母乳餵哺

跳至

首頁
23456...20

尾頁

男爵府

回覆:草 的帖子

謝謝分享。
其實點先算係bb識埋身呢?
我全泵左3個月,直到bb 3 個月先轉返一日埋一次身。
但bb永遠食無耐就訓覺,之後早左食下一餐(即係佢埋身食得少)
之後又要泵返淨返o既奶出黎
到而家4個半月都係咁上下

咁bb係咪算做唔識埋身?
我想可以慢慢轉為非返工時間都係埋身,唔知有係機會呢?
定係4個幾5個月都可以返健康院學ga?

男爵府

引用:我返工無計要泵,+但一放工就全埋身,+感覺非

原帖由 24092013 於 14-01-07 發表
我返工無計要泵, 但一放工就全埋身, 感覺非常好
請問你bb幾大?
全埋身係唔係次次都可以食清個胸?

24092013  我阿b 3個月有多, 唔係次次都可以食清個胸架, 食完可以用手 / 機清  發表於 14-1-7 16:29

子爵府

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

我以前全日多數泵,但堅持一日一次埋身,到bb厭奶厭樽,但埋到身先無咁擔心,而家bb 8個半月,埋身2次,泵一次,固體2餐

大宅

支持全埋身,囝囝現在18個月大了,由出生到現在都是全人奶了,回想開始頭四個月,不停追奶,又餵又泵,反而搞到雪櫃爆棚,過百包儲備奶,最後要用來沖涼呢,而且都經歷過乳腺塞到發燒,開始埋身時乳頭勁痛,bb出生時吾識啜等問題,其實不用擔心甘多,對自己有信心保持心境開朗,平常心面對,多飲水,就自然夠奶,自然能克服所有困難

別墅

真係寫得好好!!!埋身對媽媽同bb都係最好~~~我之前都係泵,後來發覺愈泵愈少,轉番全埋身後,真係多番d奶,同埋周bb個感覺更加親密大家都加油~!!!~

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 coby05 的帖子

其實我覺得一歲之後已經可以好自由處理, 我知有d一歲之後已經冇飲奶, 直頭唔飲, 有d飲到四五歲仲keep住一日兩餐, 我都唔知點為之好, 如果你擔心, 可以一星期兩三日飲豆奶, 一兩日飲果汁, 一兩日飲鮮奶, 多元化d, 又可以吸收唔同營養, 又唔怕過量.
育兒方法真係好多種. 我絕對唔係專家, 只可以講其實都唔洗太緊張, 因為每種生活方式都可以養得大bb的, 香港好富裕, 我自己係比較求其的人, 冇乜要求, 唔擔心bb的iq 同營養, 反而係hk, 我覺得eq, 情緒比較重要, 不如放多d心思去培養品格同建立關係.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 jjlamjj 的帖子

最緊要check住佢濕片, 儘量整醒佢食, 佢有濕片就一定有食到.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 bubu7123 的帖子

你可以搵一日放假唔比樽佢, 佢仲夠濕片就已經ok, 識得食.

伯爵府

環保接龍勳章

最緊要放鬆心情, 未發生的唔好諗, 有兩個, 埋身仲舒服, 我第一胎全泵同第二胎全埋身, 第一胎攰到斷片, 第二胎湊埋家姐都仲可以係坐月時打爆隻game, 所以先強烈建議大家埋身, 好free.

男爵府

4個半月濕片指數係幾多?

珍珠宮

引用:回覆+jjlamjj+的帖子佢黃的時候我有個必殺

原帖由 於 14-01-06 發表

佢黃的時候我有個必殺技, 健康院冇教, 我自己洗的橫手.
草,想問你用乜spoon餵?
我仔8日大,今日去健康院check241明天要再番去。
佢唔夠濕片,一日可能得三條
上胎全泵好辛苦,難得今次bb肯埋身,我唔想放棄住,我怕用樽佢會好快唔再埋身,又要全泵,試過syringe/用杯餵又係漏多過乜,我自己都好亂,老公叫我不如全泵算

珍珠宮

引用:回覆+jjlamjj+的帖子佢黃的時候我有個必殺

原帖由 於 14-01-06 發表

佢黃的時候我有個必殺技, 健康院冇教, 我自己洗的橫手.
仲有你會spoon feed幾多㐄比bb?

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 吉蒂小豬 的帖子

有幾多餵幾多, 我直頭當佢埋身冇食過, 我泵到幾多就餵幾多, 真係退得好快.
兩個女都有黃, 我個都係咁, 其實都可以用杯仔(奶樽蓋)餵, 會快d, 不過我技巧唔好, 佢訓住食會瀉, 浪費左, 用spoon時間用多d, 不過就唔會浪費奶, 滴滴皆辛苦. 細女一唔洗返醫院我就冇再用spoon, 大女因為唔識埋身, 所以頭幾個星期我都用spoon, 希望佢唔好再混淆, 但係好花時間, 最後都係用樽, 不過唔放棄, 仍然埋得返身.

珍珠宮

引用:回覆+吉蒂小豬+的帖子有幾多餵幾多,+我直頭

原帖由 於 14-01-07 發表
回覆 吉蒂小豬 的帖子

有幾多餵幾多, 我直頭當佢埋身冇食過, 我泵到幾多就餵幾多, 真係退得好快.
多謝你,頭先spoon,亞仔唔識吞,最後我都係比咗樽佢食兩安之後再泵。
亞仔好似攰到唔食埋身啜咁

大宅

草,你講得好好!埋身真係好好!
我第一日開始已經埋身全人奶,BB一個月大。
反而我好唔鐘意泵,有時出去迫住先泵定2餐果日用。泵,真係好辛苦!
之後我會返一個月工resign再做FTM. 宜家煩緊幾時要泵定奶,要預幾多冰奶先夠……

大宅

草,我好少食M記,肯德雞個D野架。。。

大宅

不知不覺間,我都全埋身左13個月了。初初俾阿仔啜損哂,又乳腺炎又發燒要食抗生素,奶又多得滯成日塞,之後慢慢同阿仔配合返個奶量跟返阿仔需求,都真係

別墅

想請問有無指標for bb每天食幾多,每幾耐食?因為我有時比奶粉,有時比人奶。覺得好困擾😣😣!係咪total 食一個份量就可?定一係要全人奶或全奶粉?

唔識點配合,埋身是否食到佢睡著或頂返出來為飽?

別墅

想請問有無指標for bb每天食幾多,每幾耐食?因為我有時比奶粉,有時比人奶。覺得好困擾😣😣!係咪total 食一個份量就可?定一係要全人奶或全奶粉?

唔識點配合,埋身是否食到佢睡著或頂返出來為飽?

複式洋房

無記錯應該都係有濕片6-8片為準
我個b都係一時十分鐘暈。。有時成個鐘仲喊要食。。都唔知係咪我又做錯d乜。。唉

首頁
23456...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