論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

印印話要放假去澳門,係咪唔可以阻止??

代老闆問
因老闆一家將有2星期時間不在香港,本來想安排印印放假2 WEEKS 返印尼,但印印話唔想返去... THEN 話要過澳間 想知法例下,如果佢係UNDER 假期(當放佢2 WEEKS 假)係咪唔可以控制佢STAY HK OR 去邊度 如果佢真係要去澳門係咪都無得阻止 有無咩問題,僱主要承擔

別墅

Re: 印印話要放假去澳門,係咪唔可以阻止??

你當然有權唔比佢去, 就算佢放假除非僱主準許不可以在外留宿, 如果僱主唔準許佢必須每天返回 visa 上的住址住宿, 我印象中保險係唔包架, 因為佢係放假期間出境

別墅

對, 保險唔包,有恴外, 只包在香港 !!
:idea:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

芝芝姑B 寫道:
你當然有權唔比佢去, 就算佢放假除非僱主準許不可以在外留宿, 如果僱主唔準許佢必須每天返回 visa 上的住址住宿, 我印象中保險係唔包架, 因為佢係放假期間出境

係法例上,未經入境處處長批准,就算僱主同意,工人都唔可以在外留宿,呢點immg寫明架啦.
如工人係拎佢既大假,佢係有權回國/離境.
如工人係想去澳門,係放假既,僱主可以同工人簽放大假紙,証明係工人放大假期間...萬一,佢有咩事,僱主唔駛上身.可參考下面..

問5.1
當傭工患病或受傷,我是否須要支付醫療費用?

􀂜 是。當傭工患病或受傷,無論是否受僱而引致,僱主都必須向傭工提供免費的醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。
􀂜 [size=medium]為免生疑問,在2003年4月1日推出的標準僱傭合約修訂本,清楚闡明在新的標準僱傭合約下,僱主毋須承擔傭工出於自願及基於個人理由離港(例如回祖家渡假)期間的醫療費用.

首頁

尾頁

跳至