母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

1歲b女,全人奶全泵的,愈來愈小人奶但個女唔飲奶粉(試過幾種),豆奶都唔飲,點算好?轉邊種好?

大宅

引用:1歲b女,全人奶全泵的,愈來愈小人奶但個女

原帖由 Laiyi0920 於 14-01-08 發表
1歲b女,全人奶全泵的,愈來愈小人奶但個女唔飲奶粉(試過幾種),豆奶都唔飲,點算好?轉邊種好?

...
Will she drink when sleeping? My son has similar situation, I will give formulae only when he is sleeping.

伯爵府

環保接龍勳章

我女以前都唔得, 直頭嘔返出o黎, 不過耐左就接受, 我用左兩個月試, 試左好多種, 要好甜的先ok d, 但係大約只係半年就冇再飲啦, 因為肚屙入院戒埋, 間中飲鮮奶仲好, 反而唔肯飲返人奶(細妹的).

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Laiyi0920 發表於 14-1-8 22:30

...

我全人奶餵大女至一歲多, 就戒咗奶 (因為阿女開始唔想食, 食幾啖就唔食)

之後我就無比過奶粉或鮮奶阿女食

只要係固體食物上, 注意營養, 均衡飲食

其實係無問題的

我大女而家 3 歲大啦!

只係 9 月時返 k1 有流過鼻水, 到而家都無病過

而發燒都只係 6/2012 年既事

我覺得食人奶真係好健康, 同埋戒咗奶後, 無飲奶粉或鮮奶, 唔會有問題的

不過一般人好難接受, BB 一歲後就唔食奶

我係餵人奶死硬派, 我唔 buy 細路飲奶粉或鮮奶的 (我覺得人都係應該飲番人奶)

所以細女出世後, 我而家埋身餵細女, 但都有泵奶出黎比大女用杯飲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