跳至

首頁
34567...16

尾頁

複式洋房

我既個人意見係唔贊成..噤快比$$小朋友賣嘢食..
一來..人多排隊買嘢
二來..佢哋對找$$會唔會出現問題
三來..其他小朋友見到佢次次都可以買..引出兩者心理問題
四來..少咗神秘感..佢哋好鍾意同你出街時買定D嘢食..
每日帶少少一齊分享..大家都感到好新鮮..

大宅

昨日問亞女,"洗唔洗比錢你小息買野食"?佢立即話"唔好,我唔識點找錢,你都同我買左野食,帶返學食咪得lor~"

估唔到佢係計唔掂數:-( ,不過,都好,唔係我唔比錢佢,而係佢唔想要錢,唔怕會同同學比較la~

而且亞女都好鍾意我同佢出街買野食,可以有好多選擇比佢,佢都多開心.若遲d佢提出要錢的話,我先再同佢傾.

原文章由 嘻嘻哈哈 於 07-8-31 00:29 發表
我既個人意見係唔贊成..噤快比$$小朋友賣嘢食..
一來..人多排隊買嘢
二來..佢哋對找$$會唔會出現問題
三來..其他小朋友見到佢次次都可以買..引出兩者心理問題
四來..少咗神秘感..佢哋好鍾意同你出街時買定D嘢食..
...

大宅

My purpose for giving him $$ is not for buying snack. Actually, we just want to let him start to learn to manage his financial plan. As I attended the seminar before for children $$ mind, they suggested us to start to let the kid manage $$ asap with small amount. After they grow up, they may not listen to our advice. Therefore, we plan to give him about $10/wk. But my boy not really like snack, so he planned to save $$ for other purpose.

Just wait & see!
熙熙&樂樂媽咪

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 wylee 於 07-8-31 11:16 發表
昨日問亞女,"洗唔洗比錢你小息買野食"?佢立即話"唔好,我唔識點找錢,你都同我買左野食,帶返學食咪得lor~"

估唔到佢係計唔掂數:-( ,不過,都好,唔係我唔比錢佢,而係佢唔想要錢,唔怕會同同學比較la~

而且亞女都好 ...

wylee,

學校已通知我下星期做愛心姨姨.

大宅

原文章由 YuYuMother 於 07-8-31 21:24 發表

wylee,

學校已通知我下星期做愛心姨姨.

真羨慕妳們可以做愛心EE! :-| :-|
熙熙&樂樂媽咪

水晶宮

原文章由 HP 於 07-8-31 21:55 發表

真羨慕妳們可以做愛心EE! :-| :-|

你有無報名呀? 我只係報左一兩日咋.....因為下星期攞左假陪囡囡返學, 所以先可以幫手....之後想幫忙都唔得, 因為要返工~~~ :-|

大宅

原文章由 YuYuMother 於 07-8-31 22:18 發表

你有無報名呀? 我只係報左一兩日咋.....因為下星期攞左假陪囡囡返學, 所以先可以幫手....之後想幫忙都唔得, 因為要返工~~~ :-|

I take 1.5 day off only.:-(
熙熙&樂樂媽咪

大宅

Tomorrow is the first day for the kid 番全日班;i.e. have lunch at school.

Hope that my boy may enjoy his lunch then!
熙熙&樂樂媽咪

水晶宮

原文章由 HP 於 07-9-4 23:54 發表
Tomorrow is the first day for the kid 番全日班;i.e. have lunch at school.

Hope that my boy may enjoy his lunch then!

我今日做愛心姨姨呀.....雖然唔係你囝囝0個班, 不過都可以問下你班個姨姨小朋友食飯既情形既!! 八到返黎話你知啦~~~~ :mrgreen:

大宅

昨天已經train過亞女用飯盒食飯,希望今日佢開得到個飯盒及食得晒啦~

你地係咪日日都有件外套比佢地袋住,亞女話課室冷氣好凍,但全班都冇一個穿外套.

YuYuMother,

有消息記得上來講下呀~

原文章由 YuYuMother 於 07-9-5 09:26 發表

我今日做愛心姨姨呀.....雖然唔係你囝囝0個班, 不過都可以問下你班個姨姨小朋友食飯既情形既!! 八到返黎話你知啦~~~~ :mrgreen:

水晶宮

原文章由 wylee 於 07-9-5 10:50 發表
昨天已經train過亞女用飯盒食飯,希望今日佢開得到個飯盒及食得晒啦~

你地係咪日日都有件外套比佢地袋住,亞女話課室冷氣好凍,但全班都冇一個穿外套.

