自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:未遇過,++當時我爸爸因胃痛入院,+上左內科

原帖由 LMCK 於 14-01-06 發表
未遇過, 當時我爸爸因胃痛入院, 上左內科病房, 好快check到係cancer, 要轉介去腫瘤科. 但其間冇腫瘤科醫 ...
胃癌真係好煩,一係會痛,一係就完全唔痛。

我舊同事就係唔痛果個,到check到已經擴散哂到全身同淋巴無得救,11月頭發現,一個月就走左,仲好後生。

所以到我依家呢間公司個同事,啱啱發現到甲狀腺有問題,照左一邊有癌細胞另一邊就水囊,我都叫佢快d去抽組織化驗,唔好拖(佢兩個女好細咋,唉

象牙宮

以前政府會有,而家好多有料都轉晒私人,
你睇呢個節目大部份都係私家醫生就知.

大宅

回覆:生活中, 有幾多人真的遇到"守護生命的故事"的醫生

好嘅暫時未遇到
但衰嘅就遇過~2年前婆婆因膽石塞咗胰臟管送入養和,家庭醫生建議我地轉去政府,因為婆婆年紀大唔適合做手術,而留係養和=燒銀紙
咁當晚我地安排婆婆轉到律敦治~上到病房婆婆好辛苦,我地問當值醫生婆婆情況如何,佢居然答我:“婆婆無咩點只係個樣衰d姐”
我地病人家屬心情已經好難過,仲要聽到d咁嘅野,
個一刻我幾想打佢一巴
結果當晚婆婆入咗icu....無耐就走咗

louisachausw  好過份  發表於 14-1-7 07:59

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我都算遇到,不過佢係私家醫生 , 是我的精神科醫生
在青山醫院醫得半生不死 , 4年前遇到吳醫生 , 他不是天價的精神科醫生,
咁多年一直好細心咁睇住我 , 有事時打去佢會盡量立即覆你

情緒上有變化許可情況佢都會立即安排返去見佢 ~

吳醫生真係一個好有醫德既醫生 !!

男爵府

醒目開學勳章

個女出世心有事去左瑪麗醫院,d醫生真係好好,佢地真係好辛苦,但都好專業。有個醫生態度差,甘咪當佢做野辛苦壓力大law
D高級醫生朝早6點見到佢,下午4,5點都仲見到佢。
唉,希望政府真係會請番多d姑娘醫生幫輕下。
係香港可以幫bb仔做心臟手術既有幾多個

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

侯爵府

SoNyPig 發表於 14-1-6 17:24
個女出世心有事去左瑪麗醫院,d醫生真係好好,佢地真係好辛苦,但都好專業。有個醫生態度差,甘咪當佢做野 ...

瑪麗真係好好,除左個D實習講野唔清唔楚,其實佢地個團隊大多數既姑娘,醫生同姨姨都好好

chuiyeebird  Agree  發表於 14-1-6 18:30

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆 lovelycats1437 的帖子

請問你這位醫生叫什麼名?

大宅

引用:我都算遇到,不過佢係私家醫生+,+是我的精神

原帖由 lovelycats1437 於 14-01-06 發表
我都算遇到,不過佢係私家醫生 , 是我的精神科醫生
在青山醫院醫得半生不死 , 4年前遇到吳醫生 , 他不是天 ...
可以提供醫生資料嗎?每次睇大約幾錢?

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

醫生護士都遇過, 推入手術室時,不停安慰,
一句 " 主與你同在, 賜你平安 ",
在手術檯上真係見到主呀.

我不是信主的人, 都比我見到.

大宅

聯合有位李醫生,好後生但有heart, 醫好幾十年的中耳炎,但現在無做了,好想再多謝佢

珊瑚宮

有……第二次手術真係想唔做……但呢位瑪麗醫院杜醫生真係比左好大信心我,同埋最後個決定係啱……我真係萬分感激佢

大宅

運氣不好,從來沒有。幾年前因眼疾導致视力衰退,问医生有無方法改善比如吃藥動手術,医生好決绝好轻视甘答:"你無得救,一世都系甘!"!連當時在場的姑娘也呆左!我就大哭。

早前動了個小手術,麻醉藥醒後医生也没來跟進,到出院了姑娘打電话来,以為是跟進情况,点知原來同我講,医生话手術比预期難做要多收—千。什麼地方難做?出了什麼問題?沒解釋!無言!

;-)

大宅

絕對冇遇過。我媽咪上年末期cancer入威院,威院內科收了她。她的主診醫生是一位內科醫生。腫瘤科不是她的專業她卻說自己受過該科訓練可以应付我媽的病情, 即使是腫瘤科醫生 也會採取同一醫治方法。

該醫生對我媽媽說" 你知道你隨時都會死的嗎? 就算你今日很精神, 明天日你也有可能會死去"。 她不止一次當媽媽這樣說, 實在是十分有醫德。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有,我自小體弱多病,睇左幾個E生都好好,尤其近呢兩個月生左瘤睇個兩位E生

我為貓狂

公爵府

小豬澄 發表於 14-1-6 13:14
我條命係醫生救番黎 所以我好尊敬醫生
我條命係中醫救,都係醫生!
快樂擁抱我!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我爸好幸運遇過,當年我爸腦出血,就係屯門醫院嗰位腦專科醫生幫我爸做手術的,就是電視那位方醫生。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:有,一個健康院醫生+一個耳鼻喉科SMO,+02年

原帖由 Yubi.T 於 14-01-06 發表
有,一個健康院醫生+一個耳鼻喉科SMO, 02年20歲出頭我持續定位流鼻血+發燒37.5°C 多少少2週, 健康院轉介我 ...
誰是SMO?,thx

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:醫生護士都遇過,+推入手術室時,不停安慰,一

原帖由 sixfourtoo 於 14-01-06 發表
醫生護士都遇過, 推入手術室時,不停安慰,
一句 " 主與你同在, 賜你平安 ",
在手術檯上真係見到主呀.
邊間醫院?可分享多D嗎?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+Yubi.T+於+14-01-06+發表有,

原帖由 yuen1818 於 14-01-07 發表
誰是SMO?,thx
唔知佢叫咩名,只知佢職級係SMO

baby060803  senior medical officer  發表於 14-1-7 00:45
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

首頁

尾頁

跳至