跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 不如0704的媽媽一齊入o黎share下

我都係23號返工!
2 days sick leave, then 放產假, next day 阿b就出世
再加2weeks annual leave, 放足12 weeks!
不過一返工就會好忙, 所以阿b會住喺婆婆度先
個個都問我捨唔捨得~唉! 唔得都要得啦!
不過唔使揍佢,希望對手可以快d好番
e+好慘~郁d都痛
:-(
pump 咗咁耐甜品俾bb, 我都仲諗緊第日点算
pump咗又未必攞到去婆婆度
freeze又好似無咁有益
而且一日得嗰幾oz~好似好多工夫咁
但c6租咗6個月機呀! 15/16!!!
:-|

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cocoworld,

我都係同99一齊住,當然大家湊BB總有唔同意見,但無計啦!我返工係由佢湊,所以有時唔太影響BB的話,就由得佢囉!

男爵府

kerkermui,

我25號先返工,由於阿囡係我放產假第1日就出世,所以我放足後10weeks,我都唔捨得架...生活有需要...唯有返工啦!
我係全人奶媽咪,返工後我會係公司pump奶留比阿囡食,係就係麻煩d,但我諗pump到幾多就比幾多囉,對阿囡好ma,你反正租咗6個月機,比bb食多幾個月囉....多少都有好處,放心啦正確處理freeze奶,唔會流營養架。

子爵府

hi,
我都係放10weeks, 昨天第一天番工, 又收夜, 番到屋企好似打仗, 真係好busy!

子爵府

sjlam,
你真係掂, 我只係一天餵1-2次, 現在只係餵好小好小.
sjlam 寫道:
kerkermui,

我25號先返工,由於阿囡係我放產假第1日就出世,所以我放足後10weeks,我都唔捨得架...生活有需要...唯有返工啦!
我係全人奶媽咪,返工後我會係公司pump奶留比阿囡食,係就係麻煩d,但我諗pump到幾多就比幾多囉,對阿囡好ma,你反正租咗6個月機,比bb食多幾個月囉....多少都有好處,放心啦正確處理freeze奶,唔會流營養架。

大宅

hi hi..
我係第一胎.. 本來放前2後8... 4月11日預產期.. 3月尾開始放假.. 打算6月11號返番工..
加上請左既工人會到... 可以train 下佢先...
點知工人黎之前話有左.. 唔黎得.. 又要等多2個幾月..
最後6月1日工人先o黎.. 咁唯有請多一個星期假..
下星期三便返工了..

我餵人奶.. 初初頭果個月好辛苦.. 好tried..
家下pump 出黎俾工人or 99餵.. 又好唔習慣, 好唔捨得..
都係好鐘意俾阿仔埋身食....
我都好唔捨得阿仔.. 仲要得工人一個..
不過冇計.. 我都覺得返工好D,雖然唔可以成日對住阿仔會好擔心,但係出去見下世界,如果唔係好out o架.. 我差唔多係屋企2個幾月冇出過街.. 真係悶到想死..

我都係返工pump 出o黎.. 睇下pump 到幾多啦..
又睇下可唔可以1 日pump 2-3次.. lunch 一定可以pump..
係睇下放工前or 返到工司可唔可以jar..
如果唔係都冇計.. 要加奶粉lu..
我都有整定d 係冰格... 希望可以俾佢食耐d 啦..

子爵府

Kerkermui, sjlam, coco,
你地就好, 有老人家樂意幫手, 講起我好心酸, 我出晒力先叫到我媽媽一兩天到我家幫我數小時, 等我工人可以去湊個大囡放學. 現在老公, 工人, 都未做到好好照顧安排兩個女, 所以番工真係好擔心佢地.

子爵府

superstuid,
我都喜歡番下工, release 下.
superstupid 寫道:
hi hi..
我係第一胎.. 本來放前2後8... 4月11日預產期.. 3月尾開始放假.. 打算6月11號返番工..
下星期三便返工了..

家下pump 出黎俾工人or 99餵.. 又好唔習慣, 好唔捨得..
不過冇計.. 我都覺得返工好D,雖然唔可以成日對住阿仔會好擔心,但係出去見下世界,如果唔係好out o架.. 我差唔多係屋企2個幾月冇出過街.. 真係悶到想死..

又睇下可唔可以1 日pump 2-3次.. lunch 一定可以pump..

子爵府

高比
好提議, 已經把各bb及login 資料放於第一頁
高比 寫道:
tpmak,
好呀, 一個topic一路睇, 一路回應, 每日就追留言都幾好玩, 不如你將我叫0704 mami留的資料放在呢個topic頭一頁, 等大家可以close d, 唔使下下你個囡, 你個囝咁, 你地話好唔好?

sjlam,
比我揀我想做唔係好使做既老闆, 想返又得, 唔返又得, 幾好呢~

coco,
你本身份工唔係應該幾free咩, 係咪唔使日日返?

wincylin,
我都係20號返工啦, 不過無得放暑假, 係呢, 你教書ga?

