嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

d人唔理有濕疹bb媽咪的感受

我發現d人唔理濕疹bb媽咪的感受.....我b出生後1個月就有嚴重濕疹帶她去街d人目光看怪物敢看我個女...我覺得有什麼好望...不過我好不介意街外人點看..不過最可惜是我老爺及99是一個固執的人我已經說過個女是濕疹...d皮膚時好時壞..不過每次返去99家看到個女d皮膚紅...就說bb點解你d皮膚紅曬...我99就說我是不是用紗巾抹面時太大力抹喎.又話我唔帶她看醫生.....我當時真的很無奈... :-( .我已經說過看了好多個醫生到是同一句說話...可必要我個女試不同的藥水..看來看去好好玩咩.....可能因為我99想介紹我個女去看皮膚科以我說不用所以她就覺得我不緊張個女...我到唔想個女有濕疹...我的心很痛點解會有個唔明白我的老公有個麻煩99及老爺...我究景做錯了什麼....

我在這裡希望d人唔好這麼膚淺唔好當有濕疹bb是有問題的...他同樣可以吃喝玩樂bb...只是皮膚敏感d及有時皮膚紅了一達達...

sorry..我是想放鬆一下自己及發洩下...在了大家 對唔住..我講得太多..

伯爵府

好媽媽勳章

Re: d人唔理有濕疹bb媽咪的感受

珈浠,

記得我嗎 ? 我好明白你的心情 , 你的囡囡是很可愛的 , 上次見到佢都不怕陌生人。

我仔仔5歲有時濕疹令佢眼睛周圍都紅了 , 出街都有人望 , 塊臉最嚴重時有小朋友對住他說我仔仔好肉酸。不過我沒有埋會因為他們不明白我亦冇必要去解釋 , 幸好仔仔都沒有埋他人的眼光 , 照樣玩得很開心。我奶奶以前都不明白,又話濕又話毒 , 又話可能係我大肚時食錯東西等等 , 最後她都用了很多方法幫仔仔都沒有太大效用 , 她終於明白濕疹是很難醫的。

現在仔仔的濕疹叫做控制了,但仍有返發的時候 , 我沒有放棄會努力幫仔仔對付濕疹的。你都要堅強呀 , 唔好理他人點睇 , 最緊要係你老公要明白你已很盡力照顧囡囡。

比心機呀 !

iwff

別墅

珈浠, 想問下濕疹同奶癬, 熱痱有乜野唔同架? 我囡囡 d 皮膚好易紅, 我係新手媽咪, 又乜都唔識, 請指教。

我有個朋友既囡囡都有濕疹架, 不過佢細細個果陣好似冇事架 wor, 我真係越諗越擔心, 我要留意 d 乜野呢?

大宅

我個囝1個月大嗰陣開始有濕疹至今,我第一次做人媽咪當時又要返工,BB俾奶奶湊,根本就唔知個囝點解成日爛面到出水,成身好似沙紙咁鞋,我奶奶話我陀BB嗰陣都唔知食過咩攪到個囝皮膚咁差,又話係奶癬,佢用紫蘇葉煲水俾我囝抺面,時好時壞,我仲諗住佢湊大咁多個,應該知咩原因架喎,但我當時開始唔係好信佢,我大年初4同個囝去睇醫生,醫生仲話我點解個囝塊面爛成咁先至帶佢黎睇,醫生話係濕疹,醫生建議我同個囝轉奶粉,返到去我同佢講返醫生所講嘅野,佢當時仲話我個囝咁巴閉,新年流流睇醫生,最巴閉係佢咁話,同佢點都唔肯同我個囝轉奶粉,話轉奶粉好麻煩,但我都唔理,買咗罐新奶粉叫佢幫個囝轉,轉食依隻奶粉之後,我個囝D濕疹好咗好多同冇咁嚴重,佢先至收聲,最後我都決定自己照顧返個囝,依家佢18個半月,濕疹已經受到控制,我努力冇白費 :-( 但食物方面依家都要好小心幫佢選擇,所以照顧一個濕疹BB唔係一件易事,大家努力!! 我都吐完苦水,舒服晒

大宅

珈浠,
唔好理其它人點睇. The most important thing is what you think. You are quite strong, so you are better than me. I always cry when I see my BB's skin becomes red + water. I think we should think positive and help our BB to fight against eczema. So, I will try best not to cry anymore.

