心聲留言

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

del

大宅

Re: 拎綜援就唔可以讀好學校

政府部門, 有些人真是很衰, 無需理會別人, 最緊要問心無愧.

你有權投訴態度差的職員.

子爵府

個職員講d野好差,,咩野叫唔係俾人讀好學校呀???再加上唔一定係貴學費先係好0既學校,係果個人膚淺姐,曲曲你唔駛為依d冇啦0既人唔開心

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

而家d幼稚園好多都千幾蚊一個月架啦, 有幾多$900個月呀? 自己貼都唔得咩。咁過份架, d $又唔係佢俾既。呢d咁既份完全體諒唔到父母想俾好既野給自己子女既果種心情, 唔好為呢d人而唔開心。

大宅

我心情都好低落
只係想講下..........忍無可忍

如果拎綜緩,小朋友去第二個區番'好

侯爵府

[quote]
5354 寫道:
我心情都好低落
只係想講下..........忍無可忍

如果拎綜緩,小朋友去第二個區番'好

侯爵府

還想講, 身為特殊兒既媽媽, 見到有人, 因為$, 而明明自己小朋友無事, 都話到係自閉症, 為左每個月千幾元既傷津, 我實在好卑視呢種人.................希望d 父母知道, 評估報告係一身一世架..............政府有晒record, 自閉症=精神病既一種, 小朋友會買吾到insurance, 買到都好貴, 將來某d行業做吾到, 有無諗過, 你依家既幸福(每個月有千幾元), 會將左小朋友一世呀? 如果, 可以既話, 我每個月捐千幾元出黎, 都想我小朋友係健健康康, 正正常常

講完...................

大宅

初初仲想住同情吓樓主, 估唔到佢自己先是呃綜媛的人, 好彩有好多人作証, 不過現在真是好多呢類年輕但又唔努力工作, 寧顧舒舒服服擹大手板叫政府養的人, 更甚是還要抱怨錢唔夠用, 無法同其他辛辛苦苦工作要交稅的人享受同樣的待遇, 還想盡辦法去騙取更多金錢去享樂, 還要覺得是欠佢咁, 最慘是那些真值得幫的人比呢類人連累受其他人"崎視"

回想我細個是無綜媛呢樣東西, 屋企一家幾口是辛苦靠阿爸一個養, 阿媽仲要拎工廠的嘢返來做, 我哋除讀書返學外就是要幫手做"外發", 玩具新衫簡直想都唔會想, 現在的人取綜媛的人己能解決基本生活所需, 還要享受, 過多十幾年當香港越來越多呢類人, 究竟變成點, 真是無法想像呢

大宅

Deleted

侯爵府

stephanieching

呢個hk, 好多人都係呃綜緩, 就算係bk 呢種人亦多得是, 自從好多年前, 發生拿綜緩對要交稅人大鬧戰之後, 已經好小係呢d topic 再post message, 但是, 觸發我今次再係呢d topic出聲, 係因為行為實在太可恥.........

還要比單單拿綜緩既行為更加可恥..............

政府呢兩年收緊開支, 真真正正患自閉症既小朋友都拿吾到傷津, 但有人卻喊苦喊忽話自己個仔係自閉症, 又低收入, 拿緊綜緩, 甘就輕輕易易拿到傷津.........可憐一班, 真係有自閉症小朋友既父母, 自己每個月大拿拿 拿$ 出黎比佢地既小朋友做訓練.................

再講, 呃綜緩之餘, 吾該留意一下自己post 既message, 吾好前言不對後語, 早排, 我還以為有人已經自力更生搵工, 無再拿綜緩, 點知原來最後都係拿綜緩..............

吾該, 吾好再搏人同情................一係做戲做全套啦吾該, 初初我(還有好多人)都比某人呃左, 點知....................勁討厭................

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

仲有,我老公朝8晚12,有時幾日通頂,為

侯爵府

[quote]
5354 寫道:

大宅

我其實都認識一個親戚都是呢類人, 兩公婆40幾50歲唔做嘢申請綜緩, 仲要求個父母呃綜緩比的錢佢哋用, 後來又利用父母個名申請公屋(父母無份住), 雖然我唔知佢哋現在仲有沒有領取,但知道佢哋一個4口住緊一間有海景的3房公屋, 個囡月入過2萬, 個仔去咗外國讀書, 仲成日同的親戚講成日食貴嘢, 去那兒食飯好, 買咗花膠補身之類, 見到佢哋, 再看吓新聞那些寧願捱到病和死都不願取綜緩的人, 住屋環境幾惡劣都無法有公屋住的人(我個親戚就是因為取綜緩和加年邁父母個"名" 去排公屋所以2年就分到市區公屋), 就知道呢的政府資源是亂咁投放, 真正需要的人無法享用 !

侯爵府

正如我們依家甘law, 有人明明個仔無事, 都拿到傷津, 反而真真正正有事果d 就吾批傷津, 一個自閉症既小朋友, 一個月既training 費用, 閒閒地6, 7$, 呢個係最保守估計...........

每個月多千零蚊津貼, 都吾批, 還要批比一d 已經呃緊政府$ 既人, 都吾知天理何在................

還要係樹, '嚴'3'嚴'4, 想要好野, 吾該自己去努力'受下壓力', 受下氣啦.

還有呀, 有$ 比個女學琴.........都吾好再係bk講tim

我都好想好想吾做野, 返屋企湊仔........吾想受老闆氣之餘, 又要受工人氣...............耐何, 我吾做野, 就無甘多$ 比個仔做training...............

吾好又話比我聽, 有人甘好, 免費教你個女呀下..............

都吾知我們呢個政府, 幾時先會醒覺..............

stephanieching 寫道:

我其實都認識一個親戚都是呢類人, 兩公婆40幾50歲唔做嘢申請綜緩, 仲要求個父母呃綜緩比的錢佢哋用, 後來又利用父母個名申請公屋(父母無份住), 雖然我唔知佢哋現在仲有沒有領取,但知道佢哋一個4口住緊一間有海景的3房公屋, 個囡月入過2萬, 個仔去咗外國讀書, 仲成日同的親戚講成日食貴嘢, 去那兒食飯好, 買咗花膠補身之類, 見到佢哋, 再看吓新聞那些寧願捱到病和死都不願取綜緩的人, 住屋環境幾惡劣都無法有公屋住的人(我個親戚就是因為取綜緩和加年邁父母個"名" 去排公屋所以2年就分到市區公屋), 就知道呢的政府資源是亂咁投放, 真正需要的人無法享用 !

子爵府

oh~~~幫錯人,呃綜緩就真係唔抵幫

子爵府

唉,原來又係呃綜緩,仲要大聲夾惡~~~~
仲要覺自己無錯,唉~~~~~~~~~~

伯爵府

我都曾經識一個bk mami,初初巴巴閉閉出入打的,整cake就用黎掉,個女喪睇醫生(乜都睇一餐),成日豪洗喪洗,仲要見乜買乜...跟住佢就自爆自己係呃綜援嘅........佢老味

子爵府

[quote]
5354 寫道:

子爵府

醒目開學勳章

:tongue:
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

首頁
12345...11

尾頁

跳至