母乳餵哺

跳至

首頁
12345...34

尾頁

男爵府

Re: 有無2003年10-12月的全母乳新媽咪?

冰極
請加油呀!
奶量是會有時多,有時少,只要放鬆,比bb多啜,慢慢又會有的!
我之前病時把我本來4天的奶庫吃乾,並要加奶粉,從平安夜那天起,天天3-4餐人奶,晚上吃奶粉,奶量又回來了,不要為現在只3-4安憂愁,見人8-9安便很羡慕,很快你也會是其中一個!bb現在一餐多少安?人家8-9安不是次次,且可能bb要吃7-8安,或泵少了一次.只要有恆心,很快便能跟著bb吃的步伐!

Viviennmak
我一開始泵奶時也有半夜起床泵奶,上班泵2次,一天共泵/餵5次,和你一樣,後來體力實在不計,便沒有半夜泵,之後,又因工作忙,上班又可能只泵一次,我會在1月2日再上班,打算1天泵3次
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

伯爵府

Re: 有無2003年9-12月的全母乳新媽咪?

下星期一返工啦,真係有d唔捨得,放產假雖然不算輕鬆,但湊bb總比對住d沈悶的工作好得多
我這幾天有d傷風,餵bb時都有用口罩,我個工人都有傷風,我都要佢用口罩,點知昨日我大女話比我聽工人接放時無用口罩,佢重抱住bbtim,我問佢點解唔用,佢話用口罩透唔到氣 :-( 我都知會唔舒服,但為免傳染比d小朋友都一定要用
隔咗一陣佢同我say sorry,重話要結婚(佢離婚好多年,仲有4個仔女)要離職,三四月要走,但好担心無人幫我地所以好唔開心,佢有d朋友教佢同老闆講要放假,跟住從此不回來就得,唔洗提早解約 why??
我現在要開始物色新工人,大家有咩提意?本地續約?賓賓?印印?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hi ec822:
多謝你呀!而家唔擔心啦,我以為剩係我係甘,所以先擔心.你BB幾大呀,係呀,而家我一次擠到有5安啦(2 Beast合共),比之前隱定好多,我好開心,重開始有進步,你有冇買到泵呀?咩牌子,咩價錢,好唔好用呀?我返工係用手擠架.比d意見.
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

男爵府

我返工都係用手擠,是否要用多d時間?份量會否少d?

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hi felix:
我手擠就需要好多時間(2Beast)要30分鐘,有時要耐d天,而且會因人而而,(熟唔熟手),我就唔係熟手啦!量就唔會少好多,不過始終唔及比bb食多.
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

男爵府

奶量真的天天改變,心情也很重要,輕鬆d,奶也多d!
我開始時也是手擠的,見著多條奶柱噴出,多興奮!
後來,臨返工,覺不行,頸很累,手又開始手軟,最重要的,是成手都sticky,非常不舒服,問bk媽咪,bk譚媽媽又說,泵除了"擠"外,還有吸,所以應會有更多奶.

我現在用avent泵,很好.又不用sticky.現在有時用番手,覺得很沒效率,lost絶技了!

avent泵$299送二個樽,譚媽媽說mothercare會員平d,忘了多少錢,另外可到二手市場買,一般100有交易,之前有媽咪話$50賣給我,但等了一會她沒覆我便買了
我那個是一位bk媽咪送給我的.

avent pump現在有新設計,比舊式好,不易脫,較robust.若買二手,可問問是否新設計

不過手有度好,不用洗奶泵,之前我返工一天泵二次,要洗,很煩,但現在改返工一天泵一次,那就ok.

我現在bb4個月大,一天五餐,(3-4餐人奶)每次6安,戒了夜奶.
還有,很開心,這數天奶多了,bb吃一邊便飽!所以儲多了!現在有四天奶了! (90安)

噢,我很長氣...

