母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

泵奶問題

我想問你哋幾耐泵1次奶o架?如果泵奶的時候乳房仲係軟,是否多少都要泵出來,去保持奶量呢?

複式洋房

Re: 泵奶問題

Hi, sjlam,
do you breastfeed or bottle feed? When I bottle fed Rara, I pumped at first 6~7 times a day, (he was breastfed once a day). That is, the same no. of times he had milk. Later when milk supply increased, I reduced to 4 times so that I could have about enough milk to feed and a bit more for storage.
Now I only breastfeed my little bb. So I pump only once a day. And I plan to pump more often when I am about to return to work so as to increase the milk supply and let my breast get used to pumping.

男爵府

我的奶量唔多,每5-6個鐘泵得1-2oz,我想試吓3個鐘泵1次,但乳房仲係軟泵得好少,想知道是否多少都要泵出來,會增加奶量呢? :mrgreen:

複式洋房

I think 多少都要泵出來 to increase stimulation. btw what pump do you use? do you feel let down when you pump?

男爵府

我過多個幾星期就要返工,我諗住pump黎做儲奶,同時又要比bb習慣用奶樽飲(佢唔多鐘意用奶樽),覺得好似唔多夠奶,成日個乳房都係"林姐姐"。

大宅

畀面勳章

我之前都係泵得好少
但我俾返bb啜返多d奶量就多返
我之前都係4個鐘先泵得果1-2oz
後尾俾返bb全埋身
兩日左右d奶量就可以有3-4oz

珍珠宮

好媽媽勳章

sjlam 寫道:
我過多個幾星期就要返工,我諗住pump黎做儲奶,同時又要比bb習慣用奶樽飲(佢唔多鐘意用奶樽),覺得好似唔多夠奶,成日個乳房都係"林姐姐"。

有時bb埋身食完, 佢食完那邊"林姐姐", 我都會照泵的.
泵完佢食了的一邊, 再泵少少另一邊冇食的 (呢邊我唔會泵清, 留下一次食), 接著會再番泵bb食完那一邊. 因為泵一邊的時候, 都會刺激另一邊造奶的. 有時泵到冇, 會再用手試下擠唔擠到多少少.
雖然咁樣泵法未必泵到好多, 但係咁樣製造多d刺激, 慢慢就會多d奶, 同埋慢慢儲下儲下都儲到一些stock的.

大宅

amypekkle 寫道:
..... 再泵少少另一邊冇食的 (呢邊我唔會泵清, 留下一次食.....

amypekkle:

謝謝你的詳細分享,正是我近日的疑問。不過,點解要再泵少少另一邊無食的? 因為我奶唔算多,所以我都唔知是否應該只泵食過那邊(志在泵清)而留返另一邊下次食;但又唔知隔咁耐都唔清下果邊,會否令奶量下降????

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