大宅

我囝囝都有濕疹, 又係時好時壞
最初"奶粉"唔啱食, 轉咗"奶粉"好小小
但係天氣一轉,濕疹又開始出來
我都壓力好大, 我已經睇過好多次醫生
醫生都係開 "類固醇" 比我塗
跟本唔需要再睇, 睇完都係一樣塗 "類固醇"
我最嬲就係我 "亞媽"
成日都講我,話我食錯野, 攪到佢個孫皮膚咁差
我跟本冇食錯野, 只係亞囝臨出世前 "冇食涼野"
講過幾十期次, 講到我好煩
我都好激氣, 你估我地唔心痛咩,
我誰人諒解我地呀!!

伯爵府

珈浠,

你有冇試過轉飲豆奶or羊奶? 我囝都係好勁濕疹, 兩三個月大時, 塊面係紅晒鞋"十十"的, 之後我懷疑佢對牛奶敏感, 幫佢轉
Schizo 該用戶已被刪除

複式洋房

唉~~完全明白濕疹bb媽咪既感受.....
我仔仔一出世就有濕疹
每次出街,10個有9個人都會問點解bb皮膚又好又腫? 我都淨係答"係濕疹呢架",佢地會教我用d mug mug沖涼,睇邊個邊個醫生....等等. 我只會聽,唔會再同佢地解釋, 因為佢地根本唔知咩係"濕疹" 我諗街d人都係出至好心,"鄧"bb可憐,算吧啦.....
不過,有次好嬲,就係我個仔同個bb女玩,bb女個婆婆立即拖走佢,好似以為我個仔係皮膚病,會傳染比佢個孫甘,當時我個心好難過....
之前揍我個仔既女人又係無知識,居然話揍我個仔攪到佢既皮膚都痕,我同老公即時二口同聲話: "濕疹唔會傳染架!!".

完全同意珈浠話 :
------------------------------------------------------
我在這裡希望d人唔好這麼膚淺唔好當有濕疹bb是有問題的...他同樣可以吃喝玩樂bb...只是皮膚敏感d及有時皮膚紅了一達達...
------------------------------------------------------

別墅

睇完你哋啲唔開心經歷, 雖然我個女無濕疹問題, 但係我都想發表吓我嘅感想...
我有個朋友個女出世一個月,我去探佢時見到BB塊面有紅色一達達, 都幾嚴重, 但係我朋友話健康院姑娘叫佢幫BB搽cream, 我嗰時已經同佢講如果係濕疹嘅話就要試吓第二隻奶粉(佢係飲A+)....
到我上個禮拜見番佢, 佢話睇過醫生, 原來係濕疹, 搽左藥膏好左好多...我於是問佢點解唔試吓轉隻日本奶粉, 因為日本奶粉嘅乳蛋白無咁勁, BB無咁容易敏感, 佢話'費事轉啦!'...
我真係唔明點解由於媽媽'費事轉奶粉',而要BB受濕疹之苦...我見到BB都覺得肉痛..身為媽咪當然要諗辨法令BB無咁辛苦, 唔係因為'費事'就咩都唔做!! BB濕疹主要係因為奶粉問題, 佢只係飲奶, 無食其他嘢, 咁好明顯'奶'係主要致敏原...
OK就算唔係因為奶粉, 咁都唔應該一句'係咁架啦!' 就咩都唔做.....如果我係佢就會績極啲諗吓改善放法...而唔係咩都唔做!!! :evil:

