親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想一家4口經高雄入,想遊墾丁, 高雄, 台中

請問如果每處應該留多少時間, 因仲未訂房, 交通如果唔自鴐, 邊D地方一家要包車, 其他地方交通點接駁
請比D意見

墾丁: 打算半日去海生館+行大街, 另一日包車(有無好司機介紹),
墾丁船帆石>貝殼砂島>鵝鑾鼻>龍盤草原>風吹砂>港口吊橋>恆春城>後壁湖食海鮮>關山賞日落>出火 (唔知點先順路)

2月天氣, 請問仲落唔落到水?
應該2日1夜定係2日2夜好D?

高雄: 去義大半日, 夢時代廣場, 西子灣, 旗津, 瑞豐夜市

台中: 想去下農場, 坐下火車, 仲有咩好介紹呀, 有咩境點啱D大細路(1x歲)

請多多指教

珊瑚宮

引用:想一家4口經高雄入,想遊墾丁,+高雄,+台中請

原帖由 jazzmama 於 14-01-06 發表

請問如果每處應該留多少時間, 因仲未訂房, 交通如果唔自鴐, 邊D ...
2月落吾到水。

珊瑚宮

引用:想一家4口經高雄入,想遊墾丁,+高雄,+台中請

請問如果每處應該留多少時間, 因仲未訂房, 交通如果唔自鴐, 邊D ...
高雄cny現在已經難訂酒店

男爵府

12312 發表於 14-1-6 14:39
高雄cny現在已經難訂酒店

我住要求唔高, 清潔就可以, 因我見仍有PACKAGE 賣, 所以應該會搵到房

男爵府

如果由高雄去清境再返高雄回香港, 要預多少天?

珊瑚宮

引用:如果由高雄去清境再返高雄回香港,+要預多少

如果由高雄去清境再返高雄回香港, 要預多少天?
高雄--山台中高鐵1小時--包車到清境2.5小時(吾塞車)

男爵府

請問係高雄上台中玩3日, 再由台中機場返HK

可以去咩地方, 點樣走呀....
九族順唔順路?
附近有無溫泉酒店之類?
請指教

珊瑚宮

引用:請問係高雄上台中玩3日,+再由台中機場返HK

原帖由 jazzmama 於 14-01-07 發表

清境農曆年既民宿大多已full

珊瑚宮

引用:請問係高雄上台中玩3日,+再由台中機場返HK

原帖由 jazzmama 於 14-01-07 發表

溫泉酒店"清新"(吾近市中心)

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

jazzmama 發表於 14-1-6 14:07

墾丁、高雄、台中三個地方距離唔近,坐車都坐到發脾四,你七日想玩咁多地方會幾趕

墾丁包車個日,行程要點先順你可以去 google 用 google map 既規劃行程工具,
就可以知道D行車路線,但如果你包車其實你可以直接講比司機知你想去邊,
問佢意見。

我之前寫既規劃路線教學:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4633619

高雄,如果你只係玩遊樂場可以大半日,旗津同西子灣,夢時代呢D要睇你玩幾耐,
如果想用半日玩曬呢D地方其實無乜可能。。。
你要記得由景點A去景點B都需要時間,
高雄仲要係市區,
我剛剛先係聖誕於高雄、墾丁、台南自駕遊番黎,
高雄超多車,車程要預多好多。

台中:你要去邊個農場坐乜野火車?
去 google 查下「台中 農場」。「台中 火車」,
根據自己行程再睇下邊個順路D

其實規劃行程最好先列出自己想去地方,
用 google 睇下點行順路同行程之間要幾多行車時間,
如果你坐公車就睇下D班次同行車時間,
然後估計每一個行程要花幾多時間玩,
咁成個 plan 就根本上出曬黎架啦

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

jazzmama 發表於 14-1-7 15:30

九族係南投,順唔順路睇你點去,其實無論如何都要特登繞過南投個邊,
你上 google map 睇下個行車路線就明

溫泉酒店你指日月潭定台中?
都係個句,上 google 查「台中 溫泉」,
睇下台中邊到有溫泉再決定去邊個啦

不過我想話,如果你真係打算由高雄出發去台中而要浸溫泉,
你可以查「關子嶺」,我剛剛去過「景大渡假莊園」,
我覺得好OK,
而且「關子嶺」D溫泉係泥溫泉,網上話「全球稀有」,
當然係咪事實就唔知啦

