自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

好媽媽勳章

你應為歌星林曉培撞死人,使唔使入獄呢??

侯爵府

Re: 你應為歌星林曉培撞死人,使唔使入獄呢??

唔會,
maymay1037 寫道:
會否係歌星,坐少d
愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

她的情況無照駕駛又飲酒,恐怕很難免除牢獄之災,如果個官又以身為公眾人物更應有個社會責任的立場來講的話,分分鐘會加重量刑也說不定
不過如果認為她具有悔意,又能達成和解的話,又會好一些,不過個人認為應該是會入獄的

侯爵府

唔會,我覺得,死人咁大件事,天皇都冇面比,起碼供養死者個仔,再補償一筆安家費比死者家屬!!!

大宅

我對法律一知半解,大概應該是分開刑事與民事訴訟吧...

刑事 - 監禁、罰款、吊銷牌照等

民事 - 賠償

入不入獄,應該與庭外和解無關的。

如不是,請糾正。

laughin' to keep from cryin'

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

咁要睇佢藍定綠...乜黨派喇

子爵府

梗係要啦~~~~~~~~~~~~~~~~ :tongue: :tongue: :tongue:

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

梗係要啦~
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

水晶宮

2019新春慶豚圓

天子犯法,與庶民同罪!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

應該要啦!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

下! 醉駕+無牌+死人, 好難走得甩喇掛........

侯爵府

梗係要啦 !!!

別墅

佢知道自己要入獄,所以現在扮定精神崩潰,為緩刑和假釋做基礎。我認為這樣做十分可耻。

別墅

wawamama 寫道:
我對法律一知半解,大概應該是分開刑事與民事訴訟吧...

刑事 - 監禁、罰款、吊銷牌照等

民事 - 賠償

入不入獄,應該與庭外和解無關的。

如不是,請糾正。

按理是如此.
刑事和民事是兩回事.
理應入獄,因為她是明知自己無牌仍多年非法駕駛,當然做錯事要向死者家人認錯,但仍然應該接受刑事判決.

洋房

Charlotte_mom 寫道:
下! 醉駕+無牌+死人, 好難走得甩喇掛........

我都係咁想!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

台灣私法好難講. 就算入獄都吾慌坐得耐.

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

別墅

絕對認同
我個預產期係12/3/04 又期待又緊張亞[/quote] :-D :lol: :-) :lol: :-P :roll: :pint: :hammer:

別墅

jojomum 寫道:
佢知道自己要入獄,所以現在扮定精神崩潰,為緩刑和假釋做基礎。我認為這樣做十分可耻。
絕對認同
我個預產期係12/3/04 又期待又緊張亞[/quote] :-D :lol: :-) :lol: :-P :roll: :pint: :hammer:

男爵府

下????原來佢無牌駕駛好多年ga喇????咁都無人知???要撞死人先發現

首頁

尾頁

跳至