興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

window-虛擬記憶體最小值太低....

各位高人...近黎部腦勁慢又容易hang機...成日彈出呢個~window-虛擬記憶體最小值太低~...請問有乜解決方法呢?唔該晒

大宅

Re: window-虛擬記憶體最小值太低....

當出現虛擬記憶體最小值太低的解決方法:

右鍵我的電腦==>進階==>第一個設定按鈕(虛擬記憶體)
==>進階
==>虛擬記憶體的變更按鈕

在自訂大小中的起始大小調大一點(通常都是設置實體記憶體的1.5~2倍.... eg 512 or 1024)

其實,要視乎你有幾多記憶體及執行的程式而設定

記得不要設太大,否則會造成硬碟的負擔。

背熟佢,被罵者一定比你罵到目定口呆!
講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

洋房

do u know how much ram u got in pc??? If less, better add.
but if it's around 512 already, then depend on how many program u opened, dont open few IE same time. Also norton antivirue eat ram so much.

Check the right bottom coner, is it too many pre load program? like realplay, quicktime, close them.

Dont put too many files on the desktop

monchan 寫道:
各位高人...近黎部腦勁慢又容易hang機...成日彈出呢個~window-虛擬記憶體最小值太低~...請問有乜解決方法呢?唔該晒

大宅

參考click這裡

男爵府

畀面勳章

唔該晒各位高人...搞掂左喇!萬分感激

首頁

尾頁

跳至
熱門主題