男爵府

多謝shinku & 12312 提點

E+改左機位, 由台中入, 高雄出 (頭尾7日)
仲煩, 因紅日係台中, 分分鐘BOOK唔到房, 好鬼頭痛

請問如果中午機到, 應該直入清境 定係STAY 台中STAY 一日好
打算去青青草原(唔知紅日開唔開), 小瑞士, 紙箱王 (請問去呢D地方係咪一定要包車?)
另外上合歡山1睇日出, 九族(值得去嗎?)

有無民宿LINK 推介呀(清境1晚, 阿里山1晚)

轉去高雄STAY1晚 (HEA 行下

再玩墾丁 2日1夜(1日去海生館+行大街, 第2日船帆石>貝殼砂島>鵝鑾鼻>龍盤草原>風吹砂>港口吊橋>恆春城>後壁湖食海鮮>關山賞日落>出火>出高雄)

高雄 2晚

珊瑚宮

引用:多謝shinku+&+12312+提點E+改左機位,+由台

原帖由 jazzmama 於 14-01-08 發表

我上次台中,清境,日月潭,阿里山,都8日。

珊瑚宮

引用:多謝shinku+&+12312+提點E+改左機位,+由台

農曆年放棄阿里山。

珍珠宮

jazzmama 發表於 14-1-8 09:22

咪先咪先,無啦啦點會多左個阿里山既??完全唔順路架喎?如果你去墾丁就唔好上阿里山啦,
太趕啦

有錢一定 book 到房,如果你訂左機票就而家 book,無問題既,
最多D好平既酒店比人 book 曬既姐

中午機到,check out 攪得黎就算趕到去阿清境都己經三四點,
如果你係新年紅日去,咁五點幾就太陽下山玩唔到D乜,
如果比我我會第一日留係台中,無咁趕,時間好用得多。

青青草原上佢官網睇,或者依貓問佢地個幾日開唔開最安全,
要唔要包車睇你住邊,有幾多時間玩,
其實紙箱王同小瑞士係同一個地方,
係青青草原遠少少,但行過去都係半個鐘內,
而且小瑞士個邊附近好似有 shuttle bus 去草原,
如果你依貓問草原既開放時間,可以順便問埋 shuttle bus 情況。

你會住清境,咁你 join local tour 就可以睇合歡山日出,上 google 查「e-go」。

九族值唔值得去好主觀,不如你上網查下九族玩乜先,
再決定去唔去,
九族係日月潭,又係另一個地方黎。。。

珍珠宮

12312 發表於 14-1-8 09:59
我上次台中,清境,日月潭,阿里山,都8日。
係呀,我上次去台中、彰化、清境、日月潭都玩左九日,
剛剛聖誕又用左九日玩高雄、台南、屏東,
所以樓主得七日玩咁多地方真係好辛苦,唔玩得好深入。。。

珊瑚宮

引用:Quote:12312+發表於+14-1-8+09:59+我上次台

原帖由 shinku 於 14-01-08 發表
係呀,我上次去台中、彰化、清境、日月潭都玩左九日,
剛剛聖誕又用左九日玩高雄、台南、屏東,
所以樓主得 ...
台中玩了4次,都未完

男爵府

回覆:shinku 的帖子

因我真係吾識路,行程都是copy人地post,仲以為順路tim
想問如果想睇日出,邊樹有local tour資料呀?

珊瑚宮

引用:因我真係吾識路,行程都是copy人地post,仲

因我真係吾識路,行程都是copy人地post,仲以為順路tim
想問如果想睇日出,邊樹有local tour資料 ...
問清境民宿

珍珠宮

jazzmama 發表於 14-1-8 20:40
想問如果想睇日出,邊樹有local tour資料 ...
所以教你用 google map,自己學習點 plan,咁好快你就可以好輕便 plan 到個行程

上面講左啦,google 查「e-go」

首頁

尾頁

跳至