跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小B就算食飽一放落床就醒

小B差不多滿月嘞, 現在每三至四個鐘食~4-5安奶, 好多時掃完風就瞓著, 但一放落床就醒...
我昨晚3:45am餵完奶之後不停從覆暗瞓->放落床->醒返這套動作...一路到今朝7am
有時佢就算肯瞓落床都好快会醒返...瞓到一兩個鐘已經好好
佢成曰瞓唔"lum", 我好心痛, 自己也好累 :-(
老公返工好忙,晚上我盡量都会抱阿B等佢唔好喊醒其他人,但自己就好辛苦... :-( :-( :-(
大家有冇類似嘅情况?

大宅

Re: 小B就算食飽一放落床就醒

放落床個動作係好易醒o架, 你試下掃完風之後, 再抱住佢半個鐘, 一來等佢d奶奶再落下肚, 二來等佢再訓lum d... 我通常都係咁做, 所以就算放佢落床唔小心整醒左佢, 佢望下我, 又會訓返... 如果佢醒, 你可以一隻手拍下佢, 另一隻手按下佢心口仔, 佢有安全感, 就會好快訓...

別墅

我個b都係咁, 一放落床就醒, 但放落車仔就好d. 我會放佢落車仔. 咁我先可斗一陣!

大宅

怕佢容易醒可以自己做個米袋放係bb心口,等佢有安全感就無咁易醒架喇!

複式洋房

我有做米袋,亦試過抱耐d先放佢落床,但佢好醒瞓,就算瞓都瞓唔耐...到底一個月大嘅bb一日瞓幾多個鐘呢? :cry:

複式洋房

I find that, when I don't switch on the air-con, my baby sleeps very deeply. Even when I wake him up to feed, he doesn't want to. When I switch on the air-con, my baby 瞓落床都好快会醒返. Maybe it was a lot warmer in my womb, so that he feel the environment so unfamiliar. Then I wrap him tighter in a blanket, with his arms inside and adjust the air-con to 26 degrees. He seems to sleep better and longer.

首頁

尾頁

跳至