母乳餵哺

跳至

首頁
12345...20

尾頁

別墅

全埋身左2個月, 發現近呢個星期如果零晨餵完泵清, 朝早好似唔多夠奶餵時都無let down, 阿b好快肚餓, 到下午又無事wor, 阿b都無咁快叫食, 大家有無 咁o既經驗? 因為阿b介左夜奶, 唔泵又會谷, 所以我點都要泵一次, 都唔明點解

如果5:30am 餵完6:00泵清, 8:30再餵阿b好快餓
如果4:30am 餵完泵清5:00 泵清, 9:30再餵隔耐d又無事wor
咁隔得近係咪唔應該泵清只泵小小?

男爵府

回覆 的帖子

講得好呀,,, 第一胎好快放棄左埋身, 做左全泵媽一年~~ 真係有苦自己先知呀~
今胎一定會盡力埋身, 幾痛都要忍~

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 jjlamjj 的帖子

佢黃的時候我有個必殺技, 健康院冇教, 我自己洗的橫手.
bb去黃要食得多屙得多先得, 而黃的bb係好攰, 佢又唔夠力食, 於是係一個惡性循環, 我唯有幫一幫佢同自己, 埋身真係每邊最多15分鐘, 佢訓左之後我唔係整醒佢, 我會係佢訓緊的時候用spoon餵泵奶比佢. 佢一路訓, 一路都食到, 禁一禁佢條脷就會吞. 餵完就狂泵, 總之用幾日時間狂餵狂泵, 去左黃BB就會開始有力食就唔洗再咁, 最緊要係唔洗去醫院, 超浪費時間.

複式洋房

引用:回覆+jjlamjj+的帖子佢黃的時候我有個必殺

原帖由 於 14-01-06 發表
回覆 jjlamjj 的帖子

佢黃的時候我有個必殺技, 健康院冇教, 我自己洗的橫手.
我向屋企,里倆日飲泵加奶粉,佢片片都ok,但係唔知佢d黃有無跌,向醫院佢有成25x,有時30x。。日日比人抽血,所以我比較擔心,唔比奶粉唔夠,我泵得好少。。

男爵府

我都好想好想好想埋身

好順利咁餵左10個月之後
個仔突然有一日開始完全唔肯埋身
一埋身就擰歪面、推開、狂喊
泵奶就飲得好開心
本來以為過幾日會好
但呢個情況已經維持左3個幾月

我已經好努力又泵又擠
搞到乳頭損晒兼甩皮
但奶量都係直線咁跌
以前泵一次有6~8安
而家就1安,甚至10ML
個仔以前一日3餐,一餐7~8安(其中2餐埋身,唔係好清楚食幾多,但一定唔少)
而家只得1餐(拒食到,係我泵唔到),5安

請教有咩辦法
好無助

大宅

回覆:man112013 的帖子

仔仔出世3.03kg,有黃係產後房照左3日燈先出院,我返到屋企日日飲湯食大碗飯,D奶水多左夠佢飲,每日都有7~8條濕片,亦好快退清曬D黃,滿月時4.32kg,可能真係慣左,搞到而家食得少餓得快,我就越來越覺攰

複式洋房

引用:仔仔出世3.03kg,有黃係產後房照左3日燈先

原帖由 MyloveMyBB 於 14-01-06 發表
仔仔出世3.03kg,有黃係產後房照左3日燈先出院,我返到屋企日日飲湯食大碗飯,D奶水多左夠佢飲,每日都有7~ ...
點知佢d黃有無退?

別墅

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

埋身真係好滿足,我個仔次次食完都冧笑,真係好感動。就算我返屋企,工人啱啱餵完樽,個仔得三個月大都一定要埋身食下,做媽媽梗想阿b痴自己啦。大家加油!

大宅

支持埋身
我仔而家7個幾月都系全埋身冇泵過

複式洋房

回覆:emilybaka 的帖子

我之前係埋身加補奶粉,埋身維持咗7個月,親子的感覺好好!

複式洋房

引用:我之前係埋身加補奶粉,埋身維持咗7個月,

原帖由 moonlight0630 於 14-01-06 發表
我之前係埋身加補奶粉,埋身維持咗7個月,親子的感覺好好!
請問你奶粉補左幾耐?

別墅

埋身真係好溫馨。從出院那天就被她咬損到滴哂血,到乳腺炎,發高燒,但只要深信人奶是BB最好的食物,就一定會成功,因為自然就會找到解決的方法,千萬不要放棄這個機會。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無錯!我大女頭8個月我係半泵半埋身,深明泵媽果種辛苦!之後有幸全埋身,就一直食到佢3歲!到細女出世後就好快上奶,有左上胎埋身經驗,好易就上手!所以可以的話盡力埋身餵啦

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

講得好!我就係誤信陪月開頭全泵,陪月走咗我一腳踢要做家務,先發覺全泵真係玩死自己,好在阿女不嬲都肯啜,全埋身後來仲可以半人奶進化到全人奶,不過一返工半泵半埋身奶量又跌了。

大宅

回覆:jjlamjj 的帖子

出院後keep住去健康院check(第二次復診度數已經好輕微),同埋你會見到阿B雙眼好明顯眼白係白色,之前係偏黃,如果日日換7~8條片都好濕(大便唔計),D黃自然會退得快,你就唔使擔心啦。

複式洋房

埋身萬歲!!

大宅

引用:謝謝你.我宜家餵了兩個幾月,因個胸成日塞同

原帖由 Tiffany911 於 14-01-06 發表
謝謝你.我宜家餵了兩個幾月,因個胸成日塞同埋唔知佢飽未,奶量又跌,好失落

...
我同妳一樣,BB2個月,我又係成日塞,越黎越小奶已經個幾2個鐘埋身,又煲木瓜魚。花生章魚雞腳湯,飲埋多奶茶,個胸都係鬆鬆咁,一D都唔谷點算。。。點先可以多D奶呀?

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 coby05 的帖子

我都類似試過阿女唔肯埋身, 我係星期六日先同佢住, 搵個星期六, 唔比野佢食, 一餐唔食, 我泵, 第二餐唔食我又泵, 第三餐佢撲埋o黎.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 smile^v^ 的帖子

似乎係bb食唔到/ 冇出力啜, 你餵得咁密都塞比較奇, 塞係多得濟出唔到, 身體見多到塞就會減產, 所以要搞一搞塞的問題, 你有冇食花膠麥記肯基基等等? 試下戒肥膩野.

別墅

支持!我b 14日人仔,雖然兩個鐘餵一次超攰,但係埋身感覺好close, 最鐘意俾亞囝食奶食到個胸鬆哂既感覺,唔駛泵,唔駛洗野!希望堅持到啦!

happynation  好羨慕!  發表於 14-1-7 16:30

首頁
12345...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