嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

醫生話唔好食3號的奶粉

子爵府

Re: 醫生話唔好食3號的奶粉

早期奶粉工業的科技並不發達只簡單把牛奶製乾成粉末,頂多加點維生素而已.初生嬰兒食用這些奶粉,生長容易出現問題,主要因為牛奶的蛋白質高於人奶,過高的蛋白質不能被身體吸收,剩餘的要由腎臟排出體外,這會使嬰兒腎臟負荷過重,而殘餘的蛋白質會變成酸性物質(或毒素),影響嬰孩身體健康.所以當時的醫護人員都叮囑母親要在餐與餐之間給嬰兒餵清水,好讓過高的蛋白質所造成的毒素能較易以尿液排出.後來奶粉工業進一步發展,把蛋白質含量降至嬰兒腎臟能承受的程度.這樣,初生嬰兒配方便出爐了.而原先的一批便成為所謂的(大仔)奶粉.六個月後,嬰兒腎臟逐漸成熟,較有能力處理過多的蛋白質.但這不意味嬰兒到六個月,腎臟便立即成熟.所以,當嬰兒六個月大時突然轉奶時,就較容易患病.事實上,若想轉高蛋白奶粉,到九個月或一歲也絕不遲!不轉奶,維持吃初生嬰兒配方至一,兩歲可以嗎?當然可以!根本沒有必要讓六個月以後的嬰兒,進食更多的蛋白質,餵母乳的嬰兒,更無須從乳制品中增補蛋白質.時至今日,很多(大仔)奶粉都標榜其成份獨特.讓我再一次重申,所謂的獨特成份都是仿傚了母乳的某種成份而已,最好的還是母乳.

節錄自"你可以不飲牛奶"梁淑芳著
未經本人許可, 不得轉載

洋房

大宅

但我又聽人講, 可以唔食2號, 1號可以食到1歲後, 直接轉3號...
咁食2號定3號好d ???

FION1809 寫道:
醫生話唔好食3號的奶粉, 因會食肥仔及對肝唔好喎, 最盡都係食 2號, 而且 1號可以食到2歲都得架. *v*

各位媽媽有無聽過呀 !!!
只係食1號夠營養嗎 ????
為何奶粉分2號同3號呢 ????

我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

伯爵府

好多人話我知3號奶粉,濃味D架,
BB初初未必習慣 ~~

男爵府

thx~多謝分享

洋房

係呀,.....我都聽人講, 可以唔食2號.....

洋房

thanks^^

伯爵府

魅力王子

my son is breastfeeding new born to 13month,but he also need to drink milk,so i give him power milk no.3 ....is it good?or no need give milk really?

伯爵府

我聽e生講,佢話1號可以食到大wor~因佢話1號奶粉係最靚

大宅

1 號係最有營養, 品質最好, because 佢俾得newborn 食, every 藥廠都會小心製造, 條 "方"係會好過2 號, so 1 號 貴過2 號
我要努力做個好媽咪!
我一定會成功生多個!

首頁

尾頁

跳至