論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

李X玲話我們香港僱主無良??

今早上班的時候, 聽到電台一段"李X玲" 讀白, 話香港僱主唔好, 竟然連+$80.00人工俾外傭都反對, 我聽了想根本不是$80的問題, 而係佢都唔明白我們僱主的苦況, 佢又唔講他們已經連續+人工三年, 只是講當年政府扣了工人人工。
總之, 我就對李小姐 ........

洋房

Re: 李X玲話我們香港僱主無良??

佢都有問題, 我地打工有無人可保證年年都有人工加, 我地緊係反對, 因真係唔係個$80問題, 係加得太密!!

男爵府

我地無良!?咪叫佢地死返印尼!死返菲律賓囉!我地打工都冇佢地咁好待遇!包生養死葬!問下佢其它國家有冇咁好!痴痴地!

洋房

娃娃菜 寫道:
我地無良!?咪叫佢地死返印尼!死返菲律賓囉!我地打工都冇佢地咁好待遇!包生養死葬!問下佢其它國家有冇咁好!痴痴地!

同意你講

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢個女人不嬲都病病地架啦,佢都唔係第一次9唔搭8,係佢把口度出黎, 佢又咩係唔唱反調???
大家明白咩叫"嘩眾取寵"?????佢咪人版囉.

大宅

講真, 我未做僱主之前都覺得外傭僱主好差, 但自己做僱主就知道原來有好多賤格外傭蝦緊我地, 而政府又唔會保障我地... 算啦, 如果講銀碼, $80好多人比得起, 但又有無人知道僱主所受的心理壓力, 返工時又提心吊膽掛住家中小朋友, (但唔請外傭又比請唔起本地!!), 這些付出代價, 李小姐又知唔知呢? 好明顯, 佢唔係外傭僱主, 希望佢揾我地接受下訪問, 等公眾了解多d, 做個負責任的傳媒人吧.

大宅

唉...而家唔係$問題...係整個外傭政策問題...係正苦冇禮貌...我地比$出嚟都唔問吓一句...同偷我地$冇乜分別 ...呢位主持人....我祝你唔好遇着個衰工人兼佢唔好虐待你d小朋友...同你飲既食既唔好有屎有尿
HCLAU 寫道:
今早上班的時候, 聽到電台一段"李X玲" 讀白, 話香港僱主唔好, 竟然連+$80.00人工俾外傭都反對, 我聽了想根本不是$80的問題, 而係佢都唔明白我們僱主的苦況, 佢又唔講他們已經連續+人工三年, 只是講當年政府扣了工人人工。

大宅

我都認同自從做左僱主之後先知d工人咁衰,不如相反叫佢個老細年年減佢人工睇吓佢會點,針唔拮到肉唔知痛,就係因為太多呢d亂咁講野既人,寵壞晒d工人越來越離譜,身為公眾人物請陳x玲唔好再亂講野當幫忙!!!!! 唔該 :evil:

等待驗證會員

我不嬲都好憎呢條''李X玲''! 上次韓農黎香港,係香港攪嘢,佢都夠膽死話香港警察使用過量武力!! 佢講嘢當佢廢啦! 是非不分、本末倒置!!! 廢人!!!
我都係想做個好人''遮''

等待驗證會員

同意FA8866!!!佢真係好''廢''.......好''唔知醜''!!!

等待驗證會員

我越來越鍾意"李X玲"!!!

大宅

鐘意佢把口夠臭...I` like "it"....
凍冰冰 寫道:
我越來越鍾意"李X玲"!!!

男爵府

$80 is not a lot of money...

but $400 / month, $2400/instalment for levy IS A PROBLEM!!!

when will our Gov't cut this levy

複式洋房

唉,人地錢多,唔至在嘛,加八十萬都話好咖啦!我個人認為唔係八十蚊

大宅

真係針唔拮到肉唔知痛, 呢位李小姐既野我都已經領教過, 我以前住屯門公園對面, d 人日日大大聲用揚聲器唱歌, 嘈到bb瞓唔到, 細路讀唔到書, 就算係大人都忍受唔住, 但係佢都係覺得無 mug 野, 影響唔到人 ;

而家我做僱主, 佢又係樹 up 3 up 4 , 佢講 d 野真係不知所謂, 我現在知道商台點解仲留呢 d 人係度做主持, 因為佢夠嘩眾取寵, 吸收唔少聽眾.

happypoohbb 寫道:
我都認同自從做左僱主之後先知d工人咁衰,不如相反叫佢個老細年年減佢人工睇吓佢會點,針唔拮到肉唔知痛,就係因為太多呢d亂咁講野既人,寵壞晒d工人越來越離譜,身為公眾人物請陳x玲唔好再亂講野當幫忙!!!!! 唔該 :evil:

子爵府

呢位李小姐主持節目一向都好主觀,有佢講冇人講,作為傳媒人,簡直不要得。

大宅

希望以下呢位僱主唔好介意,因本人有另一睇法就係祝李小姐要遇到一個衰工人eg.又偷$,仲意虐待小朋友,唔仲意就即黑面搏咀(搏炒個隻),日日係D飯餸到加料,最好告埋佢虐待個工人,等佢感受下睇佢會點講! 其實D外傭點睇我哋HK咪就係(人工高福利好但工作態度唔需要好人工最緊要加得高唔係你班傭住唔使只意我做得好)
開門見山 寫道:
唉...而家唔係$問題...係整個外傭政策問題...係正苦冇禮貌...我地比$出嚟都唔問吓一句...同偷我地$冇乜分別 ...呢位主持人....我祝你唔好遇着個衰工人兼佢唔好虐待你d小朋友...同你飲既食既唔好有屎有尿 [quote]
HCLAU 寫道:
[/quote]

大宅

仲有李小姐我地唔係因為要比多$80問題,而係宜家D工人唔值咁多$同唔應該每年檢討加工人問題,我地香港人都無咁好成日加人工,點解你淨係話我地僱主,又唔話下佢地有人工加都係度投訴話加得少不如唔好加呢樣野,都唔知李小姐係咪香港人,手指拗出唔拗

洋房

大宅

我唔介意...我都希望佢係咁 :mrgreen:
happypoohbb 寫道:
希望以下呢位僱主唔好介意,因本人有另一睇法就係祝李小姐要遇到一個衰工人eg.又偷$,仲意虐待小朋友,唔仲意就即黑面搏咀(搏炒個隻),日日係D飯餸到加料,最好告埋佢虐待個工人,等佢感受下睇佢會點講! 其實D外傭點睇我哋HK咪就係(人工高福利好但工作態度唔需要好人工最緊要加得高唔係你班傭住唔使只意我做得好) [quote]
開門見山 寫道:
唉...而家唔係$問題...係整個外傭政策問題...係正苦冇禮貌...我地比$出嚟都唔問吓一句...同偷我地$冇乜分別 ...呢位主持人....我祝你唔好遇着個衰工人兼佢唔好虐待你d小朋友...同你飲既食既唔好有屎有尿 [quote]
HCLAU 寫道:
[/quote][/quote]

首頁

尾頁

跳至