嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有咳有痰兼running nose可否吃生果, 奶及乳酪?

阿囡兩歲幾呢幾日感冒, 食緊西藥, 食奶好似好野痰 (有時會因為痰block住會嘔, 應否繼續食奶, 另生果及乳酪呢? 如果乜都唔食得, 咪淨係可以食粥law?

有冇媽咪有經驗? Thank you very much!
Chloeliumama

複式洋房

Re: 有咳有痰兼running nose可否吃生果, 奶及乳酪?

醫生都認為奶會野痰,飲少些,食包,食通粉,飯都得!生果:橙,提子,蕉,就真係唔好食;蘋果就可以!所有凍野(雪過的生果,雪糕,乳酪,凍飲)都唔好食.最好飲暖水!著夠衣服,定唔可以凍親氣管.

複式洋房

Re: 有咳有痰兼running nose可否吃生果, 奶及乳酪?

因為囡囡重有發燒, 所以都唔敢比佢著太多衫, 尤其是夜晚訓覺, 可以發燒到39-40度, 要比退燒藥佢食先降溫。已睇兩次醫生食緊抗生素, 現在只比囡食奶及congee! :-(

複式洋房

睇兩次醫生仲高燒,有冇想過轉醫生?我個家庭醫生落約準,快,如有興趣 pm 我

複式洋房

Please send me the doctor info. Many thanks!

複式洋房

angelonki ,

Please PM the Dr. detail to me, Thank so much.

首頁

尾頁

跳至