跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

Re: 徵 孫方中小學 夏季及冬季校服

baby.baby , happy媽

我地依家係 7.40 打鐘,跟住係雨天操場度早會到8.00。

每日嘅早會除咗有d通告會宣報之外,
好多時都有小朋友上台講嘢,好似朗誦節/音樂節前,
就俾小朋友上台預演,有時就有d學會嘅哥哥姐姐
介紹嚟緊嘅活動,又或者抽d小朋友上台背嘢(有禮物收),
每月一次嘅升旗禮都係早會舉行,家長係可以每朝
企係籃球場同小朋友一齊早會嘅!

我講甘多係因為早會真係好正!
我聽咗幾年,d普通話真係好咗
(依家我唔講得都聽得明!)

上次校長同副校解釋過,早會係用嚟培養德育嘅重點項目,
但如果淨係得全日班 (一、二年級) 成8.30 先早會,
又失去咗班哥哥姐姐領導嘅作用,所以一開始佢地已經
堅持要全體一至六年級一齊早會,所以要返甘早囉!

第日有時間,你地都一齊嚟睇下,我真係覺得值得
早d返學架

係啦,baby.baby 不如你改一改個Topic 呀 ~
好似怪怪地 :lol:

大宅

Marco-ma 寫道:
[quote]
winkdex 寫道:
baby baby,
乜你咁快知道家長日係幾時o既?我仲未收到通知 呀 上次聽校長講過返學時間係會跟返上午校時間,只不過上午校放學後全日制學生要留校午餐,之後再上多幾堂先放學,希望放學時間會早D,最好2:30,如果唔係就冇乜時間用,其實我都係鍾意半日制多D

係喎 ~ 你咪同我一樣 :大嘅返半日,細嘅返全日 [/quote]marco ma,
乜9月二年級都係返全日咩? 我仲以為只係一年級添!

大宅

baby.baby , happy媽

我地依家係 7.40 打鐘,跟住係雨天操場度早會到8.00。

每日嘅早會除咗有d通告會宣報之外,
好多時都有小朋友上台講嘢,好似朗誦節/音樂節前,
就俾小朋友上台預演,有時就有d學會嘅哥哥姐姐
介紹嚟緊嘅活動,又或者抽d小朋友上台背嘢(有禮物收),
每月一次嘅升旗禮都係早會舉行,家長係可以每朝
企係籃球場同小朋友一齊早會嘅!

我講甘多係因為早會真係好正!
我聽咗幾年,d普通話真係好咗
(依家我唔講得都聽得明!)

上次校長同副校解釋過,早會係用嚟培養德育嘅重點項目,
但如果淨係得全日班 (一、二年級) 成8.30 先早會,
又失去咗班哥哥姐姐領導嘅作用,所以一開始佢地已經
堅持要全體一至六年級一齊早會,所以要返甘早囉!

第日有時間,你地都一齊嚟睇下,我真係覺得值得
早d返學架

係啦,baby.baby 不如你改一改個Topic 呀 ~
好似怪怪地 :lol:
baby baby,
marco ma講得o岩,呢度已經變o左07年孫小集中地啦!改一改topic,我都想識多D 07讀孫小o既媽咪

marco ma,
乜早會咁多野睇架?我未睇過,我個仔坐校車架,其實我有唸過9月自己送小朋友返學,不過唔知我有冇恆心日日送呢!你都知我幾lazy架啦! :lol:

大宅

Happy媽 寫道:
hello 各位
仔仔今年都係派到孫小,希望佢應付到啦!因為聽講英文科都好深.
幫我註册個日個人話返學返7:30am,放學 3:00pm,真係返好早呀!
仲話家長日會同家長傾下,會唔會放學留係學校做功課,
nice to meet you!多D上o黎傾啦! 不如家長日o個日大家提議o下全日班放早D?

大宅

[/quote]marco ma,
乜9月二年級都係返全日咩? 我仲以為只係一年級添![/quote]

nice to meet you!多D上o黎傾啦! 不如家長日o個日大家提議o下全日班放早D?

係呀 ~ 今年一二年級係全日,計劃下年(08-09)就會一至四年級全日,到咗09-10年,就全部都係全日班!
你大仔應該四年級就要返全日啦!

我讚成放早d架 ~ 之前校長同我地講,都係上午會上哂堂,
下午食完飯會做d閱讀課/視藝/活動,如果好多家長須要,
就考慮開埋功課班,構思中係有須要就留低做功課,
無須要就二點幾可以放學!

