跳至

首頁

尾頁

大宅

點教bb字母or單字??

尋日同發仔睇醫生
醫生話就快歲半仲係唔講野唔得
最少要講到d 單字
兩歲就一定要好清晰咁講到d 單子....

發仔唔係唔明我地講咩的
我地叫佢做既野佢都做到
不過就係唔肯開聲講野
只會手指指同埋丫丫丫
爸爸媽媽婆婆都講過但極少叫
人地會講mum mum(食物), 要, car, wow wow(狗)等等... 佢一律都唔講的...
但我教佢做動作
例如係playgroup教要就要舉手同灘大手板
佢都好快學識同做到
問佢邊個係爸爸媽媽婆婆同發仔時
佢都指得arm的
就係c都唔開聲講野...
試過用食物引佢要佢叫人先比食
佢就寧願唔食都唔叫

可以點做...
:-(

公爵府

畀面勳章

Re: 點教bb字母or單字??

我諗醫生係想鼓勵你努力d啫, 好多好多小朋友成兩歲幾先講野架
你想引發仔講多d野, 你就要多d想像力, 佢發出似樣既音, 你就搵近音既野話佢講緊既係乜野, 讚下佢叻, 咁bb發覺聲音可以同你溝通, 就會嘗試發多d音, 慢慢黎啦唔好比醫生嚇親, 發仔一定無問題

子爵府

每個小朋友既發展都唔一樣,唔可以一概而論既。
有時突然發展得好快,一輪咀講時你就會好驚喜架。
唔使太擔心既。

大宅

No need to worry. My daughter, now 16 months and 1 week old, can only say "ba-ba". Even when she want to get her toys or have buscuits, she still doesn't speak a word and just "ah-ah-ah" and even scream.

I've asked my friends and elder relatives, they are of the opinion that different babies have different pace in development, 16-months old babies cannot speak is not a problem. We have to wait till 2 years old to assess the baby further.

大宅

卓男都係咁, 只係識得 "er er er", 不過最近都可以發到一 d 近似的音, 例如 ball ball, 不過就高 8 度. 佢同發仔一樣, 都係明我地講咩, 只係唔肯開口啫. 而家我地夜晚儘量會同佢講多 d 野, 佢有 d 差唔多的發音, 我地都會讚下佢, 等佢有多 d 信心開口.

我個朋友個囡歲半時去健康院, d 姑娘都叫佢唔駛急, 歲半未肯講野唔出奇, 俾 d 時間佢咁話, 不過就最好花 d 時間同佢講下故仔咁引導下佢講野囉. 個個 小 b 都不同, 唔好太擔心, 俾 d 時間發仔啦.

大宅

我個女都係咁,佢完全明妳講嘜野,因此佢會比反應我,但就點都吾肯講。其實個個小朋友發展吾同,真係會有快有慢,最緊要係我地係日常生活中,要比佢知道每樣野既名稱,同佢講多d,我相信潛移默化之下,應該會有進步既。

大宅

我明白了~
謝謝各位~
我會同發仔再一諂努力的了~

男爵府

lazymama, 唔駛太擔心,個個BB嘅表現都唔同,有d可能係”嘴多多”型,其他可能係”文靜”型,但唔代表佢地唔明你講緊乜....平日我地要keep住同BB講嘢,重複又重複,佢地會記住,到有一日佢地會講番出嚟.啱啱星期六我地上幼潛,係學講日常用品,當時導師都講大人要keep住講唔同嘅詞語,係會幫到BB日後擁有豐富嘅詞彙.

千奇唔好放棄呀,繼續努力呀!!

男爵府

del (重複咗)

大宅

唔緊要, 有peter囝陪發仔。
你見過peter囝咁多次都知道佢都係唔講野, 佢想要一樣野時就手指指,好似去廁所開大咁淨係識得"唔唔"聲
曾經有段時間以為佢會開始講多d, 因為佢見到隻蕉就講 "nana" 但係而家又唔肯講, 只係指住隻蕉"唔唔"聲要食, 叫佢講"banana"先啦, 佢只係出多幾錢肉緊"唔"
激死!

大宅

del
雙重左

大宅

翔仔都是一樣只講到很少的字,看見同年的女孩子已經能說出很多詞彙,有時真的有點擔心,不過我相信每個小朋友發展都不同,而且發仔在playgroup表現都很好,不像翔仔般經常走來走去,所以你大可放心。

大宅

唉,我阿桐咪一樣唔多講嘢,剩係識唱歌,佢有時要我抱我要佢叫我先,發哂脾氣死都唔叫。
[url=][/url]

侯爵府

ah 仔最近唔知係边度學識尖叫 , 我就最怕呢d声, 一聽見就頭都痛埋, 跟住就猛爭gar la , 跟住唯有either 兇佢 or give in to whatever he wants

首頁

尾頁

跳至