論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

印印剛到兩日

印印剛到兩日,佢話在香港做6年一個僱主。星期六佢洗厠所,我在廚房洗冬瓜煲湯,佢入廚房洗手,比我話佢,冬瓜在洗碗盤裏妳洗手,冬瓜要食。
星期日,抹鞋櫃的毛巾在洗碗盤洗,又比我話佢,妳又唔記得要在廁所拿個小盤來用。大家你哋話,個個印印都一樣 dirty , 仲話在香港做6年,唔好話我知,之前僱主都係dirty,洗任何東西無分在哪裏洗!
大家比些意見我,我係唔係洗嘢都要分清楚呢?

男爵府

Re: 印印剛到兩日

我以前個印都係咁!日日都要話,慘過教女!佢地真係好笨!

大宅

可能佢以前個雇主睇唔到掛, 無理由咁都接受到

我個印印都差唔多啦, 將bb紗巾同我d 老底同bar掛埋一齊

洋房

今晚星期一,收工返屋企睇倒印印自己的衫已洗好去掛,我問印印幾時洗衫,佢話早上洗,我話俾佢知工作時間唔可以做自己嘢。 :evil: :-( 你哋話印印幾叻幾聰明。

大宅

你既要求無錯架, 一定要話到佢跟你為止, 我個工人初時黎時BB D食具, 生菓有時都係廁所洗, 我叫佢唔可以, 一定要係KITCHEN洗, 好彩佢都話得聽.

複式洋房

吓! 工作時間唔可以做自己嘢, 咁幾時先係收工時間????
我都有請印印, 其實佢早上洗自己衫, 咁點都會幫你完成一日的工作印印才休息,印印早上洗衫,將你d工作推遲了自己休息時間, 她不是講電話, 或看書, 有咩問題???????? 洗自己d衫我覺得好正常, 除非她洗了自己的衫, 而沒有完成你家的工作。

洋房

我覺得應該完成當日的工作,之後才可以做自己的嘢。
佢做自己的嘢先,之後才做當日的工作。佢早上洗自己的衫,你哋話有無可能已完成當日的工作?

別墅

咁我又唔覺得洗自己衫係自己嘢, 我都要求佢朝早先洗, 因為我要佢自己手洗, 但等佢夜晚沖完涼洗衫又會阻住個廁所. 講真, 佢自己朝早洗完衫再做當日既工作都冇問題, 佢一定做得晒d嘢, 因為我屋企要佢做既嘢唔多, 如果咁都做唔晒, 即係佢明"dom"波鐘.

vvvv 寫道:
我覺得應該完成當日的工作,之後才可以做自己的嘢。
佢做自己的嘢先,之後才做當日的工作。佢早上洗自己的衫,你哋話有無可能已完成當日的工作?

男爵府

同意. 我個都係印. 不果就黎完約啦. 我都覺得早上洗衫無問題. 基本上, 我唔理佢幾時洗, 總之before 瞓覺前攪掂晒d野就ok.
yeeyan 寫道:
我都有請印印, 其實佢早上洗自己衫, 咁點都會幫你完成一日的工作印印才休息,印印早上洗衫,將你d工作推遲了自己休息時間, 她不是講電話, 或看書, 有咩問題???????? 洗自己d衫我覺得好正常, 除非她洗了自己的衫, 而沒有完成你家的工作。

洋房

早上洗自己的衫覺得無問題,但當日的工作都未開始做。我係比佢用洗衣機洗佢自己的衫。
昨晚,見佢晾衫及晾條牛仔衭,一些係面,一些係底。我話比佢知唔係這樣晾,我教佢,佢話在之前的僱主做的時候都這樣做呢!我話佢我係你僱主,妳想這樣做叫之前的僱主請妳。你哋話係唔係激死!

大宅

唉!我覺得其實幾時做乜就由得佢喇,總之按時做妥一天工作就算喇。我覺得你個工人衰“博嘴”。我個印印夠係香港同一僱主4年完約喇,來到我家,我發現佢都唔識涼衫架。D衫係洗衣機拿出來就涼,D衫袖唔識揚直佢涼。唉!連咁簡單既工作都要從新教。不過我個印好識做,一定唔會博嘴。

vvvv 寫道:
早上洗自己的衫覺得無問題,但當日的工作都未開始做。我係比佢用洗衣機洗佢自己的衫。
昨晚,見佢晾衫及晾條牛仔衭,一些係面,一些係底。我話比佢知唔係這樣晾,我教佢,佢話在之前的僱主做的時候都這樣做呢!我話佢我係你僱主,妳想這樣做叫之前的僱主請妳。你哋話係唔係激死!

