跳至

首頁

尾頁

別墅

- del -

- del -

洋房

Re: 準備好奶粉同尿片未?

我係呀, 只係買左兩包細New Born尿片, 奶粉完全未買, (我想餵人奶), 浸會姑娘話醫院有八種奶粉, 唔駛帶入院,
我想買日本奶粉, 老公覺得唔駛..
所以都未郁.

大宅

2019勳章

me too, 我都係買左1包 unicharm winnie the pool new born 尿片, 係卓悅買, $85/60pcs。我在 "嬰兒用品" 果邊, 見到好多媽咪都話 lee隻好, 所以買來試下。

奶粉 -- 我會餵人奶, 在浸會生, 好似好多媽咪都話 S26 or A+ 幾好, 我會等惠氏 & 美贊x 送來試下先決定。

別墅

我會去法國醫院生,都系打算餵人奶,不過擔心唔夠所以要準備奶粉,開始果陣我打算飲醫院provide果d,但系依家又想一開始就飲日本奶粉,費事之後轉來轉去甘麻煩,因為好多朋友都話外國奶粉熱氣,bb成日去唔到ng ng。

22Oct,你買邊個牌子既尿片?
Babychin, unicharm winnie the pool系咪made in Japan架?

有無姊妹買左Huggies?唔知好唔好呢?我朋友話Pampers依家系made in China,所以叫我唔好用。

大宅

2019勳章

係呀, Pampers依家系made in China, 容易有漏尿情況出現, 所以, 我先試下 unicharm, 佢係made in Japan架。

別墅

babychin,
請問係咪生完打電話去問番d bb會

男爵府

我都係買o左兩包new born紙尿片(unicharm winnie the pooh & Goon 各一), 兩隻牌子都係made in japan, 所以想試下邊隻好用d! 奶粉就買定一罐small size 明治(330g), 其實我都係打算breast feed, 不過唔知成唔成功, 所以都係買定一罐small size穩陣d! 我係o係birth佐敦門市部買, 大家有興趣買日本奶粉or紙尿片都可以上去look look or 上網訂購!

click here

大宅

2019勳章

3 cans 惠氏金裝s26 + 1張包被已經在前幾日送左去我屋企啦 !!!

我之前都只係上網入bb會, 甘係冇奶粉送的。
要在私家醫生處填 form, 俾姑娘, 等醫生簽左名, 交番去bb會, 佢地先安排送奶粉。

[quote]
smallballck 寫道:
babychin,
請問係咪生完打電話去問番d bb會

洋房

Fatsa 寫道:

22Oct,你買邊個牌子既尿片?
Babychin, unicharm winnie the pool系咪made in Japan架?

有無姊妹買左Huggies?唔知好唔好呢?我朋友話Pampers依家系made in China,所以叫我唔好用。

我買左pampers 呀.. 原來大陸做架? 唔知添.
不過買少少試下阿b 用得好唔好先, 唔好可以轉

洋房

咁係咪即係之前已入左會都可以再填form再入過會呀?

我係係公立醫院門口o的阿姐度入會的.... so far 無人contact 過我話有奶粉同被仔送呀...

大宅

2019勳章

22oct
咁係咪即係之前已入左會都可以再填form再入過會呀?
----> yes.

for example 我之前已入左惠氏bb會, 佢地只係寄左 member card俾我, 之後, 聽其他媽咪話, 一定要在私家醫生, 再填 form, (唔一定係入會 form, 只要張 form 寫明是有奶粉送的就可以), 有醫生簽名的。

re: 美贊x
我都係之前已入bb會, 上星期有個 staff 打電話俾我, 問我有關bb食奶選擇, 當中她提起, 如果只是填張form入左bb會, 佢地唔會主動送奶粉的, 因為現時世衛主張bb食人奶。

如果佢地要送出奶粉, 要得到私家醫生的簽名才可以, 佢叫我下次去私家醫生覆診時, 再填過 form, 有醫生簽名 (所謂推薦), 佢地就會送。

大宅

我買左2包nb neipai, 聽人講幾好喎.

至於奶粉, 我就未買, 因為想餵人奶, 如果真係餵唔到就睇下bb起醫院食邊隻, 如果ok就會跟番食. 不過, 真係想餵到人奶呀!
小Panda
黎睇下ALVIN小豬B之家BLOG啦http://hk.myblog.yahoo.com/alvinleung0708

別墅

尿片我買左Huggies NB 1 包only.. 我都係是但買..其實好定唔好架??

奶粉未想呀..其實我想餵人奶.. 但係都要買定.. 你地有冇好介紹呀..

別墅

我都係買左Huggies NB 1 包 & 1 盒HUGGIES 的Gift set.我會買日本和光堂奶粉.因我同事個女都係食呢隻.佢講比我聽其他牌子的成份.佢話覺得呢集好 d.

民房

請問有沒有媽咪知道明治和森永奶粉的分别? 那一個比較好?在質素方面, 日本和香港的牌子是否真的差別很大? 謝謝!

首頁

尾頁

跳至