產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個工人,可照顧2個孩子嗎?

有些擔心,如果一個初生BB和讀K3孩子,一個印傭可否應付得來呢?
請給意見!

公爵府

2019新春慶豚圓

Re: 一個工人,可照顧2個孩子嗎?

我覺得唔係好應付得來. 首先讀K3會比較活躍, 走來走去, 睇少眼都唔得. 初生BB要每3-4小時餵一次奶, 連掃風快者20分鍾, 慢者1粒鍾. 還有其他家務呢? 如湊返学, 放学, 煮lunch比 K3小朋友.....
有冇屋企人可幫幫手呀? 如公公婆婆, 老爺奶奶, 睇頭睇尾會好啲. 就算唔日日嚟, 一星期嚟2-3日, 睇住bb, 比工人做吓執屋, 清潔.....

子爵府

我工人就可以一個人照顧2個孩子,依家我大囝4歲 細囝8個月,佢都冇問題喎,其實好depend on你工人ge能力 同埋 佢鍾唔鍾意 小朋友。

大宅

sandyhung,
can u share with us how your maid allocates her time for taking care of both kids? My second baby will be born in Nov. I am considering employing 1 or 2 maids. Thx!
SandyHung 寫道:
我工人就可以一個人照顧2個孩子,依家我大囝4歲 細囝8個月,佢都冇問題喎,其實好depend on你工人ge能力 同埋 佢鍾唔鍾意 小朋友。

大宅

其實照唔照顧到, 除左睇您工人既能力外, 都要睇返您自己既接受程度, 好似以前d人咁, 媽媽一個揍幾個, 仲煮埋飯等等都得. 現今社會要求高左, 一個工人揍兩個(年齡相差只係3幾年)其實會幾吃力, 仲有家務呢, 我見d朋友, 都係一個工人揍兩個, 但確實係照顧得唔好(有樣睇), 工人又唔會有多餘時間同小朋友玩唱吓歌仔, 又要諗埋工人要抱著初生細b揍大b返學放學呢 ? 若果自己比較'厭尖' 或 好重視小朋友既起居飲食&身心發展, 一個工人未必得.

子爵府

Woodymom,

其實我工人

別墅

Heitsang:

如果你屋企有其他人好似D老人家可以幫手睇下, 都可以只用一個工人! 我十一月會生, 都要請多一個工人, 因為工人還要照顧一個七歲的女孩, 屋企又冇人睇住, 個工人冇可能抱住一個出世不久的BB去接送番學! BB需要extra care ga 加上我地有兩間屋(樓上樓下)..冇辦法啦! :tongue:

首頁

尾頁

跳至