親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果在巴黎stay behind2天,想去羅浮宮&凡爾賽宮,有難道嗎?

會跟團去11天,再留2天,請問有冇人試過?我識少許法文.

大宅

Re: 如果在巴黎stay behind2天,想去羅浮宮&凡爾賽宮,有難道嗎?

兩個地方都有地鐵火車到,冇難度,唯一係地方太大.要行足一整日.貼士係盡早起身出門.

大宅

Re: 如果在巴黎stay behind2天,想去羅浮宮&凡爾賽宮,有難道嗎?

另外,記得試吓羅浮宮車站樓上嘅foodcourt,幾多選擇同幾好味o架!

大宅

在巴黎有那些平酒店近地鐵站又可去

男爵府

睛靈勳章

一d難度都沒有, 你有2day, 每日去一景點便可, 絕無問題. 其實2景點都係勁多遊客所以早去係必然. 因要有充裕時間行才好.

特別係凡爾賽宮, 地方好大好多遊客. 我見議你last day才去羅浮宮, 因它近市區方便d.

至於住宿方面, 好地旅館都近metro (地鐵), 我自己去了2 次, 2次都係係出發前看書睇中心意的旅館, 到當日一早walk-in 去登記, 當然這做法不大好, 不過我2次都係淡季所以才無問題. 所以都係hk book定較佳.

大宅

Winky Lee,
Thx! 咁法國還有什麼值得去or食?如果只得半日各去每個景點,會否不太好,我知d票都幾貴.

大宅

可否提供酒店名稱?
訂酒店近那個地鐵站較方便?
WinkyLee 寫道:
一d難度都沒有, 你有2day, 每日去一景點便可, 絕無問題. 其實2景點都係勁多遊客所以早去係必然. 因要有充裕時間行才好.

特別係凡爾賽宮, 地方好大好多遊客. 我見議你last day才去羅浮宮, 因它近市區方便d.

至於住宿方面, 好地旅館都近metro (地鐵), 我自己去了2 次, 2次都係係出發前看書睇中心意的旅館, 到當日一早walk-in 去登記, 當然這做法不大好, 不過我2次都係淡季所以才無問題. 所以都係hk book定較佳.

大宅

Stayed at Paris was more relaxing. So, don't too rush, should be stayed few days more. Many many years before, I was seating on the grass in the front of Effi tower for half day.
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

男爵府

睛靈勳章

conniedodo

sorry, 係食呢方面我幫你唔到, 當時我都係去到邊食到邊, 係食方面我好少研究even 係 香港我都好是但便食一餐.

另你問值得去的地方, 我反問番你, 你好似是跟團的, 我估你的行情己包了巴黎的主要名勝嗎?

票都幾貴 : 那當然啦, 是巴黎的名勝, 那看你是對此景點有無否興趣了.

其實我都係看書有什麼名勝值得去咋. 我第一次去了5日, 當時好趕, 所以有第二次去, 但也只留了2-3日. 也是去了最出名的鐵塔同遊船河, 因第一次去鐵塔是晚上, 日間沒有去, 遊船又無去......

conniedodo 寫道:
Winky Lee,
Thx! 咁法國還有什麼值得去or食?如果只得半日各去每個景點,會否不太好,我知d票都幾貴.

男爵府

睛靈勳章

KITTY.WONG

唔好意思, 住宿方面我也是看書搵那間價錢平, 近地鐵...., 而我第一次去的時候係10多年前, 當年係在機場的tourist information 搵咋. 第二次係03年係書中搵的. 所以我都忘記了.

其實你只須買本旅遊書, 內裡都介紹不少旅館, 你試試看先. 我相信現今可能只須網上也可book了.

KITTY.WONG 寫道:
可否提供酒店名稱?
訂酒店近那個地鐵站較方便?[quote]
WinkyLee 寫道:

[/quote]

男爵府

睛靈勳章

如果你地有時間或可入去看看我自己的旅行日記, 因我與老公一向都愛自助遊, 你們或可參考一下, 不過唔好介意已是10多年前的歐遊遊記. 其實我還有其他國家的, 有時間便看埋.

我的網頁

男爵府

KITTY.WONG,

兩年前我住過呢間: http://www.hotelterminuslyon.com/en/index.htm

隔離有metro, 火車站, 機場巴士站, 交通方便, 去disney有火車直接到. 有冷氣, 包早餐, d staff 好nice, 四人房幾抵住, 雙人就貴d.
該用戶已被刪除

別墅

agree.
v easy
I've there twice, huge garden and worth to have a look
Many years ago, Lourve is free in Wednesday afternoon.

Blythemia 寫道:
兩個地方都有地鐵火車到,冇難度,唯一係地方太大.要行足一整日.貼士係盡早起身出門.

大宅

多謝咁多位的意見,
最後,我改變主意了,不stay behind,而選了一個團,有2天的下午自由時間,本來想一個下午去羅浮宮,一個下午去凡爾賽宮.但現在看來,好似唔夠時間了!而門票又貴,不去整天好似唔抵咁!怎麼辦?
聽說羅浮宮內沒有餐廳,如果一早去的話,怎解決食的方面?是否不否帶食物&水入內?

別墅

凡爾賽宮 must have full day trip.
But for Lourve, half day is not enough if u really v. interest on the paints and sculptures. I've been there twice, both were in Wed pm, free ma..... OK la, I remember there was ~5 huge showroom, for half day, u can have ~3, last 2 just walked through it quickly.
I'm not sure whether there is restaurant or not, but there is usually somekind of cafe inside, just like the starbucks. Most of them only have cake and is not for lunch, just for tea, so u better have lunch outside.

food and drink of coz cannot 帶食物&水入內

BTW, if u really have time, I will recommend Loire vally ~2 hour train from Paris, extreme romantic. Lot of Chateaux, I like the Chambord, it's a common scenic place appeared in movies ( Leslie Cheung and Nicolas Tse had film over there)

There is really lot to see outside Paris........

大宅

queendom,
我有d唔明?如果要用整日時間遊羅浮宮or梵爾賽,要一早去,但裏面又冇得吃lunch,難道要中途出來,食完野再入去嗎?咁咪要俾多之入場費?

大宅

入場費真係好貴, 如果又無時間比我就只會選擇去羅浮宮, 因為真係好多野睇, 好值回票價, 但梵爾賽宮本人覺得一般, 唔值, 因為只係睇屋, 睇下皇帝d傢俱, 要睇油畫羅浮宮都有好多, 又多金銀珠寶, 一家要去, 我跟團去睇得3時, 都唔知有無5份1, 有機會我都想再去睇
依晴Hillary, 依韻Eleanor

男爵府

睛靈勳章

conniedodo

查實講係講遊一日那麼長, 但當你行了3-4hrs時已很倦了,很倦了.... 眼也花了.

以我個人經驗來說, 我自己去過東歐聖彼得堡的隱士博物館參觀(世界三大之一) 及去過西班牙馬德里 普拉多美術館(它也是世界三大美術館之一) 內裡的展覽品與羅浮宮不相伯仲, 但若你是行哂真係超級倦, 我想你若是勁有興趣便買定麧包入去, 不過對於我自己來說行3-4小時已很足夠了. 而我所說要預1日係計埋搭車來回.

大宅

THX WinkyLee,
但是聽說是不能帶水&食物入內?

首頁

尾頁

跳至