懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

順產好定開刀好

想請教已生育的mami, 到底順產生bb好d, 定開刀好呢?

請作詳細說明及加以分析. 多謝意見!

Thanks!

大宅

Re: 順產好定開刀好

應該係自然分娩好d, 因為對媽咪生完後冇咁辛苦,如果開刀的話,不只身體表面有傷口,身體裡面即子宮位置亦會有傷口,即有兩個傷口,媽咪會痛好耐,吾好彩傷口感染仲麻煩,開刀的話醫生會用夾夾bb出來,bb頭部會偏扁。但係自然分娩千萬不要用無痛那種,因為無痛分娩,媽咪會不懂用力,好難生個bb出來,可能要醫生用手扯他出來,會好容易整傷bb的骨骼和頸部,要扭番正條頸,好慘的

大宅

呢個好睇你個人嫁喎,當然順產對你自己身體復元會快d啦,但是有好多人不可以忍受生之前的痛楚嗎,我就是其中之一的例子,一唸起都驚,我好多朋友呢兩年都生了,好彩的痛你12,13個鐘,不好彩痛1日1夜都有,都有好個別話3幾個鐘,所以開刀生的人愈來愈多,但是都唔代表開刀生不痛喎,d有經驗的媽媽至少要痛個多星期,而且又不可以即刻補住,同埋你一定要去私家生,政府醫院除非你緊急,唔係他們唔會同你開刀,經濟上又要有一定的支出,由有了覆疹都生得同補身,呢到一定用你好多錢...

http://www.lifeconceptshk.com/

複式洋房

我自己兩胎都順產.順產快復原好多,又可以清醒地經歷生產,生完個一刻,即時手抱自己的bb,那一刻,多麼令人感動和興奮.開刀就要ma 醉藥過了才可去睇bb,我第二日就可喂人奶;開刀的媽媽gat吓gat吓走路.講真,生的一 刻係好痛.不過,好快就忘記,過後,不外如是

大宅

我因為怕痛和生產時的過程,所以選開刀。

複式洋房

有d人話, 順產生完後陰道很鬆. 時常會覺得陰道有氣要排. 另外, 與老公愛愛時, 老公會沒有feel. 不知道是不是真呢?

我不知道是不是真的, 請指教!

複式洋房

生完後陰道少少鬆都唔奇,成個bb生出來,生完個肚都鬆la,不過,陰道和個肚會慢慢收緊,做多些會陰肌肉收縮運動law,無feel又誇張,講真,處女,有性經驗,生產過的女人,陰道鬆緊會有不同都唔其,我老公覺得問題唔大,兩人相愛唔會計這些細問題.男人和女人年紀大了,大家的容貌,機能都會慢慢衰老,唔使太擔心!

別墅

我想問順產後去小便同大便會痛嗎?

複式洋房

無痛呀,係陰道傷口有些痛,大便最好等1日先去

大宅

順產痛,,但順產好..

別墅

為什麼選擇剖腹生產?

孕婦觀點
主要原因有:1)待產及生產恐懼,如害怕死亡、害怕胎兒受傷及害怕生殖道裂傷;2)害怕影響性生活。

醫師觀點
主要原因有:1) 生產的方便及可掌握;2)擔心產婦生殖道裂傷;3)害怕胎兒受傷;4) 擔心產婦以後大小便失禁及性生活障礙。

自然生產與剖腹生產優缺點之比較:

1.母親死亡率:兩種生產方式的母親死亡率都很低。
2.母親再入院或併發症,兩種生產方式相當。
3.母親下一胎生產方式:自然產後,下一次自然產產程及產後恢復會快很多;剖腹產後,下一次剖腹產的產後恢復類似,但手術過程會因可能沾粘而稍複雜。
4.下一胎懷孕的胎盤:剖腹產因子宮曾接受切開縫合,下一胎懷孕有較高胎盤早期剝離、前置胎盤及胎盤植入機會,這些異常胎盤問題,均可造成產後大出血。
5.下一胎異常懷孕:研究顯示,剖腹產後的下一次懷孕有較高子宮外孕、流產及懷孕末期胎死腹中機會。
6.曾接受剖腹產的婦女,未來婦科手術風險,有較高機會因沾粘而傷及膀胱等。
7.選擇性剖腹產的母親比接受手術性陰道生產的母親,其生產經驗、產後心理及性生活較好。
8.不明原因胎死腹中機率很低,但在每個週數都有一定比率。自然產因有一部份產兆會超過39週以後,所以有稍高胎死腹中機會。
9.自然生產的待產過程有機會造成嬰兒腦性麻痺。但只有十分之一嬰兒腦性麻痺與待產過程事件有關。
11.待產與陰道生產過程,造成胎兒危險稍高且難掌握。
12.待產過程中適度的壓力,會促進嬰孩成熟度及增加往後對環境壓力的適應力。
13.自然產可能造成會陰肛門裂傷,有機會以後大便失禁。
14.懷孕、待產與生產過程,均可能造成部分小便失禁。
15.美觀:剖腹生產有肚子上的傷口。

**資料來自彰化基督教醫院婦產部生殖醫學科 吳信宏醫師

P.S. 我係開刀生

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我第一胎緊急開刀(半麻),第二胎順產

生的時候,開刀∼躺在手術床上,在旁的麻醉科醫生講解手術情況我知,不久她告訴我:醫生已取了你的BB出來,這刻你驟然驚覺,啊!BB已出世!很感動!至於順產,全憑個人力量,你會更感覺做母親的偉大!

傷口,其實兩種傷口各有各痛,順產傷口在下面,坐的時候很不舒服,要常就位(我沒用水泡),開刀則起身坐低時傷口痛,坐定定就沒事,兩者的痛剛好相反

補身,順產可即時補,開刀要等一排

若要生第三個,我個人較傾向選擇順產

大宅

肥嘟媽
第一胎開刀•通常第ニ胎医生都會建議開刀!順產係咪自己揀?

複式洋房

我之前係開刀生架,因胎盤前置關係...無得揀,一定要開刀,仲係全身麻醉...
開刀真係好辛苦,D人個個都以為開刀生會好舒服,查實唔係架...開完刀個日,真係痛到郁唔到...成日訓係張床到;到左第二日落床...真係,完全坐唔到起身,一坐起,個傷口痛得好好好好緊要,大大話話要成個幾星期,先可以感覺唔到痛...
反而,我見隔離床D媽媽,順產果D...佢地生完就落得地,好勁,一D都唔辛苦咁...佢地都話,生果陣係辛苦,但生完過一陣又唔覺有咩咁...真好.
我宜家有第二胎,我希望可以順產...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

heitsang,

醫生話第一胎開刀,第二胎有七成機會會開刀
其實醫生建議我先試生,唔得先開刀,而我亦期望順產
到入產房,助產士快快手就幫我吊定鹽水,佢話因為我有前科,有乜事就立即入手術室,開刀取b,但好好彩,自己都算爭氣,憑自己生到細b出來

男爵府

其實政府既開刀同私家既開刀會唔會有好大分別?! 我指既係事後....
三個人, 一 條心

首頁

尾頁

跳至