複式洋房

我相信好多濕疹媽咪見到你這個subject都好有共鳴. :-(

我bb初發濕疹時,自己本身己經好惶恐,發

民房

珈浠

我亞B之前也有嚴重濕疹,出晒水。
之前看了好多個醫生都唔好,最後看了一個兒科醫生就好了,你要地址嗎?留個e-mail給我。
Schizo 該用戶已被刪除

男爵府

多謝各位媽咪比我的鼓勵 :-( ...我有一個愚蠢的問題各位有濕疹b的媽咪..是不是每次看完醫生..d藥水會全部吃完...因為我心大心細唔知點好...因為我d藥有d是抗生素...d朋友話唔好吃得太長時間..
請比意見

複式洋房

完全同意! 雖然我bb無濕疹, 但係皮脂好勁, 好似成日好多皮皮咁, 一出街識同唔識的人都比好多意見, 見我無咩反應就覺得我唔著緊, 又話係皮膚敏感, 又叫我轉奶粉, 又話攞d咩水咩水沖涼。其實我地一早問左醫生, 醫生話大大下就會好, 無葯膏 (亦唔需要)。所以我依家有事就問醫生, 始終好過阿甲講咩又試, 阿乙講又試, 萬一試左對bb唔好, 個責任都唔知邊個負。

Schizo 寫道:
VENUS,
其實你朋友未必係「費事」,可能佢中間做過好多野無同你解釋。佢係bb mama,按理佢一定係最緊張bb既人,你既好意我諗佢明白既,可能身邊太多聲音太多提議,佢求其搵句答你jet。

果時我都係咁,身邊好多建議,個個都話人地個b一轉左mud mud一搽左mud mud就好返,但其實作為濕疹媽,可能好多野都試過晒,未試過亦唔一定人地一句就去試,而且bb都唔係咁襟得試!一行出街,識既唔識既,都有好多提議,聽埋聽埋真係好心煩架,我心情好既就會講句:「唔該晒,我地返去試下!」心情唔好既,可能都會一句duck埋去:「得架喇,我地識架喇!」你朋友講費事,佢可能已經轉過幾次奶粉nei,又或者佢唔想亂咁改動bb既習慣jet,事實上濕疹成因有好多,奶粉可能係其中一個,好多醫生建議轉低敏會有用,亦有醫生覺得無需要轉奶粉既!

其實,無人講既野係一定啱,你好心相勸你朋友,已經盡左做朋友既義務,佢唔領情你就算喇,亦唔好怪佢,佢都好煩!其實作為濕疹媽咪既朋友,最需要係支持同鼓勵,唔係建議(呢樣留返醫生做喇)!你下次見佢,問候下佢:「你辛唔辛苦呀﹖湊濕疹bb唔易架,你已經好叻架喇,比心機,bb大d就會好好多架喇!」我相信,佢會更加舒服!

別墅

唉~~! 我都明佢一定聽過好多意見, 不過見到bb咁真係覺得心痛.. :-(
我諗我可能真係無企係佢嘅角度諗...你嘅提意都好有道理...等我下次用咁嘅心態去同佢溝通先...
:-P 係bk真係學到好多嘢....!!!

民房

藥水應該無抗生素,係for消炎、止癢,食左BB會舒服些,食到無水出,就OK。
珈浠 寫道:
多謝各位媽咪比我的鼓勵 :-( ...我有一個愚蠢的問題各位有濕疹b的媽咪..是不是每次看完醫生..d藥水會全部吃完...因為我心大心細唔知點好...因為我d藥有d是抗生素...d朋友話唔好吃得太長時間..
請比意見

禁止發言

大宅

日本奶粉 = 唔係個個BB都啱食呀!!
我個囝一出世食 "森永" 濕疹多到你驚
後期再轉 "低敏森永" 都仍然有濕疹
如果真係對蛋白敏感
我建議轉食 "豆奶"
或是轉食 "能恩HA1"

大宅

我BB亦是有濕疹, 睇過幾個醫生,他們只開藥膏比BB,
他多數是手腳關節位出水同痕, 睇小一眼便"R"到出血,
傷口好番後會好似樹皮咁,之後又痕, 又"R"到出....
重複又重複.....我好耐冇見過又白又滑節瓜手腳。

請問是否有好的醫生介紹,可否 PM 給我, THANKS!

首頁

尾頁

跳至