囡囡高燒咗幾日, e生都怕濫用抗生素, 唔開俾佢, 後來見佢都係唔退燒, 至開抗生素(augmentin), 最終證實係乙型感冒加少少肺炎, 食10日抗生素.

大宅

周建偉深受小朋友父母歡迎, 因為睇佢一兩次就好, 不過佢開d藥係好重, 同埋卓健d藥好似唔多靚, 我個囡幾個月時病睇佢, 佢開抗生素, 但我個囡食一次嘔一次, 唔繼續食埋佢都唔得, 之後轉左另一個醫生, 比哂d藥醫生 睇, 醫生話周建健開d抗生素好'拿'胃, 所以我個囡會食襯就嘔. 不過, 佢個人真係好nice & 打針手勢好好, 我地淨係幫襯佢打針, 不過卓健開d退燒藥(只係baby panadol)唔得, 我個囡次次一食就嘔.

我朋友個家姐係醫生黎架, 佢又係聽我朋友話有口碑帶囡囡去睇周建偉, 點知佢囡囡食完藥半夜要入急症, 朋友家姐比d藥d兒科醫生同事睇, 得知佢開d藥好重架.

楊嘉祥就剛剛相反, 佢唔主張開太重既藥, 我較為喜歡佢既做法, 雖然佢講d野怪怪地.

可愛的天使 寫道:
我冇塞肛藥得退燒水咋.我都同佢沖左.之前去陳小敏覺得佢馬馬地.而楊嘉祥要五點先開.周健偉好唔好.

大宅

我都睇開楊嘉祥....
我覺得佢好好

男爵府

swisslady,

小朋友一病真係有得訓架, 成日要起身check住佢d體温.而家好彩已經退左燒,但係牙肉重好腫&流牙血,加上而家重肚屙(黃色好稀同以似有小小啖既物體既野)一日屙四次每次屙唔係好多.唉!真係波未平一波又起. :-(

男爵府

小飛飛syc,

我係知道要食,但係唔知醒叫呀仔食. :-( 而家冇lu.我同自己講點都要撐起身比佢食.其實我唔知果d係唔係抗生素黎因為要食一個療程唔停得所以係我自己估咋.  

複式洋房

小朋友病咗, 一定係父母和湊佢既人最辛苦, 相信為人父母者會感同身受.

大家努力加油呀, 我們要走的路非常漫長o家!

話時話, 究竟你個囝囝有幾大?你好似一直都無題過.

大宅

del

大宅

大宅

係呀係呀, 楊嘉祥好得意架, 外形成個怪醫秦博士啦咁, 講嘢語氣就好得意 :lol:
我囡囡淨係找過佢打針, 所以評價唔到佢的醫術, 但佢打針手勢好好, 兩秒唔使打完, 我會繼續睇佢 :mrgreen:

[quote]
薳然媽媽 寫道:
楊嘉祥就剛剛相反, 佢唔主張開太重既藥, 我較為喜歡佢既做法, 雖然佢講d野怪怪地.
[quote]

男爵府

小飛飛syc,

我個仔而家18個月大. 又未識講野先最擔心. 你個小朋友幾大呀?

首頁

尾頁

跳至