冰極 寫道:
Hi ec822:
多謝你呀!而家唔擔心啦,我以為剩係我係甘,所以先擔心.你BB幾大呀,係呀,而家我一次擠到有5安啦(2 Beast合共),比之前隱定好多,我好開心,重開始有進步,你有冇買到泵呀?咩牌子,咩價錢,好唔好用呀?我返工係用手擠架.比d意見.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

別墅

我仲有兩個多星期就放完產假要返工,上個星期已經開始試吓唔直接餵BB,用奶瓶. 我想知若果用奶瓶餵人奶,咁BB係咪都應該好似餵奶粉的BB一樣,有schedule? say每日5餐, 每餐5oz?

大宅

我囡囡11/10出世, 一路餵全人奶, 但我要返工, 囡囡唔肯食奶樽, 點算呢? 各位有冇類似經驗呀.

另外, 我想泵奶比囡囡食, 但可能唔識泵, 泵到好痛都冇2安, 用手更差, 1安都冇, 公司又唔方便泵, 會唔會谷谷0下冇奶呢? 好擔心啊!

大宅

小豆媽:
瓶餵時是你餵還是其他人餵?母乳寶寶通常不接受媽媽瓶餵,最好讓未來你上班時主要的照顧者來試餵,且你要離開現場。
你是用那一隻牌子的奶泵,你可試試用Avent,它是口碑最好的手動奶泵,也不貴。儲奶方面,在未上班前你可一邊餵一邊泵,即使每次一安兩安,積少成多,上班時已經有可觀的庫存。而且你多泵一安士,身體收到訊息要製造更多的奶,你的奶量亦會增加一安士,一舉兩得。
在公司若真的沒有辦法儲奶,可以每三、四小時到洗手間用手擠一點奶出來,一方面維持奶量,亦有助於預防乳腺炎。

Chine:
由於母乳較奶粉易消化,所以即使瓶餵也不一定要定時定量,但因為你知道寶寶吃了多少,不要餵太密太多就是了。

各位9-12月的媽咪:
若有較重要的餵奶方面的問題,最好在外面問,得到的回應和有用的意見會較多,因為其他有經驗的媽媽較少進來這些交誼性質的媽咪會看,上次冰極的問題也是vivienmak來求救我才知道。希望大家繼續努力!

男爵府

Chine
Be relax! 你的bb還不夠2個月,你初初可能不太熟,所以擠不到太多,我可以說給你聽,我1,2個月時試過手擠,攪半小時,才得半安,或一安,另一邊又不繼滴,非常"倫盡"
二個月時,每次可能也是2,3安,但bb可能吃3,4安.
不用緊張,那你便2次加在一起成一餐啦. (同溫度才可混合)
現在,我20分鐘可泵到4-7安了.
繼續努力,越泵越有,給些耐性.

也試試avent泵吧!若可以,試試問朋友借,看你覺效果如何.

大宅

剛剛奶粉人奶mix, 轉為全人奶差不多一個月了,
我好像捉不到一個bb 食奶的schedule,
由於而家要返工, 在公司泵兩次奶 (lunch & 放工前)
每次都有5-6安, 早上返工埋身喂bb, 邊食邊喂,
有時3安, 有時4安, 2安都試過,剛泵出來的奶沒有放入雪柜,
因為等我返工後bb 肚餓由我媽喂,
我媽話bb 到12pm 左右, & 4pm 左右會食,
有時食3安就唔肯食, 有時就4or5安,一支奶可能分2-3次食,
到我放工回家後, 有時會埋身喂, 有時會樽喂,
因為我覺得樽喂, bb 係食多d 的,
到晚上 12-1am 再喂時, 我會用樽喂5安,
但我又會泵奶的,跟住就到5am 左右要食時,
我就躺喂了, 因為休息多d, 如果唔係, 日頭返工會冇精神,
所以我個schedule 好似有d 亂, bb 埋身食,
食 5-10mins 已覺佢好似飽咁, 唔知有冇5安食左,
又唔知食唔食到後奶?? 其實飲幾耐先食到後奶呢?
想問下人奶bb 的便便咪 "希" d o既,
bb 的便便有冇整到成個背脊都有呀?
我bb 成日要同佢換衫, 而家佢用緊細碼pampers,
見有d 媽咪的bb 已介夜奶了, 是否bb 自己會調節?
因為人奶會易肚餓都可以介到夜奶咁好?

