自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公僕加薪後高市場三成!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 公僕加薪後高市場三成!!

填生講得好岩, 最好正苦冇得加, 咁佢就可以側側膊唔駛加人工比佢其下公司既職員, 我代表傷家熱鬧支持填生, 仲要捧佢做下屆突手!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

公務員份人工, 無雙糧無BOUNS, 出面私人機構計埋呢D, 其實都唔係差好多喇.
佢地就梗係唔想政府加, 政府唔加, 佢地又大條道理唔加人工俾打工仔, 賺左既錢咪入哂自己袋囉.

別墅

照佢貢講...公務員咁多福利..直頭唔使出糧啦..

:party: :mrgreen: :mrgreen:

別墅

我自己以前係公務員,我老公而家都仲係,其實,呢d只不過係田少嘅招數,因為公務員加薪,咁好多企業、私人公司都要跟住加吓,令到佢哋可能會請人難咗,支出大咗,所以,佢同埋一班大商家先會咁出力反對啫! 

試諗吓過去幾年,公務員己經減薪減咗好多年,跟住又凍薪,除咗人工,好多福利都己經削減咗,但係,近幾年各大私人機構己經不停咁加番人工,其實佢哋只不過係逗緊九七年時嘅人工,係十年前嘅人工,十年加番5%都唔算係好過份。 田少咁樣大吵大鬧,目的只係為咗佢哋自己,等佢哋呢班有錢佬可以出少d錢請人,最終得益嘅咪又係佢哋,而一班打工仔人工少之外,又要繼續同佢哋捱騾仔! 

田少真係講到大仁大義,但係咪又係為咗自己個苛包,我不嬲都唔鍾意佢,好假!

首頁

尾頁

跳至