論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

印印唔食蒸魚

好多時我亞媽家得3個人食飯
我亞媽唔食牛肉
印印唔食豬肉

亞媽餐餐蒸魚,食豬
印印又唔食蒸魚
最好笑係每次亞媽煮飯前
印印就會問一次"條魚係唔係煎呀?"
亞媽就話"老人家唔鐘意煎炸"
亞媽時常叫佢食煎蛋,腸仔

我叫亞媽將條魚分些俾印印自己煎炸
等印印多樣"送"食
亞媽又唔想就印印

好鬼煩!

大宅

Re: 印印唔食蒸魚

佢咁巴閉,唔食咪米食囉!
叫佢食蕉啦!
工人唔就得,一就佢就出事!

洋房

印印唔鍾意食蒸魚,要食煎魚。你去街市買一條好細條魚或者一堆好平的魚比佢自己煎。比印印有小小開心,佢做嘢都好些。

男爵府

2019新春慶豚圓

我亞媽都話唔將就

大宅

如果味味

男爵府

2019新春慶豚圓

"印印唔鍾意食蒸魚,要食煎魚。你去街市買一條好細條魚或者一堆好平的魚比佢自己煎。比印印有小小開心,佢做嘢都好些"

我亞媽自己去街市買"送"
無人敢搞佢個kitchen

等待驗證會員

咁煩架! 無理由要呀媽就佢!!!
我都係想做個好人''遮''

洋房

佢唔食話就話Q知佢, 就大佢個膽, 佢都痴線! 你記住, 呢D人唔可以就佢一次, 因為佢會覺得自己想點都得!! 講真, 你都係食果D, 點解佢又要求多多..唔通第時佢話想食龍蝦你又買比佢食喎??

別墅

agreed.唔食咪食,叫佢食白飯啦!

szeching721 寫道:
佢唔食話就話Q知佢, 就大佢個膽, 佢都痴線! 你記住, 呢D人唔可以就佢一次, 因為佢會覺得自己想點都得!! 講真, 你都係食果D, 點解佢又要求多多..唔通第時佢話想食龍蝦你又買比佢食喎??

男爵府

我都唔會就佢, 我夠唔想日日食家庭小菜, 剩係想日日食糖心鮑魚+杏汁燉官燕, 边個會就我呢?

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你買定D雪藏雞翼﹐等佢間中可以煎兩隻食;或者買D只會用來煎既魚﹐例如︰紅衫魚。

洋房

你亞媽自己去街市買餸,買自己鍾意食,唔好理印印。印印唔鍾意,你比三百蚊一個月(一日三餐)合約有寫,睇吓佢簡唔簡嘢食。

大宅

都唔係好煩啫﹐你阿媽又未至於叫佢食白飯﹐都會叫佢自己煎蛋,食腸仔呀。

計我話﹐煎蛋,食腸仔都唔俾﹐我以前個工人又係咁﹐我阿媽又係俾佢自己煎蛋﹐炒飯咁﹐個工人我地開飯佢就佢就招積到又蔥又GARLIC咁去整佢自己碟蛋﹐討厭死。所以我依家唔會就工人﹐總之只係尊重佢唔食猪肉就算﹐唔會就佢喜好。

大宅

個工人咁固執唔係好事, 其實好多印印在香港打工都會食豬肉....因為如果唔食就無乜野食....好多屋企都唔食or少食牛, 羊, 雞又成有H5N1........

我覺得如果連魚佢都要是某種煮法先食... 不如番屋企做小姐啦, 何必係度做工人....

俾我就唔會開壞頭, 因為D工人真係唔就得...唔食咪食菜...大把人食素...都不知幾健康....

複式洋房

我工人食飯仲麻煩。魚,南瓜,菇,田雞都不吃。酸的,辣的又不吃。公仔面一定要吃印尼的。

間中又說不吃飯,要減肥。前兩天又說要健康,要吃素。不到兩天,又大口大口的吃肉。害我每天要問她吃什麽?不問又怕她認爲我刻薄她。好像多個女一樣。

煩死我!!!

大宅

我家姐個工人初初黎咪又係唔食蒸魚, 耐左咪又係食, 佢返鄉下時仲專登蒸比老公同仔食, 食到佢地嘔添, 佢地真係唔興蒸魚架, 所以唔慣第一次食就食到嘔.

大宅

由 yuenszewing 於 2007-06-11 21:18:20

我工人食飯仲麻煩。魚,南瓜,菇,田雞都不吃。酸的,辣的又不吃。公仔面一定要吃印尼的。

間中又說不吃飯,要減肥。前兩天又說要健康,要吃素。不到兩天,又大口大口的吃肉。害我每天要問她吃什麽?不問又怕她認爲我刻薄她。好像多個女一樣。

煩死我!!!

grace318,
你自己日日都就工人, 又問工人食o麥o野, 佢可以今日大口大口吃肉, 明天又話吃素, 佢分明係到玩你, 唔會有工人o今無大無細家(將心比己, 你老板請你吃飯, 你會唔會好似你個工人今, 亞之亞佐, 我就唔會家啦, 末死過咩), 你有些自已羅來煩, 係你由得工人今, 遲的我怕你有排煩, 我係你, 知工人今樣衰, 我會比同佢講, 以後安排 (太太為你身體健康, 同我都無時間同你買你想吃家野... 每日安排係菜同牛扒/明天比菜同雞扒佢食, 等佢無聲出, 如今日佢玩野話吃素, 今正係吃菜先羅, 牛扒叫工人留明天, 等佢無借口 . :evil: :evil:

大宅

牛肉比豬肉貴好多...

伯爵府

grace318
講得好 yuensziwing 太就工人啦!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實做僱主有時都要有自己主見,個工人唔食豬肉,唔代表您地唔可以食嘛,點解要就佢呢??蒸魚道理一樣~~

一餐飯有好幾樣送,如佢覺得邊樣佢唔食既,佢可以食第2樣,根本唔須要特登剩係買佢食既野,如佢個日鍾意食菜咪由佢剩係食菜囉,做僱主唔好過問佢食咩,唔食咩,費事佢以為您可任佢擺佈.
佢有本事既全部送都唔啱食,咪由得佢自己食白飯又好,食麵又好囉,[當然,我並唔係話個工人明明唔食豬肉,就晚晚3送一湯全豬宴] 咁對佢梗係唔啱啦.

我係咁對工人架,我唔會係呢d事上理佢,我bun咪咩都食,點會咁q煩,呢樣唔食,個樣唔食.. 佢都不知食得幾開心呀.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題