生完第一個都好似你地咁唔想做, 想全職揍仔, 但依家第2胎, 呢個想法都無乜lu, 經濟問題之外, 揍2個實在太辛苦啦, 所以我都真係服我99, 照顧3家人, 真係好勁~~~

子爵府

kamtsk
你就好, 有咁強大的好幫手. 好羨慕!

Kilivic,
生第一個時, 我更有你的感覺.現在第二個, 反而放工留多d時間比大女

Wincylin
你真係生得好合時, 現在工作冇咁忙. 多d精神留比照顧bb.

男爵府

我阿囡的情況同你都差唔多,99唔習慣用人奶餵bb。
我個雪櫃現在留咗一層黎放奶....我希望儲到90oz糧餉啦!
superstupid 寫道:
hi hi..
下星期三便返工了..

大宅

如果你唔係番shift,又唔駛儲咁多奶喎,費事 d 奶過期
只許周官放火 不許百姓點燈

大宅

大宅

高比:

我無做野架啦,只係搞網上小生意仔咋(搵奶粉錢),所以會好free去湊BB
高比 寫道:
tpmak,
好呀, 一個topic一路睇, 一路回應, 每日就追留言都幾好玩, 不如你將我叫0704 mami留的資料放在呢個topic頭一頁, 等大家可以close d, 唔使下下你個囡, 你個囝咁, 你地話好唔好?

sjlam,
比我揀我想做唔係好使做既老闆, 想返又得, 唔返又得, 幾好呢~

coco,
你本身份工唔係應該幾free咩, 係咪唔使日日返?

wincylin,
我都係20號返工啦, 不過無得放暑假, 係呢, 你教書ga?

生完第一個都好似你地咁唔想做, 想全職揍仔, 但依家第2胎, 呢個想法都無乜lu, 經濟問題之外, 揍2個實在太辛苦啦, 所以我都真係服我99, 照顧3家人, 真係好勁~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

tpmak 寫道:
你地就好, 有老人家樂意幫手, 講起我好心酸, 我出晒力先叫到我媽媽一兩天到我家幫我數小時, 等我工人可以去湊個大囡放學. 現在老公, 工人, 都未做到好好照顧安排兩個女, 所以番工真係好擔心佢地.

你已經幸福過我... 我無工人, 2公婆自己湊2個~ 好在坐月時姑奶隔2-3日過來煮飯 (pack定D餸可以隨時叮)...
哥哥依家仲返緊育嬰園, 9月就返幼兒中心, 都係全日... 响嬰園仲好D, 輕微發燒唔使即刻接走, 第日响幼兒中心我仲煩, 大吉利是有事起上來, 真係唔知點算

大宅

嘩!你都幾好
只許周官放火 不許百姓點燈

大宅

其實的確有好有唔好,無人湊要返工係好困難既事,自己湊老爺奶奶又亂晒黎又煩,令願自己湊
tpmak 寫道:

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

小倩,
你覺得返育嬰院好唔好呀??我幫我BB囡報o左8月入託,我唔知呢個決定岩唔岩呀!!我驚bb去到好易病..但我一定要出返黎做野,唔可以繼續湊佢!! :-(

洋房

dogdogling,小倩:
你地好叻呀,無人幫自己湊! 我份人好無耐性,脾氣又差,所以我唔可以自己湊,我怕我會打死個女...好在我工人好幫得手,基本上佢可以一個人搞掂晒頭家,做得好過我,EQ高過我...所以我覺得自己好無用. 我放前1後9加2個禮拜大假,21號返工,都有少少唔捨得架,好在我返5日工,仲有星期六,日陪佢囉!同埋兩個人做野經濟鬆動d,買野唔駛諗咁多,都係另一種減壓方法.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

dogdogling 寫道:
嘩!你都幾好№,我都係無工人,放假唔駛做家務,單拖疃住呀仔都好嘔血,如果要我對住兩件,我諗我顛都似!

依家我都癲O架, 好在哥哥唔算呷醋, 唔會貼身膏布咁黏實我, 我先可以同豬弟沖涼餵奶咋... 一般家居清潔就爸爸做~ 同埋基本上我係"無飯煮婦", 所以夜晚搞掂兩個瞓覺就好free...
最煩係星期日, 如果爸爸要開工, 真係連食飯O既時間都無... 希望遲D豬弟大D就同佢落樓下大X樂/大X活/ 麥X勞, 咁我都有啖似樣O既晏仔, 唔使下下啃麵包

首頁
12345...12

尾頁

跳至