論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Top urgent: 請問以下2個工人,你會揾邊個?

請問以下2個工人,你會揾邊個?

1)
Found from Agency
Age 20-25 印印
英文好好
Single
2 years HK
湊開10歲的小朋友(湊1個小朋友)
Interview 的感覺: sweet, nice, hardworking and clever,錫小朋友
個人comment:會教到小朋友對與錯,react 快

2)
朋友的朋友唔用,介紹比我
Age 30-35 印印
朋友said: She is good at cooking, 錫小朋友
由new born 湊到2歲 (湊1個小朋友)
唔咁駁咀
個人comment:唔知教唔敎到小朋友對與錯,因為佢怕主人,reaction都唔知快唔快

而我個case係有2個小朋友6歲,1歲,請問你哋會點選擇?

另外,如果懷疑個工人之前係under paid,你會唔會考慮請佢?佢哋會唔會因為full paid而落力d? or Underpaid係有d 咩佢哋係not qualified?

Many thanks

大宅

Re: Top urgent: 請問以下2個工人,你會揾邊個?

我會要第二個,佢起碼有朋友介紹,同埋呢個年紀比較定性,唔會成日掛住去玩!

第一個太似我炒

複式洋房

Re: Top urgent: 請問以下2個工人,你會揾邊個?

我都是第一次請工人。談不上經驗。
但我印印23嵗,真的經常想著放假,打扮,show off。教小孩。我在家的時候就教。不在家的時候你別妄想。

她也是以前underpaid的。通常他們underpaid的原因是經驗少,又很想來香港工作,所以接受。這些工人都會接受湊newborn, 沒假期等等。

她現在是正價,但他們不會珍惜而努力。只是有更多的錢去享受,購物,及囘印尼show off.

可能只是我工人的個人問題。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我會拺no.2起瑪有人介紹.

HIMMAMA3  男爵府

大宅

多謝各位媽咪咁快覆我,
第一個印印也是23嵗,但佢比我的感覺幾乖,幾踏實,沒有打扮,好似好純同好慳咁(衣著不太合時),好似唔會點周圍想放假, 我係Agent 公司見到佢都係一個人好靜咁坐係度,無周圍同人chat,本來我想揾bun bun,但點知個agent又彈咗佢的資料比我,佢英文好好,反而唔識中文. 見完的感覺好好,好似幾啱咁,好似好尊重人咁,思想都理智.

2nd one, 我聽我朋友講佢好怕主人,好錫小朋友,好斯文,好想揾錢比仔仔讀大學.我個人估佢可能做嘢會慢d,同埋佢唔係幾鍾意講嘢,我估大家會無咁communicate果隻,佢衣著都ok gar.

My concern is
由於佢哋2個現在都只係湊一個小朋友,若到我家便要湊2個,佢哋應該會辛苦d,我覺得1st好似會適應到,但2nd one 唔知佢掂唔掂? 但1st one, 我又怕佢未湊過bb, 唔識煮飯仔,或唔慣抱,隻手會好倦.

Ringo-mom都講個咁,好似比較難相信23歲印印可以教到小朋友. (但無奈佢又好似好好咁),

23嵗又好似唔知定唔定性.

1st one 好似要搏,但若搏到的話,可以維持的關係好似好d,2nd one 好似不過不失,但會有比較.好煩呀.

點好呢?有無other comments lei....thanks

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi 加油站,其實ageny有冇機會比你試到幾個鐘呢? 響印印黎講 後生會比較好d 年紀大係難接受僱主意見 (因為我用過兩個) 我揀後生係因為佢地會有精力照顧小朋友 有d印印好細個黎做野 係真係屋企既支柱 有細佬妹要讀書/父母/仔女之類 呢方面你可以再了解下 其實好講自己個feel既 有時好好樣 但原來衰到不得了既 又或者樣唔好 但好肯做 其實兩者都有比較 如果有得試幾個鐘既 可能會睇到d野 比到答案你

大宅

Thank you from 小荻媽咪.
我試吓問吓佢可唔可以嚟我到試吓先?其實,真係好15/16,都唔知點好?都唔知要穩陣的好or信自己好?又懷疑自己會否太主觀?以客觀因素去睇好似多數人會choose 2nd one. 若調轉有人問我同樣的case, 我都會話2nd one, 但自己又好似對1st one印象好d. At least, she is not too quiet.因我好怕d工人收埋收埋唔出聲.

