2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我想知係唔係生完先開始谷嫁??早2個月本來唸住開始食木瓜, 但有媽媽話未咁早食住.......
定係依家就要食定D咩野等佢谷???
因為驚到時會冇奶比呀b食......

洋房

回覆:1月媽媽妳地feel到谷奶未呀

呢個係我遇到的最大問題,我一號生,已經拼命補身,但都未夠奶,已經找醫院和健康院求救中

大宅

生左先會上奶嫁,阿B都未出世又點會谷奶呢?人奶係需求供應,所以出世之後就要密密餵,咩都唔好理就係做好餵奶工作。到時先開始飲多D湯水,同埋每次餵奶前飲杯暖水,要吸收多D水份。加油呀!我第二胎啦!~

子爵府

咁e+有冇進展呀???
請指教

子爵府

唔該晒妳呀 Phoebewhy

子爵府

引用:呢個係我遇到的最大問題,我一號生,已經拼

原帖由 rex-kwan 於 14-01-09 發表
呢個係我遇到的最大問題,我一號生,已經拼命補身,但都未夠奶,已經找醫院和健康院求救中

...
你點知唔夠奶?阿b輕磅?

洋房

阿囡輕左同食極唔飽,家人同姑娘都話我餵奶方法無錯,應該係未上夠奶,同埋情緒都會影響奶量,我太緊張,雖然明知原因,但未能改善,失敗

大宅

回覆 rex-kwan 的帖子

我二號生,第二日開始上奶
會唔會飲唔夠水啊?我每日差唔多飲成2-3L湯水/炒米茶/水
仲要食多d

子爵府

回覆 rex-kwan 的帖子

如果真係唔得都要加奶粉比呀B啦唯有...唔好怪自己!!
慢慢就OK啦

子爵府

引用:阿囡輕左同食極唔飽,家人同姑娘都話我餵奶

原帖由 rex-kwan 於 14-01-10 發表
阿囡輕左同食極唔飽,家人同姑娘都話我餵奶方法無錯,應該係未上夠奶,同埋情緒都會影響奶量,我太緊張,雖 ...
我仔4號出世,7號第一次返健康院又係話輕左d,叫我試補券少奶,但果晚我開始谷,完全冇補,只係努力埋身俾佢啜,之後2日後再去就話ok返啦,加油

大宅

我想請教:有人話未生千萬唔好按個乳房,但又有護士話要就生前要開始按摩乳房(但不要按到乳暈),否則乳腺會塞,請有經驗媽媽指教下。

洋房

我會繼續努力的

大宅

回覆:1月媽媽妳地feel到谷奶未呀??

我12/1生姑娘話我夠奶唔好谷上奶湯住,点知尋日开始上奶谷到硬晒,又比BB整捐左痛到死,医院姑娘話每次一边45mins,依家変左石頭胸,BB又清唔晒,点算好?

複式洋房

引用:我想請教:有人話未生千萬唔好按個乳房,但

原帖由 annchloe 於 14-01-11 發表
我想請教:有人話未生千萬唔好按個乳房,但又有護士話要就生前要開始按摩乳房(但不要按到乳暈),否則乳腺 ...
我生之前個幾月都有按下乳房,係對上奶有幫助,但就沒有按過乳暈喎

複式洋房

引用:我12/1生姑娘話我夠奶唔好谷上奶湯住,点

原帖由 dalkis0123 於 14-01-16 發表
我12/1生姑娘話我夠奶唔好谷上奶湯住,点知尋日开始上奶谷到硬晒,又比BB整捐左痛到死,医院姑娘話每次一 ...
你試下敷凍椰菜舒緩左先,要無時無刻都按下個乳房等佢鬆番,損左果邊唔好再俾BB啜啦,揼出來啦~
另外你要注意番BB食個姿勢,如果佢一啜你已覺得痛痛地唔舒服就要即stop佢由頭黎過,直至你覺得ok先俾佢繼續啜,否則你損埋另一邊就慘了,加油~

大宅

育兒性格勳章

回覆:annchloe 的帖子

我生前都有在沖涼時按乳房(28wk),亦有按乳頭(38-39wk),但按乳頭只係輕描淡寫咁,無認真做。跟住40wk催生,對bb無乜影響

大宅

育兒性格勳章

我1月10號生左,但到左1月15號先叫做谷果一次奶,而其他日子都無谷奶,但用手揸就會出幾滴,所以依家都係餵緊奶粉,不過就繼續俾佢有埋身啜,但好似作用都唔太大……

大宅

育兒性格勳章

回覆:Chukwudebelu 的帖子

我1月6日生,因bb太輕所以分開左一日,但keep住飲水同食醫院供應的食物,到1月7開始埋身,1月8就開始谷奶,太硬就借左醫院的電奶泵一用,跟住就上左奶。

我覺得谷時,若太硬而且太興,用電泵通一通係好啲,另外,我主要較食糯米糍(小食)同飲水催乳,食少少無咁勁嗎,不過,我其實生前兩個月,在乳頭抓痕時都會出少少水。

另外,我產前的按摩係跟這個做

http://touch.allabout.co.jp/gm/gc/373157/

希望幫到你

大宅

引用:我12/1生姑娘話我夠奶唔好谷上奶湯住,点

原帖由 dalkis0123 於 14-01-16 發表
我12/1生姑娘話我夠奶唔好谷上奶湯住,点知尋日开始上奶谷到硬晒,又比BB整捐左痛到死,医院姑娘話每次一 ...
快D整通佢!熱敷!晤係好似我咁乳綫炎就煩!我2號生到依家已經乳綫炎兩次

子爵府

回覆:dalkis0123 的帖子

我都比呀b整損左,仲係兩邊都損哂
所以拿拿聲去買個泵返嚟泵比呀b食,泵出嚟都有個好處,就係知道自己有幾多奶比到呀b食

首頁

尾頁

跳至