母乳餵哺

跳至

首頁
12345...34

尾頁

伯爵府

*有無2003年9-12月的全母乳新媽咪?

我囡囡6星期大,日日都食好多餐,我有時將泵出來的奶用奶瓶餵而不是餐餐埋身,bb仲未戒夜奶,但我好享受夜晚起身餵bb,覺得這段時間是我同bb的,無其他人可以參與 就算這幾天咁凍我都無懶床
以前餵大女時怕煩,滿月後便全都是泵出來的奶用奶瓶餵,回想真是錯過了最美的時刻(埋身餵),所以今次無論如何都要早晚埋身餵 (兩個夠晒數)

今日我去複診,個醫生問我有無補奶粉,我答無,佢不知幾驚訝,而我不知幾驕傲

各位新任媽咪,你地分享下
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

大宅

Re: 有無2003年10-12月的全母乳新媽咪?

vivienmak,
我起初是人奶, 奶粉mix 的, bb 食極都唔飽, 成日喊,
我都有泵出來比bb 食架, 因為乳頭損左好痛,
你冇瞌眼訓咩, 半夜起身喂? 我覺埋身喂, bb 冇食得咁多,
泵出來比bb 食,我覺bb食多d,之後差不多返工前一兩個星期,
我還沒有儲奶, bb 食幾多就幾多, 只是臨訓時喂奶粉,
諗住自己可以訓耐d, 唔夠訓好辛苦, 到而家返左工約兩星期,
在公司泵兩次奶, 早上邊喂邊泵, 晚上也試躺喂,
而家屋企居然有存貨了, bb 沒有補奶粉, 真係唔知點解,
返左工仲多奶左, 其實喂人奶, bb 好難介夜奶,
因為人奶好快消化晒, 冇奶粉咁飽
你用乜野泵架, 我在公司用avent 泵手動, 在家裡用美德牌,
我租左3個月, 1月頭到期了
不過我覺最麻煩係bb 扭眼訓, 一定要啜兩啖先肯訓,
而家我返左工, 亞媽湊都好難攬得佢掂

複式洋房

我bb22/7/03出世, 全人奶, 我在家時全是埋身餵, 我同vivienmak一樣好享受埋身餵bb,覺得這段時間是我同bb的
我係在職媽咪, 在公司用美德牌泵, 每日返工前都唔捨得bb :-(

別墅

你地好! 我係新手, 仲未可做到全人奶, 一日補兩餐奶粉. 你地受唔受我玩?

我想問如果唔駛番工, 係唔係唔駛PUMP奶? 如果要PUMP, 應該幾時PUMP? PUMP左BB下餐會唔會唔夠食?

Thank you!

男爵府

畀面勳章

Hi~~

我都係新手,上次去健康院,醫生話BB重得唔好,好彩今日覆診重返好多,醫生都話幾好,安樂晒

我都係多數埋身餵,因為懶pump,pump好耐都係得DD多,但係老公就好想我pump定or補奶粉,因為佢唔抵得BB成日痴住我,佢好鐘意BB,成日都要抱住BB,因為BB似佢似到十足十,哈哈

不過餵全人奶真係好辛苦,日間最多2小時就要餵,每次斷斷續續都要餵成個鐘,有時仲個半鐘,夜晚原本來BB可以訓到4小時,但醫生話唔好比佢訓咁多,要攪醒佢,其實要攪醒自己係最難,見到人地餵奶粉D BB可以安靜成3小時,重得又好,真係好想放棄,不過為左BB,只好繼續努力~~
妹妹於09年11月25日出世啦!

軒軒做哥哥啦!生生性性啦!

子爵府

我個仔仔係10月28日出世 , 開頭餵時真係好辛苦 ,好想放棄架 , 因為成日都覺得BB成日都食唔飽 ,我奶奶呢D又成日話我唔夠奶比BB食 , 好大壓力 , 到左半個月大 , 去健康院磅重BB比出世時重左0.5KG (其實係重左1.2KG , 因為BB出世後輕左0.7KG) , 係個時先對餵人奶有左D信心 令我繼續餵落去,我BB又成日都想食 , 有時又會食成個鐘 , 有時食5分鐘就得 , 但佢食成個鐘後 , 又會嘔番晒出黎 , 攪到我唔敢比BB食太耐 , 但佢又喊喎 , 好煩丫 !!! 
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

伯爵府

各位媽咪:
我初初都有諗過放棄,因為初初唔多夠奶同埋大女呷bb醋好唔開心,但唔知點解一想放棄時d奶多咗 :-P 同埋見到好多bk媽咪的見證同鼓勵,結果我都無放棄到(好彩 !!
我初初餵夜奶都試過躺餵,但聽d媽咪講邊餵邊泵會多奶d,特別是夜晚,所以現在晚晚餵兩個(bb&m記電泵),雖然個泵嘈d但真係好好用very good!唔知點解半夜起身餵奶時好鬼精神,無拾眼瞓wor!
我一月初先返工,但仲未開始儲奶,都唔知儲唔儲好 一來我家的雪櫃好細,我諗住返工後一星期買一次餸,唔駛工人去街市要帶bb去,而且我而家每天都有5-6餐的存貨在雪櫃,如果返工前餵咗bb(又泵d),lunch&放工前又泵d,返到屋企埋身餵兩餐,理想地應該夠(希望啦!)
我會問朋友借多個泵在工司扮雙泵,一來快d(lunch得咁少時間),二來d奶會多d
真係好開心有bk咋,如果唔係我早就放棄咗啦!
但我有一個難題解決唔到的,就係我都每日飲大量的水(保守估計超過10杯),加埋湯同奶(分分鐘每日飲咗有3公升水),蔬果都食好多,但我d大大都唔係幾好,上星期開始仲時不時有腸痛tim :-( :- 又唔敢亂食野(如纖維粉or健康食物),大家有無好似我咁?有咩辦法?