YuYuMother,

有消息記得上來講下呀~

...

我有比外套囡囡架, in case 凍都有得著嘛~~~~

一陣陪完飯返黎話你知啦, 你唔開msn既??

大宅

原文章由 YuYuMother 於 07-9-5 09:26 發表

How's going today? My boy said the food is delicisous.
熙熙&樂樂媽咪

水晶宮

原文章由 HP 於 07-9-5 23:55 發表

How's going today? My boy said the food is delicisous.

HP,

d飯盒睇落幾好味架~~~~ :mrgreen: 不過都幾大盒, 份量對一年級小朋友黎講係多左d.....所以有好多小朋友都食唔哂.

如果小朋友食量少, 我諗訂份量細既飯盒會好d....(我記得唔知C定D餐份量係少d架!)

大宅

昨日去做了愛心ee,d飯盒對佢地來講真係好似大左d,全班都冇一個食得晒,我又好似唔多覺有邊個餐係細份量 佢地好多都唔願食菜,有d小朋友成盒飯都好似冇點食過就話好飽 有d就只食飯,其他野都唔多願食.
我亞女自己帶飯食,我已經帶佢平時食的份量比佢,佢都食唔晒 佢話唔夠時間食,不過,普遍佢地都係食得好慢,老師夠鐘:time: 就叫佢地收野,對佢地來講,真係唔係好夠時間食.大家都要係屋企train下小朋友食快d啦~

原文章由 YuYuMother 於 07-9-6 09:25 發表

HP,

d飯盒睇落幾好味架~~~~ :mrgreen: 不過都幾大盒, 份量對一年級小朋友黎講係多左d.....所以有好多小朋友都食唔哂.

如果小朋友食量少, 我諗訂份量細既飯盒會好d....(我記得唔知C定D餐份量係少d架!) ...

水晶宮

原文章由 wylee 於 07-9-8 10:13 發表
昨日去做了愛心ee,d飯盒對佢地來講真係好似大左d,全班都冇一個食得晒,我又好似唔多覺有邊個餐係細份量 佢地好多都唔願食菜,有d小朋友成盒飯都好似冇點食過就話好飽 有d就只食飯,其他野都唔多願食.
我亞女自 ...

係呀, d飯盒真係幾大, 對小一學生黎講真係大左d, 但對高年級黎講可能剛剛好. 飯商又好難每款飯做兩個size既.....

我記得訂飯時餐單有寫明其中一款飯盒份量係少d, 不過根據當日觀察又真係款款份量都差不多.....

水晶宮

沈哂落底, 快d up番上黎先~~~~

各位家長睇黎都好忙噃........聽日學校開放日你地去唔去呀?

大宅

原文章由 YuYuMother 於 07-9-14 21:50 發表
沈哂落底, 快d up番上黎先~~~~

各位家長睇黎都好忙噃........聽日學校開放日你地去唔去呀?

Today is so busy, therefore we would not show up in Open Day.

昨天熙熙拿了獎券回家﹐他主動話用他的零用錢$10 to buy one!:lol:

He also mentioned that the lunch box is really big and he can't finish all. Maybe we may order those small size for him next time.
熙熙&樂樂媽咪

大宅

你們的小朋友有無報到一些興趣班呀?

My boy has registered for 色士風﹐9月24日也會參加網球選拔賽﹗:lol:
熙熙&樂樂媽咪

大宅

我小朋友報左學古箏,24號都會參加網球選拔賽,你地星期五去唔去座談會?

原文章由 HP 於 07-9-15 10:16 發表
你們的小朋友有無報到一些興趣班呀?

My boy has registered for 色士風﹐9月24日也會參加網球選拔賽﹗:lol:

大宅

原文章由 wylee 於 07-9-17 16:11 發表
我小朋友報左學古箏,24號都會參加網球選拔賽,你地星期五去唔去座談會?

I would not join the 座談會﹐but my hubby would join the 1st session.

Today I have stayed behind to watch my boy 做早操﹐actually is wait for 做早操。Maybe he is just P1, he wait patiently in the queue.:lol: BTW, did you join the 家長做早操?
熙熙&樂樂媽咪

首頁
34567...16

尾頁

跳至