男爵府

I feel very unhappy!
yesterday is the first day came back to the work after maternity leave. As I have lunch with my colleagues, I go to 泵奶 for 20mins before lunch. After I return to my desk, my boss ask me very angry "你去左邊呀,搵左你成朝唔見人,去左邊度傾計呀?" 我坦白told her, 去左泵奶, 佢無出聲, 但都好不滿. :-( :-(

大宅

曉晴,
我同你啱啱調轉, 我餵了2個月全人奶埋身餵, 返工轉mix.
我個"小豆豆"之前食全人奶, 我雖然唔知佢食左幾多, 但佢4hr食一次好定時, 但依家轉mix, 唔肯食奶樽, 就好唔定時, 只肯食2-3安奶粉, 一陣又扭要食, 又大喊, 但又唔肯食, 一直扭到我放工埋身餵, 就搏命啜, 好可憐咁. 2hr就要食一次, 食番夠本. --- 所以我好明白你0既擔心.

我個bb都未介夜奶, 無論11pm,或1am食奶, 都會5am起身再食, 所以我都係日日唔夠瞓. 不過我有個friend, BB都係食全人奶, 2 個月人仔就自動介夜奶, 一覺瞓天光(8hr), 好羨慕, 每個bb都唔同, 我又唔忍心唔餵去迫佢介.

全人奶便便可以係好"水", 稀到似水, 有時pampers都會漏 ,只要有"渣"就ok.

大家一齊努力啊!

大宅

譚媽媽,

我已經唔係自己餵奶樽, 囡囡都唔肯食, 3個月大食2-3安, 真係心痛0架. 我用M字果隻泵, 我諗我要學0下用手, 因為office唔方便泵. 多謝係意見同support, 我希望keep住餵, 最少餵6個月.

大宅

小豆媽,
你朋友的bb 咁快就介左夜奶啦, 我以為人奶bb係好難介夜奶
點解你公司唔方便泵呢? 用手擠又得?
這兩個星期, 公司大裝修, 冇得用廁所,
結果要在問老細借間房泵奶, but 只泵一次,
唔係咁好意思再泵第二次, 除非她不在office

伯爵府

我返咗工兩日,我d同事都知我bf,但都幾辛苦,因為一返工就傷風,又驚傳比bb同d同事,於是由朝到晚都用mask
我有d唔開心,好似對個細女唔住咁,以前大女bb時我堅持返工後幫佢沖涼,又可以成日同佢玩,但細女呢我自返工第一天起已沒有同bb沖涼,因為時間不許可,放工返到屋企就要陪大女做功課(佢下午不肯做,可能是放產假時日日都陪佢做),跟住晚餐後都八點幾,擾擾攘攘到九點幾又要服侍個大小姐瞓,所以成晚我都理唔到細女半個鐘,所以餵夜奶算是對細女的補償,我諗如果我唔係bf,我細女會當工人係媽咪 :-(

男爵府

vivienmak,
我同你一樣, 一返去即刻要餵bb, 同時同大女傾下計, 溫下書(係同時呀) then,食飯, 有時落街行下, 返屋企又要餵bb, 又同大女玩一陣, 又氹大女訓, 成日就咁過左, 無時間做私人野, 無同細仔傾下計.

公爵府

譚媽媽:
如果bb大便冇渣,即係代表咩呀?

伯爵府

Re: 有無2003年9-12月的全母乳新媽咪?

朝朝起身都好累,好似無瞓過咁 :-( 同老公講,佢提意臨瞓前一餐比奶粉bb可以早d戒夜奶,但我覺得雪櫃有咁多奶點解要食奶粉 同埋我半夜都要起身泵奶啦!但真係好眼瞓 :-P

大宅

曉晴,
我公司冇房可以比我泵或擠奶, 如果去廁所, 又太污"租", 我公司樓下係街市呀. 不過其實返工好忙, 根本冇人會體諒用半小時去攪. 唯有谷.

首頁
12345...34

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