少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

但我就覺得應該比小朋友應該接觸多d好d
可能因為我自己本身都沉迷
因為宜家呢個時代以經唔同以前
識用電子野差唔多咩都可以做到
如果唔早d比佢學玩,驚出到去比人覺得人人都識用,但自己仲未識

複式洋房

回覆:開始玩whasapp

叫佢設身處地諗下!

男爵府

我囡也是9,10歲䦕始用whatsapp.現今社會很難吾用,大D有project功課活動羣組,。初時有些亂講,嘈交。我自己正面去看,9,10歲仍會受教下,不太反判,肯同父母分享,早一些教她網上也不可亂說話,欺伶,透露個人資料,小心陌生人等,這些都是她未來要面對的,早些教,慢慢教懂他們如何正確使用這些apps也沒壞。

複式洋房

真係好 咁細個就有智能電話用

大宅

所有電話,電腦、wifi同遊戲機都是我買我提供的
總之一日未係你自己賺錢買的,都要跟我的規矩去用
買之前、有得用之前就已經講好左,同意先買的,唔同意就唔好用~
為左有機用,佢只可以應承啦~

子爵府

貓狗褓姆

htsims 發表於 15-4-27 16:30
所有電話,電腦、wifi同遊戲機都是我買我提供的
總之一日未係你自己賺錢買的,都要跟我的規矩去用
買之前、 ...
我都你一樣咁同我11歲仔講, 開頭佢唔理我, 跟住我發現唔對路開始沉迷影響成績, 仲要發現好多女仔 facebook add 佢我一嬲之下收機直至考完試, 只比個Nokia佢拎返學做聯絡, 成績即時追返, 宜家智能機只比佢係屋企問過我先可以入我房攞呢用, 仲要隨時會比我突擊check whatsapp 同 Facebook , 壞習慣改善唔少

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔四年級,半班同學都有玩whatsapp,我仔都有玩但唔算沉迷,已經係件平常時,守我規矩玩就ok了

大宅

回覆 joetsang 的帖子

同意,很多家長話工作忙而控制唔到小朋友行為其實佢地好醒,絕對可以同「交易」「條件談判」等成人解決方法去DEAL
佢地自己懂得衡量的!

首頁

尾頁

跳至