洋房

昨晚,放工返屋企我終於忍唔住打電話比agent投訴佢乜嘢都話之前僱主都係這樣做,佢同agent講完。我問佢點樣,即刻好傷心哭同我講太太對唔住。當時我心裏笑! 你哋話我係唔係好衰? 我話比佢知比心機做,做得好些。

大宅

我都覺我無問題, 呢的都唔係私人野, 同去廁所大小解,無分別, 早上洗衫, 好正常, 無論係佢家衫定係我家衫, 都得家, 晚上個個人都要用廁所, 我都唔想佢用太久.

你真係有的衰<雞蛋裡(跳)骨>, 總笑得出 /同問我地你係唔係好哀, ... 唉, 有時的工人會話我地太太衰...或對佢地唔好, 或者真係有o家 !!

複式洋房

點解要話人雞蛋裡挑骨頭呢?其實每個人都作息不同,正所謂國有國法,家有家規,依家好明顯係樓主個工人不守家規,唔關雞蛋裡挑骨頭既事,而且大家都唔會知樓主既家庭環境,或者樓主唔怕工人阻住個廁所呢,又或者樓主有兩個廁所都未定,咁又點可以話樓主無理呢?呢d又唔覺係刻薄工人,佢只不過係要個工人晚上做完野後就要洗左自己d衫先

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

總之唔好阻住我地用厠所

yeeyan 寫道:

大宅

Hi ampm, 你今講或者樓主真係有二個廁所唔定, 不過個工人或者會入去好久先出來 ( 要洗衫同做自已野 ~ 私人時間) !

洋房

昨晚黃昏時,我正在百佳購物突然醒起好似屋企無奶粉,打電話問工人,佢話無奶粉;太太應該知道無奶粉,當時我好激氣。
返屋企我再問佢無奶粉?佢再話太太應該知道無奶粉。我問佢:妳是工人還是太 太,現在妳做還是我做,我無看過奶粉罐點知道無奶粉。
之後,剛買回來的食物放在雪櫃,這是我看見一只雞蛋也沒有,我問佢一只雞蛋都無,點解唔講。佢話太太應該知道無雞蛋。真激氣! :tongue:
請問我可以可出封Warning Letter比佢警告佢?
你哋話這個工人在香港做6年1個僱主,點做嘢!

大宅

vvvv 寫道:
印印剛到兩日,佢話在香港做6年一個僱主...

應該咁講...

一係佢就之前個老細係 totally 無管�睇過佢點做野,由得佢(咁我都相信該僱主應該唔係bk會員,唔係無理由咁都唔知)

一係佢就係你有你講,佢有佢做.. 正所謂:上有政策,下有對策,而且佢地都可以對住同一個僱主犯幾次都係同一個錯架嘛.. 咁去到你度咪又係咁囉∼

大宅

Have you ever asked your maid to report to you when consumables are used up? If not, it is natural that she won't report to you. I think you should calm down, and politely ask her to notify you when consumables or food are used up for your follow-up action. She will accept your order more willingly.

[quote]
vvvv 寫道:
昨晚黃昏時,我正在百佳購物突然醒起好似屋企無奶粉,打電話問工人,佢話無奶粉;太太應該知道無奶粉,當時我好激氣。
返屋企我再問佢無奶粉?佢再話太太應該知道無奶粉。我問佢:妳是工人還是太 太,現在妳做還是我做,我無看過奶粉罐點知道無奶粉。
之後,剛買回來的食物放在雪櫃,這是我看見一只雞蛋也沒有,我問佢一只雞蛋都無,點解唔講。佢話太太應該知道無雞蛋。真激氣! :tongue:
請問我可以可出封Warning Letter比佢警告佢?

大宅

佢都好無禮貌, 點可以o今答你.

你之前有沒有同工人講清楚, 屋企有的o麥野無晒要第一時間同你講. 如果有講過 .... 可以炳佢.

首頁

尾頁

跳至