我覺得呢個構思好好,有d家庭須要功課輔導就留低,
其他攪得掂嘅,早d返屋企仲有時間用!

果次校長仲話構思中,每個星期三都係返半日,
留返嚟做教硏同教師開會用,不過打算星期三下午,
會舉辦一系列 "要收費" 嘅課外活動,俾小朋友自由參加。

你地遲d小一家長會時,睇下講嘅係咪一樣,記住報料呀!

洋房

各位好! 我兒子將會9月入讀孫方中小學一年級, 星期六會造校服, 聽奶奶講在大元村龍園(唔記得個名有無錯) 買校服會平d? 料及款式是否一樣?
還有點解家教會會費要一次過比六年(共$300)?
請各位媽媽比d資料!

大宅

Hi, 軒軒世界

又多位新師弟啦 !
16/6 做校服同交家教會費啦?
我唔知龍園有孫小d校服賣喎 ~ 唔係淨係賣中學校服咩?

一次過收六年會費係因為行政方便,
應該係以前成日都收唔齊,會計都係義工,
唔想做埋追數囉!
如果小朋友退學,係會按年退返嘅!

大宅

baby.baby.

快d換過個 Topic 名啦 ~ 愈來愈熱鬧!

16/6 幾點返學呀?我要約你喎!

別墅

我都有問幾點放學
個書記話3:00pm喎~

winkdex 寫道:
baby baby,
乜你咁快知道家長日係幾時o既?我仲未收到通知 呀 上次聽校長講過返學時間係會跟返上午校時間,只不過上午校放學後全日制學生要留校午餐,之後再上多幾堂先放學,希望放學時間會早D,最好2:30,如果唔係就冇乜時間用,其實我都係鍾意半日制多D [/quote]

大宅

hi hi 軒軒世界

baby baby終於轉o左topic 啦!仲愈來愈熱鬧添!

別墅

Marco-ma
嘩!原來學校既早會都咁多野睇!我亞仔係要撘校車, 睇黎開學我要走去睇睇先.

洋房

Marco-ma:

多謝回覆!

Hi, 軒軒世界

又多位新師弟啦 !
16/6 做校服同交家教會費啦?
我唔知龍園有孫小d校服賣喎 ~ 唔係淨係賣中學校服咩?

一次過收六年會費係因為行政方便,
應該係以前成日都收唔齊,會計都係義工,
唔想做埋追數囉!
如果小朋友退學,係會按年退返嘅!

大宅

各位07孫小媽咪,希望16號見到你o地啦!認住我個女幅相,雖然幅相係4年前,但佢冇乜點變,同埋佢一定係全場最細粒o個個,到時埋o黎say聲 hi,認識o下大家

大宅

winkdex,

哥哥二年級d常識時事題點呀?有無貼中?

今日科英文深唔深呀?

大宅

佢話有貼中,不過佢剩係記得出過樂樂盈盈o個題,其他有乜野題佢就話唔記得 :-x 之於英文深唔深? 佢話識曬o咼!不過佢中文同常識都話識曬,上次測驗中文課佢話唔識兩題,結果拿C 所以真係要派返o黎先知

別墅

winkdex
16號個日我多數10點幾先到, 到時睇下見唔見到妳, 我諗我仔仔都係細細粒個隻.

別墅

我聽日都會10:00左右先到
我會同埋先生一齊去ar
希望到時會見到你地

別墅

星期六同校車公司傾過,我屋企應該係頭站, 妳地估下要幾點上車.!
.
嘩! 要6:40上車, 即係要6點多d起身,救命呀!有冇其他褓姆車呀?

別墅

咁差唔多la
因為都係睇番車程
如果學校返學返晏d就唔使咁早la

大宅

Happy媽 寫道:
星期六同校車公司傾過,我屋企應該係頭站, 妳地估下要幾點上車.!
.
嘩! 要6:40上車, 即係要6點多d起身,救命呀!有冇其他褓姆車呀?
我大仔返o左兩年,亦都係頭站,6:25上車,不過佢慣o左就ok啦!7:00多D就返到學校,仲有成半個鐘先早會,咪同D同學仔玩o下!我都問過點解要咁早?佢o地話車完我o地D學生仲要車另一間全日制學校D學生,時間都幾趕架! :lol: 冇法啦,鬼叫我住得遠咩! :-(

首頁
12345...22

尾頁

跳至