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係10月媽咪,bb3號,剛15號返工,之前都係全人奶,而家奶奶照顧,初初佢唔肯用奶瓶,第1日返工只係飲左10安都冇,幾心痛,而家兩日已經好d喇,不過我奶奶每次都係d人奶度加一匙奶粉,佢話bb咁樣先肯食,冇辦法啦,鬼叫自己要返工咩,好過一d人奶都唔食,咁放左工就開始埋身,係公司只可以pump一次,有7-8安,咁放工又pump多一次,7安,勉強都夠第二日用,不過佢而家仲未介夜奶,有時2餐,有時3,4餐,唯有自己辛苦d啦,不過我都好enjoy個過程,而家奶奶係屋企又比開奶茶又比薏米水,我都冇辦法,
佢上星期去健康院已經有12磅喇!
vivienmak:
你試下食西梅干,我大肚時都試過有幫助架!
:-P
Anson 大個仔喇,做哥哥要好好照顧細佬呀!

別墅

我想問下你地BB幾大D奶量先開始穩定呢? 同埋你地每次餵一邊定兩邊, 每邊餵幾耐? BB食到訓著, 但搞醒佢又食, 係唔係未夠飽?

大宅

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babysing
我通常比bb食一邊,除左大大之外,通常都sleep,每次快就3個字,慢就大半個鍾,如果佢唔飽,一放低佢就會醒,咁咪再餵囉! :-P
Anson 大個仔喇,做哥哥要好好照顧細佬呀!

男爵府

我都係10月媽咪,bb9號出世,重3.12kg.全人奶,一直都係埋身餵,有時要外出則用瓶餵,他都好ok.一個月時,他重10磅,到2個月時,他已重14磅了,我好自豪呀,d奶不單夠佢食,還吸收得咁好.
其實,他吃得不算密,約2-4小時一次,每次約15分鐘,所以我並不算很辛苦.近這兩天,他晚上竟隔了8小時才吃呢.有好日子過了.

姊妹們,比心機呀.

vivienmak:
你試下食木瓜啦,好有效的.

別墅

我係11月的媽咪.每日除了半夜一餐夜奶叫工人比BB食奶粉外,其餘時間全部都係埋身餵母乳. so far so good.
BB 在一個月內已經由出世時的 8磅2安士 加到 12磅, 差不 50% weight gain. 我諗我個BB算好吸收啦.
生完最初個幾星期,半夜谷奶谷得好辛苦,但後來又好似身體識得auto adjust. 冇再半夜谷奶谷醒啦!
宜家剛剛為返工作準備, 開始儲奶.
我唔知我會breastfeed幾耐, 但會try my best.
我老公成日叫我唔好比咁大壓力比自己, 食奶粉BB一樣會大的!但始終我都係想breastfeed多D!
各位媽咪,大家一齊努力啦!

伯爵府

各位媽咪:

呢兩日咁凍,你地點同bb保暖?
我唔敢帶bb出街,淨係在家開暖爐咋!

別墅

係屋企關晒D窗, 包到佢實囉.

複式洋房

我係10月媽媽,bb15號出世! 而家兩個月零一星期! 全人奶! 今日去健康院打針, bb重13.4lbs, 比起出世時7.8lbs, 共重左5.6lbs! 姑娘話重得好!我都好開心!
返左工一星期, 都真係幾辛苦! bb已經有個食奶schedule, 每日3-4hrs食一次, 一日6餐! 夜晚最後o個餐約12am-1am食, 由奶奶用奶樽餵(因我通常11pm就訓)! 有時bb會4am再起身, 我就會俾水佢飲, 希望幫佢戒夜奶! 好o既時候bb會5am-6am先起身!
而家一日多數pump3次奶,3am一次, lunchtime一次, 放 工返到屋企後一次! 我發覺邊餵邊pump真係會多好多奶, lunchtime時pump到6安左右, 邊餵邊pump都可以有5-6安 !
大家繼續努力啦!雖然偡全人奶係幾辛苦, 又痴身, 但對bb健康好d, 一切都係值得o既!!

伯爵府

我個bb10月31日出世,佢食無”定時”,1.5 hrs, 2 hrs, 2.5 hrs. 3hrs 都有,最長6hrs,但都未戒夜奶,因為最後個餐係九點幾
如果餵身餵會睋得快d,個零鐘就要食 用奶瓶就2-3hrs

希望返工後都夠奶啦!

別墅

好羨慕你地餵人奶都可以o甘有規律, 不過開頭餵

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hi 各位媽咪:
我係11月媽咪,起初4星期係全母乳,跟住第5星期就轉早晚母乳,因驚返工儲唔到,驚公司唔體諒,跟住第6個星期又轉番全母乳,因唔捨得,但而家先第2日返工,D奶又少左,好擔心,我已經好比心機擠奶.同時我擠得好慢,需時20MIN,好驚公司知. :-( :-(
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

伯爵府

冰極:

點解咁驚係工司泵奶?可以lunch time泵,私人時間無理由唔得?我覺得你應該比d同事知你在餵母乳及餵母乳是多偉大的事(起碼我地斑媽咪同bb覺得你好偉大),你越驚未即係話比人聽上班媽咪餵人奶係唔應該的!同埋你又無防礙工作,對不對?
努力呀!

別墅

我個bb10月30日出世, 現在可算是食得定時, 通常每次飽飽後 3 小時就要到第二餐, 每餐需時大約10-15分鐘. 晚上最後餐奶我會在 12:00-1:00餵, b b 便會4-5小時才到第二餐, 都 OK o拉.
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

首頁
12345...34

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