跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔開始食粥仔啦!

嘩....今日係公司, 媽咪打電話比我, 佢話仔仔依家四個月大, 試下比佢食粥仔. 當然係無放調味料, 淨白粥個隻啦.

仔仔勁鍾意食, 仲喂都喂唔切添, 勁搞笑....本來諗住等仔仔六個月先比佢食架, 不過睇來都唔使等咁耐啦.

依家比少少佢試下, 再繼續飲奶, 有冇其他媽咪都有比糊仔或者粥仔比bb呢?

別墅

Re: 仔仔開始食粥仔啦!

我未俾啊,我諗住5個零月俾佢食就差唔多了!!!
你bb甘鐘意食..係好既開始~
[

別墅

Haha! 你仔仔好過癮喎... 睇黎係為食B。

kittykid 寫道:
嘩....今日係公司, 媽咪打電話比我, 佢話仔仔依家四個月大, 試下比佢食粥仔. 當然係無放調味料, 淨白粥個隻啦.

仔仔勁鍾意食, 仲喂都喂唔切添, 勁搞笑....本來諗住等仔仔六個月先比佢食架, 不過睇來都唔使等咁耐啦.

依家比少少佢試下, 再繼續飲奶, 有冇其他媽咪都有比糊仔或者粥仔比bb呢?

侯爵府

嘩... 禁快呀... 我連糊仔都未開始試呀...

我都好想快 D 比佢學識食糊仔, 可以食少餐奶呀~

別墅

我個B 你女女啊~
不過好多人都話似男仔~~
係啊...見到我地食飯..個嘴仔不停流口水...如抱住佢食,.,就會搶野食!
[

男爵府

我個女都開始食緊粥仔喇...勁like...
kittykid 寫道:

大宅

咁犀利呀,我唸住等阿囡六個月大先至比佢食吓其他嘢,依家都係專心飲奶先

別墅

pekkle1120
你個D粥仔有無味架??
你B女 都好Q
[

男爵府

冇味o家...
不過黎緊工人話會加d 紅蘿蔔落去...唔知幾時呀...番去問下先

別墅

Kittykid:

"四個月大鍾意食" is a very good starting !!!
My doctor say if he can sit and he weights good can start earlier!!!!
Please let me know:

a. Does your boy sit straight without help?
b. How heavy is he?
Thank you.

複式洋房

我B也開始吃米糊..每天一次, 每次一茶匙..幾日后會加多一次或一茶匙..現在飲 享氏 (已稀釋)的果汁..(4OZ) 一天..他很喜歡..

禁止訪問

睛靈勳章

男爵府

畀面勳章

咁快俾粥仔呀b食
我諗住6個月至俾呀b食

大宅

仔仔既粥係無味架, 因為唔想咁快比BB食有味既野, 我驚佢慣左就唔肯再飲奶啦.

其實仔仔連糊仔都未食過架, 我地今日都係諗住試下比佢食一, 兩啖粥仔, 點知佢咁鍾意喎, 嘻......

大宅

Hello, Wafters

My boy still cannot sit straight without any support on his back, but sometimes we let him sit on the high-chair for a while.

When he was born, he's 7.4 pounds, not he's over 16-17 pounds, becoz he likes drinking milk a lot before, around 7-8 ozs per meal. ^_^

wafters 寫道:
Kittykid:

"四個月大鍾意食" is a very good starting !!!
My doctor say if he can sit and he weights good can start earlier!!!!
Please let me know:

a. Does your boy sit straight without help?
b. How heavy is he?
Thank you.

複式洋房

我之前帶阿仔去打針,醫生都話可以開始食糊仔, 我已經比阿仔試, 佢第一日食1匙, 第二日開始佢已經食成幾匙, 而家勁鍾意, 食成10-20匙.
兒女是耶和華所賜的產業, 所懷的胎是他所給的賞賜.   詩127:3

大宅

除左粥仔, 我仲會比蘋果蓉比仔仔食, 佢都好鍾意架!

男爵府

四個月可以吃純米糊,待適應了一種米糊的味道後便可以吃其他味道的米糊。BB一般有六個月大便可以吃粥仔,但還要視乎BB的吞嚥能力。

大宅

嘩!!!好利害呀...我打算5.5月先試架....宜家見到你地食, 我都心思思想試呀....

子爵府

好媽媽勳章

我阿b前個星期開始俾糊仔佢食, 點知前天去健康院檢查時,姑娘話唔建議4月個bb那麼快開始食wo~ 佢地話最好6個月. so 我無再俾bb食, 點知佢成晚都訓得唔好,又扭計, 昨天中午又勁扭,好想我們喂糊仔佢食個款. 最後都俾佢食,佢勁開心.

首頁

尾頁

跳至