如果就我的concern, 是否正確or 多餘?
1st maid : 我又怕佢未湊過bb, 唔識煮飯仔,或唔慣抱,隻手會好倦.另外,對細b學講野唔知有無影響.
2nd maid : 唔知佢掂唔掂? 怕佢成日就係kitchen,無時間陪小朋友.

複式洋房

我會choose 第2個,起碼有人介紹先。第一個我一定唔會簡,因為通常係香港做過

子爵府

第2個!
雖然你感覺第1個轉數可能會快d,,但重要係佢之前湊o既係10歲,洗鬼湊咩???
你兩個小朋友都細呀,1歲固然重係一個bb,但6歲都重需要部份照顧及協助!
我會咁諗,湊過NB的,湊1歲難度唔太大吧,相對佢面對個6歲可能會覺得照顧上輕鬆,但反而可能要學習點去同一個6歲小朋友相處!
and有朋友用過我估唔太差,將心比已囉,若個工人係做得唔好,黑心,即使你因為某d原因唔炒得佢,但到完約時都唔會有心幫佢搵僱主啦,佢自己搵到人請又一件事啦,right ?
所以我直覺2號應該差極都有個譜,hahaha~

複式洋房

我想旁人單憑資料都會選2號,起碼唔會太差,但又明白你有個人感覺.你都可以叫2號放假來你家跟你的孩子玩玩,再考慮!

子爵府

我只想講, 朋友的朋友介紹, 太轉截; 請你叫你的朋友給她的朋友的contact number, 自己問清楚。 問下那位僱主對工人有什麼不滿意, 什麼最滿意等等。

話你知, 我朋友都試過 friend's friend 介紹, 但其實那中介人(朋友)一直只係在一般情況下見這工人的表現, 原來那工人在家是另一套的 —— 個工人出街的表現不錯, 其他人見到覺得那僱主很幸運有一位好工人, 但事實上, 在家中郤不甚理想。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

侯爵府

呢兩種type 的工人我都請過

一個好靜, 好似好怕僱主, 吾敢出聲, 叫佢做乜就做乜, 即係吾叫就吾做, 問佢10句, 回一句

吾識同小朋友玩, 得閒寧願lee ma 係廚房

叫佢用多d 時間同小朋友玩, 都吾聽, 寧願埋頭苦幹做家務, 但又吾見得乾淨, 佢亦見左婚, 有小朋友

另外, 後生, 鍾意wet, 打扮, 去街, 依家用緊, 第二個contract

好似passport 寫2x歲??吾記得tim, 之前做左4年係hk同一個contract, 依家係我樹做第3年, 我計過, 好似17歲已經黎hk做野, 果時係underpaid, 第二張約係正價

佢出街真係好yeah, 我自己就一定接受吾到佢出街個樣, 佢可能都知, 所以佢放假, 會等我們出晒街, 佢先打扮, 一返屋企就入廁所落壯, 但, 只要佢教到我仔野, 又幫到我, 我就吾理佢放假點樣打扮................

朋友既朋友介紹, 呢d信吾過...........我都中左招

大宅

Agreed with hinhinmummy, my existing maid is same as " 一個好靜, 好似好怕僱主, 吾敢出聲, 叫佢做乜就做乜, 即係吾叫就吾做, 問佢10句, 回一句吾識同小朋友玩, 得閒寧願lee ma 係廚房叫佢用多d 時間同小朋友玩, 都吾聽, 寧願埋頭苦幹做家務, 但又吾見得乾淨, 佢亦見左婚, 有小朋友" !!!!
So my daughter did not like to play with her and get her helps. Always needs help by me or herself. So I prefer to find a young maid (my maid is 35 years old, she really no energy to play with kids, even she finished her cleaning job. She just stay at room/ kitchen to read the notes !!!!!)

