跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB有尿倒流, 需吃抗生素到3歲

各位媽咪, 我BB在6月8日檢查有尿倒流, 屬3-4級..腎有點脹大..幸好不用做手術, 但要吃抗生素到3歲. 每年再做一次檢查看倒流情況有冇好轉, 如在此其間有尿道炎再發燒, 就要留小便及打7日針, 如發炎情況多就會考慮割包皮及做手術..我好擔心呀, 你知啦, 小孩發燒會很容易的, 這會令我非常驚是否尿道發炎..都吾知點算好..希望佢吾好有發炎啦..我現在已好勤力地換片及反多的包皮來清洁 "JER JER" 架喇.. :-( :-( :-(

大宅

Re: BB有尿倒流, 需吃抗生素到3歲

咁大件事呀,祝福你個bb身體健康d,唔好再病啦。

係啦我想知道點樣發現阿b有尿倒流呢

侯爵府

oh... 好啦... 祝 BB 身體健康~~

你都唔好太緊張喇~ 隨遇而安吧~~

加油~

複式洋房

因發高燒而發現的..做膀胱檢查証實的.

yatyat07 於 2007-06-11 15:15:01

咁大件事呀,祝福你個bb身體健康d,唔好再病啦。

係啦我想知道點樣發現阿b有尿倒流呢

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

祝你bb同每個尿道炎bb都身體健康!
我ivo仔今日都做左膀胱超聲波
醫生話暫時睇唔到有明顯倒流
聽日就要去睇腎科
9月先有顯影檢查做

複式洋房

canna9880

咁阿b個腎有幾脹 ? 是否約了做MAG3, 即核子同位素 check吓個腎功能 & 有冇阻塞.
我是一隻精靈小綿羊 :-D

複式洋房

盈媽媽, 我 bb 已經做晒3個檢查..尿倒流屬3-4級..中高嚴重但醫生話此階段不需手術因他的輸尿管正常..試吃3年藥先..然后每年檢查一次..同位掃腎的檢查也不合格..只屬少許, 可以不理. 醫生話bb在0-3歲期間的腎臟發育尤其重要..應小心處理..隨着年齡長大,腎功能越見成熟, 尿管也成熟, 尿倒流會減少的.

我bb昨晚零晨時份突發燒, 於是我馬上去醫院, 替bb留了小便檢驗待報告中, bb又退燒了, 故醫生說不用留院及打針..回家觀察及繼續吃抗生素wor..再等報告出了后打算..我現在心情忐忑不安..只希望bb健康成長.

別墅

我好明白你宜家的心情, 我個仔都係尿道炎, 雖然 check 過無事, 不過醫生話搵唔到咩原因尿道炎, 攪到我一直有 d 擔心, 好驚佢發燒, 成日都幫佢探熱, 一喊得多 or 唔想食奶就探熱, d 尿黃左都驚, 柯尿次數少左又驚, 怕佢又會再尿道炎.

大宅

canna9880,

我都很明白你的心情.我仔仔5月中都check到有尿道炎,依家每晚要吃抗生素直到1月做完同位素檢查再看情況要否再吃. 佢下星期要做尿道管倒流及超聲波檢查, 我每日都擔心他有冇發燒, 見佢每晚都要吃藥, 我很心痛.

你仔仔這麼快可以做晒三個檢查, 佢係邊間醫院做檢查? 我仔仔在將軍澳醫院做檢查, 但同位素要下年1月係聯合做.

希望你仔仔情況很快有改善, 唔駛再吃藥. 祝佢健健康康成長!

大宅

雪~bb ,

ivo檢查成點嗎? 祝佢一切都冇事,健健康康!

佢係邊間醫院做檢查?我仔仔5月中有尿道炎,6月中檢查尿道管及超聲波,下年1月才同素位檢查. 要我擔心這麼久時間:-( .

雪~bb 寫道:
祝你bb同每個尿道炎bb都身體健康!
我ivo仔今日都做左膀胱超聲波
醫生話暫時睇唔到有明顯倒流
聽日就要去睇腎科
9月先有顯影檢查做

複式洋房

在法國醫院做..所以咁快有報告...
佢依家食緊抗生素..但這2天他發燒, 已留小便等報告是否細菌有抗藥性及需要轉藥..最驚就係要打針..如果可以, 我令願 b仔口服(每天增加次數) 好過種黃豆仔打針..好可憐的..

大宅

canna9880,

請問醫生費和檢查費要幾錢? 我都想仔仔可以儘快做檢查.

希望大家的仔仔都健健康康!

複式洋房

我有 保險 cover..住私家醫院一晚, 加埋醫生費..及3個檢查費..要成2萬元.. 如果吾住私家房, 可以平番成幾千元..
如 walk-in 不過夜大概1萬左右..

別墅

canna9880 :

我都好明白你既心情..不過你唔好咁擔心啦!!小心身體呀~~放鬆d!!!bb要我地既支持ga!!
醫院安排咗我bb7月12日才做膀胱造影檢驗..我都好擔心...如果尿液真係倒流我諗都好似你bb咁要食咁耐藥...我心情一樣..現在好鬼怕佢發燒...日日都攞個耳機同佢探熱..又成日同佢換片...不過無刻意反佢包皮黎洗喎!!!我怕佢痛...唉~~我bb好多病呀~~佢近幾日有d乾咳添呀...我諗住一陣又要同佢睇醫生...真係好煩...不過我地互相支持..大家努力...我地bb好快無事~~~
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

大宅

canna9880,

真係唔少錢. 我有幫仔仔買保險,但頭一年係觀察期,冇得claim:-( .所以都係要等政府排.唉....

canna9880 寫道:
我有 保險 cover..住私家醫院一晚, 加埋醫生費..及3個檢查費..要成2萬元.. 如果吾住私家房, 可以平番成幾千元..
如 walk-in 不過夜大概1萬左右..

大宅

jennywai,

你仔仔係邊間醫院做檢查?

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

thx
ivo起qe做檢查
醫生話情況幾好
如再發燒都唔一定要入醫院
種黃豆打抗生素
食都得
可以睇返qe日間中心or自己睇c+
琴日醫生幫我約埋做核子同位素
7月24日做
9月10日做埋膀胱鏡
冇事就唔使食藥啦
littlepig 寫道:
雪~bb ,

ivo檢查成點嗎? 祝佢一切都冇事,健健康康!

佢係邊間醫院做檢查?我仔仔5月中有尿道炎,6月中檢查尿道管及超聲波,下年1月才同素位檢查. 要我擔心這麼久時間:-( .

別墅

littlepig 寫道:
jennywai,

你仔仔係邊間醫院做檢查?

littlepig,
我個仔係瑪嘉烈做檢查呀!!!
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

複式洋房

canna9880,

我好明白仔女有事時做媽媽真係會好擔心
我個仔仔inborn就驗到輕微腎大,出生至現在要食抗生素, 六月初做了同位數素描, 七月初做了膀胱顯影. 全部在廣華做. 現在好無奈地等等等. 你知嗎,自己好似驚弓之鳥,成日都驚佢有事,真係有d神經衰弱. 日日見佢食藥自己都好唔情願.
大家一起努力&支持 !!
我是一隻精靈小綿羊 :-D

子爵府

我是路過的,希望您們的BB快D好返,妳們不要太担心,請保重身體啊!

首頁

尾頁

跳至