1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

除了媽媽, 爸爸, bye bye and mama, 就乜都唔識講
見到同齡的小朋友已經好多野都識講, 歲半去健康院問過, 只說你同佢講多d野

其實我已同佢成日講野, 佢乜都明白, 但就唔肯講. 佢同我request 野時, 我要佢講先比佢, 佢都唔肯講, 我唔比就cry 唔停

可以點?謝謝

公爵府

叻叻勳章

自己湊嗎...

禁止訪問

回覆:歲半囡乜都唔識講, 擔心, 有無同樣情況

大宅

不用擔心, 我個囡現在兩歲半. 她一歲半時, 和您的囡囡差不多, 佢兩歲去健康院評估時, 都不達標, 說不到10個單字, 要兩歲半再返健康院再評估. 剛剛回去了, 評估結果是滿意. 不用再跟進. 佢兩歲三個月開始返學前班, 成日同D小朋友玩, 又在課堂唱歌, 講說話大有進步, 現在她成日講野, 到時您就會覺得佢煩!

水晶宮

有啲小朋友怕醜就唔敢講~~
多啲鼓勵佢講嘢~~
唔好以為佢喊就解決到問題~~

大宅

回覆:歲半囡乜都唔識講, 擔心, 有無同樣情況?

聽人講越遲識講野越聰明唔使擔心

公爵府

唔使擔心,多同其他小朋友一齊玩,甘樣進步會更快。

翡翠宮

唔好太擔心啦,多D同佢講,由簡單嘅詞彙開始,聽多D佢就會講嘅喇,唔好逼得佢太緊啊

男爵府

之前我個囡都唔多肯講嘢,但有一日跟我叫99做99之後,就好似開咗掣咁,成日跟我講,然後進步好快,唔駛擔心,未撞啱開到你囡囡個掣啫!多啲同佢講嘢啦,佢學緊,第日一講嚇你一跳

公爵府

我個女20個月啦,之前識叫爸爸,媽媽,哥哥而家一d都唔講,唔知佢点考幼稚園
但衰在我阿媽話我都係咁,3歲突然有一日乜都識講,原来我阿女係copycat. 性格9成似我:scary

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

既然健康說冇問題,就唔使擔心。
你可以帶BB多D出去同小朋友玩,一路玩一路學習。

首頁

尾頁

跳至