該用戶已被刪除

大宅

Ruby&earl 寫道:
第三個而家第2張約. 佢都係u paid都做. 因為佢真係好錫我2個小朋友

佢咁錫你
該用戶已被刪除

大宅

所謂外傭最低工資, 邊個定呀. (有冇問過僱主及工人呀, 咩叫合理呀. 比個個話多, 收個個就話小)
成日話香港係自由市場, HK人都冇最低工資保障啦.
你老闆請你, 都係話出幾多$你做就做, 吾做就next.
你要知佢地係香港做一個月以u paid 計 $1xxx. 都已經係佢地印尼既一年人工. 就算以其他東南亞地方計. hk govt' 所定都係太高.
又吾係我迫佢要, 都係你情我願. 只可以話我好彩. 姐姐吾同我計govt要幾多. 而係佢要幾多(佢而家都係要2xxx). 而我可以話佢要告我都隨時可以, 因為我重來冇做一d點樣保障自己既方法 (咩出支票再收番現金個d.........)
呢d先至叫做自由市場.
重好過比個個吾開心話吾值. 收個個吾甘心呀.

如果佢反轉豬肚你就慘!合約都有寫明每個月要比幾錢人工,你點可以咁嫁,你覺得個價唔合理你可以唔請,但你u paid係唔

大宅

我地幫過咁多mom去做case..希望你個工人唔好比工會教到佢點做...希望你唔好有個機會上始創...人會變...當佢有一日醒既時侯...俗語有一句就係"反轉豬肚就係屎"....你好好保重...
所謂外傭最低工資, 邊個定呀. (有冇問過僱主及工人呀, 咩叫合理呀. 比個個話多, 收個個就話小)
成日話香港係自由市場, HK人都冇最低工資保障啦.
你老闆請你, 都係話出幾多$你做就做, 吾做就next.
你要知佢地係香港做一個月以u paid 計 $1xxx. 都已經係佢地印尼既一年人工. 就算以其他東南亞地方計. hk govt' 所定都係太高.
又吾係我迫佢要, 都係你情我願. 只可以話我好彩. 姐姐吾同我計govt要幾多. 而係佢要幾多(佢而家都係要2xxx). 而我可以話佢要告我都隨時可以, 因為我重來冇做一d點樣保障自己既方法 (咩出支票再收番現金個d.........)
呢d先至叫做自由市場.
重好過比個個吾開心話吾值. 收個個吾甘心呀.

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi加油站,

其實我都係多口搭咀唧,因為呢d我都請過(我都用過8,9個工人),其實好難響表面睇到係點,所以我建議你試幾個鐘,睇下唔出聲果個係咪真係自顧自做你問乜都唔出聲或者真係咁難相處,或者湊唔掂咁...其實你主要係小朋友既,就留意下同小朋友溝唔溝通到....幾個鐘都睇到野既,試下問ageny 睇下有冇得試囉 問下冇所謂既~

大宅

真係好多謝各位媽咪的意見,你哋大家都好有心咁比咗好多好落實的意見我. 你哋當中好多人都明白我的感受,能了解我比較bias on 1st one 的原因, 另外,多謝有媽咪分享自己的經驗.有媽咪話慢d蠢d慢慢教囉,that's also correct.

我今日吸收咗大家的comment後, 打咗去朋友朋友的agent公司問,知道原來 the 2nd one 之前的之前的employer用咗佢4years, 而我打算打電話問吓個工人,同佢傾吓計,問吓多d佢日常生活的工作 model, 同睇吓可唔可以約到佢出嚟見見. Agency對佢的comment 好好!

至於1st one,因佢無employer 的reference letter,我會嘗試問吓agent可否得到佢employer 的contact no. 個工人話佢僱主want to renew her contract, but she doesn't want. (同埋佢湊開10 years old 都唔做,so I guess she is u paid. 估如果正價,佢唔知會唔會more hardworking. But all are just my guessing)

我會試吓見吓佢哋,帶埋我bun bun去見,等佢都可以比d comment 我.因佢都好想知道邊個嚟陣會湊我細b, 因我工人都好錫我阿b,無奈佢要返屋企唔返黎.
如果我工人唔走就好啦 :<

好'chung'心的多謝大家.

仲要15/16多幾日tim, since I need to make decision within this week.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題