跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

0704 bb表列

0704 bb表列

請update另一topic
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1059165&extra=page%3D1

[ 本文章最後由 tpmak 於 07-7-14 00:21 編輯 ]

子爵府

Re: 不如0704的媽媽一齊入o黎share下

見大家都有不同的話題, 最衰工作唔係太方便留言,分開睇有時唔夠時間,, 希望大家留言講下你地的事, 等我可以向大家學下野. 謝謝

大宅

Share 吓d 咩? 湊仔經 ?

子爵府

咩到可以la!
honeybbb 寫道:
Share 吓d 咩? 湊仔經 ?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你哋係咪第一胎呀?我個囡是我第一個孩子,所以樣樣嘢都要學,仲有你哋返咗工未呀?你哋覺得返工好定湊仔好?

大宅

一定係湊仔好!尤其我餵人奶!
返工泵奶要用食飯時間,而家我預備呀仔
只許周官放火 不許百姓點燈

子爵府

我係生第二胎我現在番工, 準備唔餵人奶.前天去做產後檢查, 子宮已經回復正常, 不過個肚皮仲係鬆晒.

子爵府

如果比我選, Part time 工作 + 湊仔

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

me too

tpmak 寫道:

大宅

我都係第一胎,而架俾奶粉,我覺得湊返自己BB係最好既事,我亦都覺得自己湊得幾好架,不過係生活上改變左好多,的確自己私人空間少左,但係見BB好怕羞又笑得好甜個樣,就覺得值得既,生活改變之外就係同老爺同奶奶湊BB既意見唔同(一齊住),覺得有D吃力,唯有自己堅持放鬆睇開D。
我而架其實都算候生,應該去學更多野,係想自己湊BB(我係全職媽咪),但係我又想返工,因為成日係屋企都有時會有D情緒病,不過好彩唔太大問題,想返工,但可惜夾唔到時間做野,日抖無人睇BB,俾人湊自己又唔放心,真係好15/16。

男爵府

我都係第一胎, 亞囡食奶粉, 我而家重放緊假, 23/7先返工, 好想好想做全職媽媽, 好想每日睇住亞囡一天一天咁長大, 但屋企經濟暫時都唔容許!! :-(
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

禁止訪問

男爵府

wincylin 寫道:
嘩!你咁耐先返工既,真係好啦!
我小豬都係我第一胎呀,我餵人奶只係餵左三個星期咋,之後已經餵左全奶粉啦。小豬妹妹開頭食A+,但我發覺好熱氣同埋令佢好多痰,所以係半個月時已幫她轉了森永,都唔錯呀!
我就黎返工啦!日期係6月20日,不過返多三個星期,又有暑假放,所以我湊BB的時間都仲有兩個月呀!至於我個人認為呢,我鐘意返工多D,雖然唔可以成日對住阿B會有D擔心,但我覺得一個女人都係要返工出去見下世界,才是健康呀!

我放前0後10, 之後一個月annual leave, 一個月no pay leave, 我媽咪要7月中先退休幫我湊亞b, 所以放置成4個月

妳做老師呢, 有得放暑假, 真正!!

我亞b都係o係醫院食a+, 返屋企轉左森永, 我都pump左3個星期媽媽奶俾佢
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

子爵府

tpmak,
好呀, 一個topic一路睇, 一路回應, 每日就追留言都幾好玩, 不如你將我叫0704 mami留的資料放在呢個topic頭一頁, 等大家可以close d, 唔使下下你個囡, 你個囝咁, 你地話好唔好?

sjlam,
比我揀我想做唔係好使做既老闆, 想返又得, 唔返又得, 幾好呢~

coco,
你本身份工唔係應該幾free咩, 係咪唔使日日返?

wincylin,
我都係20號返工啦, 不過無得放暑假, 係呢, 你教書ga?

生完第一個都好似你地咁唔想做, 想全職揍仔, 但依家第2胎, 呢個想法都無乜lu, 經濟問題之外, 揍2個實在太辛苦啦, 所以我都真係服我99, 照顧3家人, 真係好勁~~~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

wincylin,

我本來都係教書, 不過在去年停薪留職一年, 在5月31日, 更辭埋職. 其實我想做半職, 但學校offer唔到, 所以做了一年在職媽媽後, 實在支持不了, 太忙了, 好內疚無時間陪個仔, 於是停薪留職一年, 今年仲生埋妹記, 學校仍然offer唔到半職, 所以就決定辭職了!

如果自己照顧2個b, 真係好辛苦, 好彩我仲有工人幫手, 62又日日來睇bb, 所以雖然我餵全人奶, 唔夠瞓, 下午又陪個仔去公園, 但touch wood 都應付到, 不過如果大仔返學, 每天要接送同睇功課, 就會好忙了.

Cheers,
Kam

複式洋房

i am going to back to work on 18th... only 1 more week left with my baby.

my maid is new here and she always wants to take care of my baby... but i always refuse to let her feed her because i would have much less time alone with her soon... :-(

i have been pumping out the breast milk for these 2 months and will carry on as long as i could. but my production is just barely enough, only 1 day stock in the freezer, might have to give my baby fomula when i get back to work... :cry:

男爵府

wincylin,
我係都未開始放產假, 35週突然穿水, 所以咪放前0後10囉!!

當初都有諗過請工人, 因為媽咪最初都15/16唔知重返唔返工好, 但亞囡出世後, 佢見到亞b就好開心, 重話唔想俾工人湊佢個孫喎
我亞妹都係做老師, 佢教小學, 但佢話要成8月先有暑假放, 因為要prepare next year既教材!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

sjlam 寫道:
me too

[quote]
tpmak 寫道:
[/quote]

me2!
:mrgreen:

首頁