產前產後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

有冇到QE生bb的公務員媽咪?入嚟分享吓

Hi 各位mami,
我係第一胎,打算在QE生bb, 預產期是26/11,但係公務員line第一次產檢要等9月尾!有冇問題??不過我有去私家e生做產檢(但冇去健康院排隊)........到時去QE生bb有冇問題?
另外upgrade二等房機會大唔大?我驚大房多大陸mami....

Thanks!

子爵府

好媽媽勳章

Re: 有冇到QE生bb的公務員媽咪?入嚟分享吓

hi bryan_csy,

我已是第二胎,預產期是11月2日,都係在QE生。其實你排期到9月都吾算遲,因我都是8月尾先有得睇,不過醫院安排我都去排街症,看到兩次6月尾已可以轉回上L Block了。佢都無安排我去健康院喎,不如你問問啦。

我都一樣有去私家,因為政府要成個月先有得睇,仲要無得照超聲波呢。只於你話想upgrade上二等房,真的要看運氣,因我第一胎都去吾到,就算我有個朋友你QE做醫生都幫不上忙,所以真的很難說。
我個小bb在27/11出世了 27/11 3.46kg 叫恩晞 Kristin ~恩晞豬的相薄~

洋房

hi 羊媽媽,
我冇排街症,你看了兩次已可以轉回上L Block(6月尾)?早了2個月轉上L Block(你本來8月尾先排到期)?我是不是都去排街症好d??

祝你有個肥肥白白 , 健健康康既 B B
bryan_csy

子爵府

好媽媽勳章

其實係我book L block既時侯,個staff幫我book了L block和街症,因她見要等咁耐,乜你吾係咁既咩,如果有你都去check住好d,因第一次去她會幫你驗血,又吾駛錢何樂而不為。

我都祝你有個健康和肥肥白白的BB

羊媽媽

我個小bb在27/11出世了 27/11 3.46kg 叫恩晞 Kristin ~恩晞豬的相薄~

大宅

陪月勳章

你地好呀~~我預產期係12月4日呀~在政府到做左一次產檢30/4後,上星期"L" BLOCK 打黎話6月14日有個早些的位問我得唔得呀(原先排左9月11日才有得睇)比預期早左三個月呀~我當然話可以啦..真係勁開心,起碼唔洗在日間醫療中心到同埋D大陸媽咪一齊先.不過未看政府時我自己都有看C+醫生架.個醫生都好有責任感架,因政府上次抽左血,我22/5見佢時,佢問我個血報告點,我話唔知,跟住佢就話幫我打去QE 問佢拎報告呀~佢真係好好呀 :lol:

男爵府

2019新春慶豚圓

Re: 有冇到QE生bb的公務員媽咪?入

男爵府

2019新春慶豚圓

各位我排到期啦喎, 都好快呀!!!
我9/6 fax資料到L Block, 今天已有期啦, 16/6產前抽血, 19/7見醫生, 約一個月見醫生, 都好合理呀

洋房

各位好!!
我5/6 親身到L Block 預約, 已有期啦, 16/6產前抽血, 26/7做產檢, 點解你們要等到9月先見醫生

大宅

各位,
唉喲~我而家10weeks, 要到8月先睇街症, 但我無book L座, 因為我上一次book, 係差不多到我5個月先睇我第一次, 我老公叫我唔洗book, 咁影唔影響我book唔到二等房架!?
同埋我想用無痛分娩, 唔知得唔得呢!?!? ?-(

男爵府

2019新春慶豚圓

我原本個期係19/7上午, 因我覺得下午方便

洋房

各位,
我昨天打電話去L block同姑娘講話想要排返街症(要等9月尾才第一次產檢太遲.......),點知姑娘講現在改左例,唔可以2邊排(公務員只可以排公務員line....),姑娘叫我等等,看有冇早d日期?!話返打電話比我.........十分鐘後....姑娘話7月尾有期?!咁都得..................

男爵府

2019新春慶豚圓

男爵府

2019新春慶豚圓

排公務員line一定快

子爵府

好媽媽勳章

我3月頭去book都仲要去日間醫務中心睇,我想現在又改了政策,咁你地都好快有得睇。

上一胎正正沙士期間,不過我都照去QE生,但都book吾到二等房,咁現在咁多人生又吾知會點。

大宅

陪月勳章

我想問要BOOK二等房架咩..我聽人講話到時有二等房就有,如無就要住大房架喎..唔係架咩

洋房

我5月剛響QE度生完,其實只要你哋第一次覆診時話俾啲文員聽你係公務員(佢會收你GF181..),後來臨生時去產房又同姑娘提多次,佢就會同你哋排,不過其實都好多公務員媽咪響今年生,(我四月做產檢時啲人都已經好多),咁就要睇你可以第幾日先上到2/頭等房,2等有10個床位,頭等有4間房。我識好多媽咪第1日生完都係住大房,第2日就多數都有得上2/頭等。

希望以上資料幫到你哋啦,祝大家生個肥肥白白的BB。

複式洋房

請問公務員要咩級先可以上頭等?我同學是政府醫生,她也不知因為醫生已夠高級,定係因為佢係醫生所以得upgrade去頭等?!
有冇人係護士,可以解答一下呢?以我所知2等和頭等都冇得book定個喎,要睇當日的情況.不過我估如果係D professor既private case又另計囉!

洋房

應該無分.....以我所知,如果當日頭等有位都可以upgrade到

洋房

請問各位mami有冇去聽QE的產前課程?是否一定要聽?用處大唔大?另外,是否一定要去母嬰健康院做檢查?上網check公務員好像免費的, 真的嗎?~~~~~~THX(第一胎真的乜都唔識 )

大宅

我雖然唔係QE生
但我同c6 係聯合報左陪產course
都只要是報名時比181就代替比錢架啦
bryan_csy 寫道:
請問各位mami有冇去聽QE的產前課程?是否一定要聽?用處大唔大?另外,是否一定要去母嬰健康院做檢查?上網check公務員好像免費的, 真的嗎?~~~~~~THX(第一胎真的乜都唔識 )
歡迎參觀我的個人網頁

首頁
12345...6

尾頁

跳至