自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有了bb幾個月,大b一歲多,99走了,可出席喪禮嗎?

99 昨天走了, 我老公是大仔, 我小B照過係仔, 之前話過比99知! 99在醫院時千叮萬囑叫我同女女唔好去醫院, 家陣佢走了, 唔知去唔去送佢好? 如果真係送打算將女女放在我媽咪處, 自己跟老公去, 但上唔上山呢, 守唔守夜好呢? 但我99生前又唔想我去醫院, 會唔會都唔想我去殯儀館呢? 好煩, 有沒有人比意見我呢, 多謝!

(註: 我99不是基督徒, 拜神的)

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 有了bb幾個月,大b一歲多,99走了,可出席喪禮嗎?

基本上全家都要到同帶孝(其實妳99d 親家都應去鞠躬)呢d 睇吓妳夫家如何決定好d 各處鄉村各處例.....
我女2001年1月8日QE出世  

公爵府

好媽媽勳章

Re: 有了bb幾個月,大b一歲多,99走了,可出席喪禮嗎?

很中肯的答案 :)

其實照計要出席, 話晒係新抱同孫; 但如果男家覺得小朋友太細, 同埋你粗身大細唔想妳操勞的話, 可以商量吓.

如果妳99將會以道教儀式出殯 (即係有道士打齋同做破地獄儀式嗰d), 新抱係要參與一d程序. 我99出殯時, 我要帶99的神主牌過金橋銀橋; 不過妳有孕在身就唔知有冇唔同.

gloriap 寫道:
基本上全家都要到同帶孝(其實妳99d 親家都應去鞠躬)呢d 睇吓妳夫家如何決定好d 各處鄉村各處例.....

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

點解唔問吓殯儀代理? ?-( 真係各處鄉村各處例,問咗代理,去唔去都心安理得.)

珍珠宮

我覺得冇理由唔出席喎!

男爵府

我都試個咁既情況~(不個係我(女麻) (女麻)亞媽)~
即我叫"亞太"~
個時都係生完大仔...之後有左BB~
我"亞太"就走左~
殯儀館D人話唔怕~但就唔好去睇死者個樣~(係殯儀館)
到時會有人比D野你夾住係條腰到~
即係話比死者知你肚有BB~唔好嚇親佢~
我上山就有~但守夜就冇~
你可去問下殯儀館D人~
佢地會教你點做~
你都唔好咁傷心~

fatfatface 寫道:
99 昨天走了, 我老公是大仔, 我小B照過係仔, 之前話過比99知! 99在醫院時千叮萬囑叫我同女女唔好去醫院, 家陣佢走了, 唔知去唔去送佢好? 如果真係送打算將女女放在我媽咪處, 自己跟老公去, 但上唔上山呢, 守唔守夜好呢? 但我99生前又唔想我去醫院, 會唔會都唔想我去殯儀館呢? 好煩, 有沒有人比意見我呢, 多謝!

(註: 我99不是基督徒, 拜神的)

大宅

正常要去,最緊要問淸楚d野

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

我唔信呢d野, 比著我一定會去送99最後一程, 人地講乜我唔會理

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

軒軒媽咪 is right.

由 軒軒媽咪~ 於 2007-06-11 23:13:38

我都試個咁既情況~(不個係我(女麻) (女麻)亞媽)~
即我叫"亞太"~
個時都係生完大仔...之後有左BB~
我"亞太"就走左~
殯儀館D人話唔怕~但就唔好去睇死者個樣~(係殯儀館)
到時會有人比D野你夾住係條腰到~
即係話比死者知你肚有BB~唔好嚇親佢~
我上山就有~但守夜就冇~
你可去問下殯儀館D人~
佢地會教你點做~
你都唔好咁傷心~

男爵府

我唔知香港殯儀館D人會點教你~
但我就有去~我"亞太"係澳門出殯~
澳門殯儀館D人係咁教我~
而且我都覺得"百冇禁忌"~
殯儀館D人話唔好去睇死者個樣~
但我都有睇~

大宅

咁多位, 唔該晒你地! 因為我99生前成日叫我大住個肚, 朋友生左仔都唔好去醫院同人家屋企, 又叫我千祈唔好去醫院同送喪, 我99是cancer走的, 佢在醫院時叫我老公千祈唔好比我同女女去醫院探佢, 因為我有左同女女太細了! 所以我怕如果去送佢佢唔知會唔會怪我唔聽話, 叫我唔好去的地方我都去! 同埋點解我會上來問, 因為我上次做結構性超聲波時醫生話小B個腦有個氣泡, 要等多一個月番去睇下有無消失左, 如果仲有的話咁小b 可能會有問題! 我老公就無咩所謂, 佢話最緊要我唔影響到自己心理同情緒, 佢話呢d野都係做比生人睇, 我99在生時我地對佢好咪得囉,人死左都係求自己心安!

我自己就想去又唔知99怪唔怪我, 如果唔守夜同上山可唔可以呢?(因為夜晚0係殯儀館始終唔係咁好, 上山又會見太多墳墓, 我唔係咁想!)又, 我個肚咁大個, 上身著到白色衫, 但到時著什麼"富"呢? 是否一定要著白色的, 如是, 在那裡買到還是到場有所安排呢?

大宅

另外, 請問在那裡找殯儀代理, 因為真係好多野都唔識, 有人幫始終好些! 謝謝!

講漏左就係一件好殘忍的事, 我99走個日係我生日來嫁! 以後每年生日都唔知慶唔慶祝好, 做我生日定係做99死忌??

大宅

loknammama 寫道:
正常要去,最緊要問淸楚d野

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

xanax1mg 寫道:
我唔信呢d野, 比著我一定會去送99最後一程, 人地講乜我唔會理

me2
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

禁止訪問

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

sarali 寫道:
我覺得冇理由唔出席喎!

agree, 最多去到. 裝香. 鞠躬至走人囉

珍珠宮

有朋友又係有左 bb ,62 走左,佢有出席喪禮 & 上山,儐儀館 d 人話叫佢帶舊薑係身wor!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

99去世,一定要出席,自己人係百無禁忌架. 前年我奶奶去世,我先知原來儀式中新抱係仲親過女 架,
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

fitceo 寫道:
99去世,一定要出席,自己人係百無禁忌架. 前年我奶奶去世,我先知原來儀式中新抱係仲親過女 架,

內媳同外嫁女之分別
我女2001年1月8日QE出世  

首頁

尾頁

跳至