自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

引用:Quote:原帖由+muimui313+於+14-01-06+發表8

原帖由 babyhowie 於 14-01-06 發表
我都係代屋企人去飲,
不過係過大海去澳門,
當年小四,一個人搭船去澳門,
你哋一家都好大膽

水晶宮

回覆:細個時, 有無試過屋企俾啲大人任務你做?

1. 我讀高班時自己返幼稚園,唔駛過馬路
2. 小二開始間中獨自一人在家過夜,第二朝自己返學

禁止訪問

引用:8X年代,+讀緊小學,+10歲左右,+父母要開工,+

子爵府

引用:Quote:minimami+發表於+14-1-6+13:09+勁多

原帖由 muimui313 於 14-01-06 發表
嘩, 你好堅呀, 9 歲就識煮飯. 我11歲先識煮即食麵咋~
我啲細佬妹都係一級級落, 所以4 年班要幫手湊BB....我 ...
我就10歲開始煮飯俾全屋8個人食,家姐就9歲停學照顧細佬妹,煮飯,洗衫咩都做哂,仲要同樓下工廠嘅工友包伙食搵錢,13歲已經幫我報小學,以前啲人真係好捱得

子爵府

回覆:細個時, 有無試過屋企俾啲大人任務你做

細細個小學放學要接幻兒院的細佬放學返屋企。。。。。

公爵府

小學時帶細佬去舊機場接機~~@@媽媽千叮萬嚀的士去的士返,唔準兩個自己坐巴士,雖然當中有好多烏龍野,到最後當然順利接到~haha

子爵府

引用:Quote:原帖由+muimui313+於+14-01-06+發表

原帖由 fatfatlam 於 14-01-07 發表
我就10歲開始煮飯俾全屋8個人食,家姐就9歲停學照顧細佬妹,煮飯,洗衫咩都做哂,仲要同樓下工廠嘅工友包伙 ...
以前仲試過6,7歲到要晒衫,以前仲係用一枝枝長竹哂衫,因為矮仲要企上張枱申出上身出窗外而家諗起都驚

歐陽菲菲  好危險!  發表於 14-1-8 09:16

瑪瑙宮

8X年代, 讀緊小學, 10歲左右, 父母要開工, 亞爺要出院, 有親友幫手做左出院手續,通知我老豆實數$$後, 老豆 ...
唔怕比人打劫,代表去飲我都試過

瑪瑙宮

引用:小學時帶細佬去舊機場接機~~@@媽媽千叮萬嚀

原帖由 藍嵐 於 14-01-07 發表
小學時帶細佬去舊機場接機~~@@媽媽千叮萬嚀的士去的士返,唔準兩個自己坐巴士,雖然當中有好多烏龍野,到最 ...
接邊個機

公爵府

回覆 tkop 的帖子

爺爺嫲嫲

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

各位jm都好勁。

7歲左右自己返學放學
8歲左右開始學開爐煮野食
8歲每個星期日自己一個由香港仔坐巴士去北角碼頭再坐船去觀塘碼頭再行20分鐘去揾正在係church既婆婆
8歲開始自己由香港仔去樂富揾亞姨
9歲開始放學食飯做功課後出街玩(我讀下午班)
12歲湊剛出世既細妹包括餵奶沖涼換片,半夜起身餵夜奶
12歲開始煮飯,每日用手洗5個人既dirty衫, 做家務
要做晒全部野,先得閒做自己功課,放學想訓一陣亞媽打返屋企check會鬧到我飛起,但我好想話佢知,我晚晚半夜起身餵夜奶,第二朝返學,我真係好眼訓
14歲亞媽帶亞妹返香港一個月(由英國), 我冇得跟去,每日我step father 會整好d餸放雪櫃,全日就得我一個人,因step father 開餐館每晚半夜12點先返。一個月,我就自己一個人生活。。
15歲開始做part time waitress 做到大學畢業,由有 part time 開始,亞媽唔再出錢,我買咩自己比錢買,讀大學冇洗過屋企錢。。

比起其他jm, 我呢d真係好濕碎。。

muimui313  你呢啲都好勁呀~人在異鄉喎~  發表於 14-1-9 04:36

禁止訪問

引用:我六歲,+阿媽叫我去接四歲既細佬放學,+路程

禁止訪問

回覆:ming1020 的帖子

禁止訪問

引用:7歲爸媽要半夜出門返工,+我就抱住幾個月不

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

叫我'鄧'腳打麻雀,打左一圈

muimui313  笑左~ 我而家連番數都唔識計  發表於 14-1-9 04:15

男爵府

minimami 發表於 14-1-6 13:09
勁多啦,

阿爸阿媽要返工,九歲要煮飯比細佬妹食,同佢地一齊返學。細佬妹都好乖有幫手洗碗架。

你果啲吾同, 係屋企做

樓主果啲係拋頭露面, 勁!
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

子爵府

8X年代, 讀緊小學, 10歲左右, 父母要開工, 亞爺要出院, 有親友幫手做左出院手續,通知我老豆實數$$後, 老豆 ...
你好叻!80年代,大約我10歲左右,老豆+哥哥係做送货生意,有時送吾哂,我都要去做送貨員。嗰時吾覺辛苦,因為每當D大人開門見我甘細個就幫手,一定比tips 我。 而家諗番起,自己都好蠢,每次攞D tips 一定全數比哂我哥,其實都有好多$

muimui313  你太老實了~  發表於 14-1-9 04:16

大宅

回覆:細個時, 有無試過屋企俾啲大人任務你做?

我要同你地講,你地好勁

複式洋房

啊媽要返工,每日都要煲定飯,啊媽返黎煮餸,有次洗完米,放入飯煲後,唔記得按制,到啊媽返黎 煮好餸,打開飯煲先知d 米無煲過,俾啊媽鬧………至始之後,每次都記得放入飯煲後,要按制 ~

首頁
34567...9

尾頁

跳至