跳至

首頁

尾頁

大宅

聽完TKO"優才書院"簡介會

係教育小姐有位媽咪, 好有心禁話我知TKO"優才書院"9/6有個簡介會,真係有幸,今日聽左, 我覺得呢間的教學方式非常唔錯, 或者我第一次聽小學簡介會, 所以無得比較.以下係我記得既資料和意見.

辦學模式:小班教學(20人左右), 喜悅+卓越並存

主要科目:Eng外籍老師講解:DVD+book教材; online reading<相信書簿費會貴返d; Talent class action-art, football以英文方式教足球, song, baseball, athletic<呢個真係活動教學勒; IEP; KET exams...etc

中文~台灣老師以國語講解: 以興趣出發,用開心既手法去提起學生的興趣,如:問你有班紋的動物係咩? 等你思考, 當你回答時會自然明白斑馬... 有以"寫作月"作每月話題: 如今月是動物園, 那麼你可以以動物園作比喻你身邊的人作文, 有同學仔話媽咪好似獅子常常咆哮... 又或者以同學作比喻, 反應熱烈.

國語~有9位普通話老師, 並以小二開始授課, 以拼音作基礎.

數學~跳半級制,其他唔記得

其他科略講,不過都唔記得, 好以有科學. 加插中文歷史以戲劇形式教授, 好有趣味.

特別:才華班(有80班<多到不得了, 好有趣味好新鮮), 增益班, 跳班制/加速班<完全唔受教育署影響!!!!!!

個人資優計劃:會評估每個同學的優異之處,向那方面發展,因材施教<相信要有返禁上下既教資先可以做到.值得欣賞!

啟航導師計劃: IB, 唔記得

家教會: 以家長作親身解說,她說得好感人+精彩, 因為她能參予學校的活動, 同學校有好緊密的聯繫, 並能成功提意做童軍領袖並考獲木章.對家長有成功感,有代入感. 同時又對自己小朋友在校的程況加深認識,呢個家長話呢方面學校同家的配合係好成功。

分校: 旺角(有最新設施:草地球場,如幼稚園般精彩的活動室等, 只辦小一至小三), TKO(辦小一至小六, 中一至中二..正在升學及辦交流生)

整體真覺得佢好有心辦學, 好有蒙氐精神<因材施教. 仲係一條龍, 老師既熱誠係感受到, 校長的前言同結言都沒有官腔既感覺. 好有幸地聽到呢個簡介會, 下星六都會再開多一次, 如有時間可以去去. 作參考都好, 因完左Seminar可以參觀學校.

我並唔知道呢間係禁出名(今日先有人話我知),亦相信唔會只係呢間先有多資優兒童(如果係真的),我並唔鐘意名校,不過只感覺到佢地會去發掘出兒童的不同優點,而一般學校的老師沒有這麼多時間和資源去探討而被埋沒,一般學校的老師已經好有壓力,在功課上、精神上、時間上都比較緊湊,再有心都未必做得好,真可惜,相信佢地心中只有「想教也累」。

不過簡介會更係獻功藏劣!

茶實我好希望各校都有簡介會,來平衡一下各家長對佢地的評價,不致令我有先入為主的偏見。

子爵府

Re: 聽完TKO"優才書院"簡介會

有好野都唔叫埋我去
係講緊呢間?
http://www.gtschool.edu.hk/gts2/mod.php?mod=userpage&menu=21&page_id=20

大宅

實話你知啦!不過又唔係個個媽咪都對小學資料禁有興趣,下星期六都有架,我地都住得禁近,值得去聽!
快 D打去報名聽!不過我上次去佢都無問。

大宅

請問是否有d年級ge學生要向旺角返學gar

大宅

旺角分校(有最新設施:草地球場,如幼稚園般精彩的活動室等, 只辦小一至小三),
TKO分校(辦小一至小六, 中一至中二..正在升學及辦交流生)
﹣﹣﹣﹣﹣﹣
我聽到的意思係可以兩邊都排隊,因旺角分校就開三班,但TKO分校就只開一班。:cry:
所以佢地提意兩邊都排隊會快D<禁咪又係谷旺角分校!
但講明小四一定又要返黎TKO分校讀播!所以如好似我禁近實報硬TKO啦!要小朋友適應幾年又轉!D老師又轉埋,地方差唔遠,好有問題!

大宅

我剛同朋友講開, 因佢個女下年升小一, 佢都有聽過e 間學校, 佢話雖然e 間學校係活動敎學, 但INTERVIEW 時都要用英文, 國語考小朋友 , 一來好難入, 二來佢interview 咁考, 驚佢地d 課程會好深...

男爵府

我知藍田有D小學叩門既話都用英文同普通話考小朋友, 都係問下名同好簡單, 唔會好深.
如果有小朋友係資優, 就一定要考慮讀呢間, 唔係都有其他choice.

rebeccachor 寫道:
我剛同朋友講開, 因佢個女下年升小一, 佢都有聽過e 間學校, 佢話雖然e 間學校係活動敎學, 但INTERVIEW 時都要用英文, 國語考小朋友 , 一來好難入, 二來佢interview 咁考, 驚佢地d 課程會好深...

複式洋房

Thanks Zero for yr sharing, I hv just enrolled to attend this Sat seminar!

But where are their Mong Kok school, didn't mention on their website!!? will they hv P4 ~ P6 later on???

複式洋房

聽完TKO"優才書院"簡介會

Zero,

請問係唔係黎緊lee個sat都會有talk?? 有冇資料呀?? Thanks thanks!

大宅

yyqueen
係呀!星六下午2-4,你打電話去問下啦!

snoopybabi
個talk 有講係邊,你都可以致電問下,唔記得lu,因為無唸住去旺角讀。
p4-p6 當時佢話會轉返黎TKO讀,可能遲D會改都未定,或者係師資問題卦。

大宅

其實, 我之前都幾like呢間學校, 但據悉 tko 校舍是唔夠用, 先至要一d學生去mongkok. 所以p.4後咪回歸tko law!
mongkok的校舍若我無攪錯, 是在波鞋街附近, 以前的志潔學校. 一諗到呢d地區咁多人, 就

子爵府

子爵府

我地小朋友讀小學仲有4-5年,到時間學校可能已經擴建左呢

大宅

yes! 希望在明天[img align=right]http://maggieland.myftp.biz/download/msn/emotion/emotion35a.gif[/img][img align=right]http://maggieland.myftp.biz/download/msn/emotion/emotion30.gif[/img][img align=right]http://maggieland.myftp.biz/download/msn/emotion/emotion35b.gif[/img]
[quote]
goofyszesze 寫道:
我地小朋友讀小學仲有4-5年,到時間學校可能已經擴建左呢 /quote

首頁

尾頁

跳至