懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

孕婦忌食胡桃肉和桂圓...

其實我是從一本台灣的孕婦書內睇到的,但我想知胡桃肉和桂圓是否指合桃肉和龍眼肉呢?

桂圓:甘溫大熱之物,孕婦食後易生內熱,動血動胎引起流產.

大宅

Re: 孕婦忌食胡桃肉和桂圓...

我睇過一本台灣書,話合桃ok,但桂圓就唔知

大宅

但係我睇過d 孕婦食譜話大肚可以飲多d 紅棗水+杞子+龍眼肉啵. 我有左之後差唔多個個星期都有飲.
Pretty Princess Petite Prince

大宅

不如問問中醫啦,中醫會視乎孕婦體質而決定佢應該食d咩架。
我個中醫就禁止我臨生前吃白蓮蘇,佢話對我o黎講太寒涼,我只適宜食腐竹糖水。佢話我食咁寒涼既o野,bb亦會受影響喎。

大宅

初期懷孕千期唔好食桂圓(即龍眼肉), 因為行血, 初期懷孕個胎係好細好細好細, 若果加強血液運行, 勁得濟會整走阿b. 其實初期懷孕唔適宜進補, 只係食多d含有葉酸(如番茄, 深綠色蔬菜)既食物就已經幫到阿b成長好多好多架啦.

而合桃好似無事架, 我上一胎有食, 食左會補bb個腦仔, 我阿囡一出世個前額好突, d親戚朋友個個一見到阿囡個額都話阿囡好"蠢", 第日讀書會好"唔叻". 依家呢胎我都有食合桃.

民房

薳然媽媽:
咁胡桃肉=合桃肉嗎?
我都聴過亞媽同埋d親戚朋友講如果個BB個額好突即係好叻,咁你係有左幾多個月開始食合桃架?同一個月食幾多次?

大宅

應該係一樣架, 我查字典 合核walnut = 胡桃.

我上胎有左3個月開始食, 每天3-4粒, 食到生為止 .

但今胎就好懶&求其 , 一日食吓一日又唔食, 細b第日實無家姐咁聰明 :cry:

複式洋房

我由懷孕初期開始就每日食3-4粒,
另外鍾成日飲魚湯, 同食三文魚架!
呢d都係會補bb個腦仔
bb一出世個前額好突,
e+1歲多, 好多嘢都學得好快架!

複式洋房

我初期懷孕開始, 有食合桃
bb出世個前額好突
e+1歲啦, 學嘢快好多架!

大宅

請問下你地係唔係食original 有殼個d 合桃? 還是係有d 有蜜糖那種呢 ?

民房

我認為應該係有殼個d 合桃會好d,冇殼個d 合桃亞媽話好容易有”益”味.
其實食合桃糊少糖都好正.

民房

從Enfamama優生媽媽內引文:

孕婦營養過分,會造成體重增加及血糖、血脂升高,易導致「妊娠糖尿病」、「妊娠高血壓」,易造成死胎。尤其不可亂服下列補品:
◎ 人參:中醫認為孕婦生理變化氣常有餘,血常不足,容易出現「胎火」。而人參屬大補元氣之品,孕婦若久服或用量過大,易「上火」而加重妊娠嘔吐、水腫和高血壓現象,也可促使陰道出血,導致流產或死胎。
◎ 桂圓:屬甘溫大熱之物,孕婦食後易生內熱,動血動胎引起流產。
◎ 溫補助陽食品:鹿茸、鹿角膠、胎盤、胡桃肉等溫補助陽之品也不宜服用,如病情需要,應在醫生指導下謹慎服用。

首頁

尾頁

跳至