自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幾多歲至比仔女自己落街去買野

我仔就快八歲, 早兩日想比佢試o下自己去7-11買奶, 只係o係樓下, 又唔駛過馬路, 但我奶奶聽到, 話我'痴線' , o甘幾時至係'適當時候'?
我記得我細個讀幼稚園已自己落街週圍去, 連返學等校車都係得自己同d同學, 亞媽得鬼閒理你, 邊有o甘緊張
該用戶已被刪除

Re: 幾多歲至比仔女自己落街去買野

大宅

Jimsalad

我細個果時都係同你一樣, 未到10歲已經落街買嘢食, 同埋落街玩, 但係而家咁嘅環境, 真係今時唔同往日喇
該用戶已被刪除

伯爵府

起碼小學 :mrgreen:

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

呢代真係唔同d....我細個果陣...都係幼稚園已經自己落街...仲要係去幫人買啤酒喎...而家...中一左右啦...先會比我囡囡自己落街囉...如果係囝囝都要小四以上囉...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

亞仔8 歲半,我未比過佢自己落街,
但佢同學,成日自己坐綠van 去補習。

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

melodytam 寫道:
但係而家咁嘅環境, 真係今時唔同往日喇

係啦...以前壞人係有...都冇而家咁多...而且而家好多人都係各家自掃門前雪...都係自己小心d好囉...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果阿女唔反對, 我想.....18歲 .

大宅

我囝囝中一頭先自己落街,返校

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

細個阿媽唔比出街, 係間唔鐘要買文具先至比我落街不過都三四年班, 唔使過馬路個隻, 同埋去婆婆屋企, 婆婆會比錢我落樓下士多買一公升可樂個時仲係樽裝, 好鬼重我自己一個攪掂, 而家阿囡十歲雖然無話比叫佢自己一個人去買野, 但舊年 9 月開始都係佢自己放學行路返屋企 (都幾近不過要過馬路) 同埋星期六返興趣班我都會比佢自己一個返..... 但同我一齊我買野就會比錢佢自己去比, 有時要找錢有時唔使, 我就係則邊睇住.... 我都無唸過呢個問題.

珍珠宮

好媽媽勳章

RAA 寫道:

我都係咁話.

如果有工人, 都叫工人啦.

我個女e+k3, 早幾天佢問我, 係唔係讀中學就要自己返學/放學, 可能佢e+細個, 無膽, 佢話到中學時想有人揍. 如果佢大

男爵府

RAA 寫道:

你肯佢都唔肯喇. :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章

我屋企落街係冇野買嫁,要搭村巴出去先可以,所以啊女冇中學都唔得呀.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我細個住郊區, 每日步行半小時( x 2)山路返 / 放學, 冇大人接送, 係哥哥家姐拖細佬妹咁帶返學.

我記得成五, 六年班先隅然同同學一齊搭巴士落元朗行下街. 果時著住唯一既一條裙, 但比同學笑 – 使乜執到咁靚 ??

冇話去唔去街, 只得通山跑, 拖住2 個細妹行雞公山, 真係唔識死 !!

F.1 派到屯門咁遠. 頭一個月返學, 每轉一次車都打電話比亞媽報告行蹤 – 自己驚咋 – 咁大個女第一次出遠門.

果時多數幾兄妹, 亞媽邊湊得咁多個.

今時今日一個起2個止, 有時間關心多D囉.

我仔仔就怏7歲, 我都唔敢比佢自己放學.

男爵府

我囝囝7歲開始自已每朝都去學校返學,因為學校就在我家樓下步行1分鐘就到達!

男爵府

RAA 寫道:

我都想~~

侯爵府

9歲到啦.......

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個女都由舊年(10歲)開始自己行返學,
佢身上有防狼器同手電,其實依家有手電已經好過以前,
不過以前街上冇咁多車、冇咁多壞人。

兩睇啦,仔女始終要大,
我好似佢咁大,出去搵食咯(part-time),
所以我好獨立架,都全靠我父母train成,
我小四就自己搭船過澳門(代父母出席uncle嫁女

大宅

好似九歲開始,只會到樓下超市買小小嘢,全程有閉路电視睇住,窗ロ望到超市,派細仔全程睇住,多過三分鐘都唔出嚟就打电話比佢,因為好多同学都已經開始自己到附近圖書館,街市之類,或者補習社,唔想另佢覺得管得太緊,為有久唔久叫佢去一次,叫細佬睇住,照顧家姐安全!
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

首頁

尾頁

跳至