懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我都係8月媽媽

大家好,我都係8月媽媽,這是我第一個,我預產期係8月27日,唔知到有冇8月媽媽會在廣華生呢。我想請問有冇人知道要帶乜嘢入院。我依家已經30週,但個人好似好燥熱,除咗以上你們提供的白蓮鬚糖水,還有什麼可以飲用或食用呢。

大宅

Re: 我都係8月媽媽

菠蘿飽,
你好呀~~我預產期係8月19號,第二胎喇
我會喺35週開始慢慢食少少海帶綠豆沙,芝麻糊,腐竹薏米蛋糖水...西瓜我到依家都仲未敢食 :-(
熙媛BB,熙倫BB

民房

Ida, 你好呀! 你已經生第二胎, 咁你係開刀定順產呀! 同時你係响政府定係私家生呀! 我聽好多媽咪都話順產好痛,唔知係唔係。

大宅

Hi! 雖然我預產期是9月頭,不過我應該會 book 8月尾就會入院開刀的,如無意外會在浸會生,除非是太早產或check 倒bb可能有問題才會入廣華生!
除了白蓮鬚外,腐竹蛋糖水、芝麻糊、龜靈膏都有人會在7-8個月開始食,西瓜我6個月已經食了,因為自己太鍾意食,見倒屋企有,好難忍口唔食

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

My due date is Sep17 & still wondering take C-operation at Baptist hospital in early Sep or late Aug.
My fd said late Aug is better as baby can study earlier then.
Any Advise? ?-(

大宅

goldpiglet
我預產期係8月, 不過我check 過入學係1月1日做cutoff, 以前先係8月底, 如果為左日後小朋友入學而決定俾BB早出生, 咁妳就可以不用故慮呢個問題了!

大宅

Hi, my due date is Sep 3 and I guess I will do a c-section on Aug 22 (chosen good date/time). Now I've asked my doctor to booked me at Santorium on Aug 22. If bb is due earlier than that, I will opt for natural birth then.

I also heard that the 入學 period is by calendar year now (Jan1-Dec 31) so it doesn't really matter if bb is born in Aug/Sept la.

大宅

菠蘿飽,
我第一胎係順產,喺政府醫院生,由覺得腰骨痛至阿b出世,前後3hrs都唔駛.剪會陰同縫傷口我就唔覺痛,係佢幫我按摩加快子宮收縮果下痛d,個姑娘好大力咁幫我按摩,痛死我喇~~諗起都驚
嚟緊呢胎我都係喺政府生,如非必要,我都會靠自己力量生阿b出嚟,順產對大人修身,產後進補都好d嘛~~
熙媛BB,熙倫BB

大宅

Dear Ida,
我預產期係8月4日,會係st. paul生,但我重未決定自己生定開刀,其實我想自己試

首頁

尾頁

跳至