懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我27週啦, 醫生話我胎盤生得好低..

hello各位媽媽,
剛星期六去照超B, 醫生話我個胎盤仲係好低, 近子宮口...
我都27週啦, 仲有冇機會生番高D呢??
好擔心啊...
我諗要開刀既機會都好大LU....但如果真係要開刀, 你地認為去政府/私家好D呢? (因我之前只係在威爾斯BOOK左生BB渣), 如果要去私家生都唔知要幾多錢TIM 架...

大宅

Re: 我27週啦, 醫生話我胎盤生得好低..

c+ 睇怕都未必book 到lu 我3月去荃彎港安book 10月頭都幾full喇~~ 我e生計比我睇around 5萬 (package). 我見佢計得咁快心中有數要預多d. 我都係政府c+2邊睇未決定那裡生; 其實如果你睇番d bk媽咪留言 好多都話政府設備好好多 咁service就緊係c+啦

洋房

hi 小熊媽,
我都係27週, 醫生都係話我胎盤低, 我仲衰過你, 醫生話我個胎盤係貼個個子宫口........ 佢就話下次去覆疹時會幫我 check check 有無問題, 佢話一般來講都會升返上去既....
咩胎盤低要開刀既機會高d架?? 我係諗住順產架..........

複式洋房

Elephant_BB 寫道:
hi 小熊媽,
我都係27週, 醫生都係話我胎盤低, 我仲衰過你, 醫生話我個胎盤係貼個個子宫口........ 佢就話下次去覆疹時會幫我 check check 有無問題, 佢話一般來講都會升返上去既....
咩胎盤低要開刀既機會高d架?? 我係諗住順產架..........

D醫生驚到時BB出世, 個胎盤會阻住個BB出來, 又驚到時胎盤會大量出血會危及媽媽, 所以大多都唔會博建議開刀囉...
我依家都心大心細唔知點好...去政府開刀定私家好呢?

別墅

sorachan:

我都book左11月尾在荃灣港安生, 我C+話順產冇特別的意外, 價錢應該大概係二萬零三萬蚊咋! 點解你要成五萬咁貴呢?

大宅

我位e生 開刀only咋 同埋佢叫我預semi-private, 你可以pm我介紹你e生比我嗎 ? 我的e生係貴d :cry:

大宅

係啦,你真是貴了d喎,我都是同你case一樣屬於生得低,但是最近一次去睇我醫生都話上返少訐啦,我宜家5個月倒,但是我本身一早都唸住開刀生,所以對我來說問題不是好大...而我醫生同我講連醫院總數$28,000-30,000啦,係法國生..如果你要轉私家就要快d啦,d位真是好full,順道提提你如果你真是決定去私家生,而你睇你的醫生他都full book的話,你就直接去你想去生的果間醫院walk in啦,可能會仲有d位的,但就要用返該醫院註院醫生啦,而價錢我就不係好清楚啦...

http://www.lifeconceptshk.com/

大宅

mosquito_chu , thx 呀 c+我book 左喇 3月都book好了. 唉~我真係唔知價, 因為我有d朋友上年生都洗左4萬 另一朋友剛生左孖b 7萬幾 (2位都開刀, 順利) 我米以為差不多咁上下law 我就無胎盤低 照左2次結構都ok 

大宅

Hi, 小熊媽 & Elephant_BB,

我都係同妳地一樣, 而家27周, 但由18周診斷出胎盤低以來, 都無升過, 早幾日醫生仲話我個胎盤在子宮內壁的後面, 屬Posterior 那種, 最弊係b女個頭壓住胎盤, 亦因為咁, b女個頭生得無咁圓同埋細左 d, 我真係好擔心 :-(

仲有醫生問我有否睇開政府覆診, 我話有, 醫生就話咁若果一見紅, 就即刻去政府醫院(其實我經已透過佢book左法國醫院), 令我覺得好嚴重呀!! 佢咁講好似代表在政府醫院生會安全穩陣d.

再加上我有個朋友都係在十幾周時胎盤低, 但而家已經正常返, 令我覺得我個胎盤升高的機會好細, 我其實都預左要開刀生, 但我最驚到三十周後好容易出血呀
:-( :-(

洋房

小熊媽,
我個醫生又無同我講會有依d問題喎, 可能佢想我下次覆疹時睇下我有無升返上去先掛......
我就會去仁安生, 我見好多媽媽係仁安生都係要3萬幾蚊到, 我就諗住預5萬, touchwood 唔係好順利既話可能要洗多d錢, 預多少少好d.
我唔係因為胎盤底先去私家生, 其實我係怕順產要聯針, 如果政府我怕佢地聯得好'求其'......... 你諗諗啦, 不過要快啦, 如果唔係就full booking啦~!

複式洋房

Joyjoymum 寫道:
Hi, 小熊媽 & Elephant_BB,

我都係同妳地一樣, 而家27周, 但由18周診斷出胎盤低以來, 都無升過, 早幾日醫生仲話我個胎盤在子宮內壁的後面, 屬Posterior 那種, 最弊係b女個頭壓住胎盤, 亦因為咁, b女個頭生得無咁圓同埋細左 d, 我真係好擔心 :-(

仲有醫生問我有否睇開政府覆診, 我話有, 醫生就話咁若果一見紅, 就即刻去政府醫院(其實我經已透過佢book左法國醫院), 令我覺得好嚴重呀!! 佢咁講好似代表在政府醫院生會安全穩陣d.

再加上我有個朋友都係在十幾周時胎盤低, 但而家已經正常返, 令我覺得我個胎盤升高的機會好細, 我其實都預左要開刀生, 但我最驚到三十周後好容易出血呀
:-( :-(

我諗法同你一樣, 個胎盤上番既機會唔係太大囉...
頭先仲特登去左睇第二個E生諗著跟手BOOK埋私家醫院, 但佢話先經FULL晒LU..........

唉! 唯有疊埋心水去威記生囉...

洋房

Joyjoymum,
你唔好咁擔心啦~! 只要keep住睇醫生, 咁醫生每次都會幫你check住你個胎既情況架麻. 我都係由20週開始醫生話我胎盤底, 到最近一次睇醫生都係無升返呀...... 唯有等下一次覆疹, 希望佢升返上去啦~! 所以我都係政府私家兩邊都有keep住睇, 以防萬一麻......如果到生得時都一切正常, 咁我就一定會入私家生. 如果入政府醫院就一定係緊急情況........

大宅

Elephnat_BB,

謝謝妳的安慰, 遇上緊急情況, 我都一定入政府醫院生.....
希望個胎盤真係會升返上去啦. 但實在好難唔擔心嫁......

大宅

Elephnat_BB,

謝謝妳的安慰, 遇上緊急情況, 我都一定入政府醫院生.....
希望個胎盤真係會升返上去啦. 但實在好難唔擔心嫁......

首頁

尾頁

跳至