跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有冇讀元朗官立下午校的家長入o黎傾o下啦……

因我囡囡今年9月升讀一年班,想了解學校多一些。

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 有冇讀元朗官立下午校的家長入o黎傾o下啦……

我囡囡都係9月入讀這間學校
但我唔想比佢讀呀...因為真係會好辛苦架
佢地放學回到家都差唔多7點(晚上)
食完飯沖完涼就要立即做功課(雖然佢地話唔多)
第二天一早你就要佢溫書又或者會帶佢佢補習喎
佢邊有自己的時間....真係好慘架
再講...我聽過話2年級就已經要分精英班
咁你自然想佢讀到啦....咁你一年班唔追緊D
你到左2年班就會好辛苦架...係咪
所以我唔想囡囡讀囉...我宜家都攪緊其它學校
希望轉到啦...唔係就慘啦....

民房

那你想找那一間學校?如果有小班教學的就最好了。因為無那麼辛苦。

男爵府

Hi, 我有小朋友現在讀緊,可以一齊share下!

複式洋房

天娜:

我都想了解多D,可否講吓妳對間學校嘅睇法.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我打算俾亞女試一年先,如果真係讀得辛苦先再諗。
現在最麻煩就係亞女的課外興趣班,佢的興趣班全部都在星期六上午返,我都唔知點安排好

男爵府

元小下午校前年換了校長,課程深了很多,一年級英文已轉回Longman課本,而非用故事書教學,而一年級的中文亦較以前要求高左,總之一句講哂,元小下午是一所傳統教學的小學,能不能夠適應是要視乎你小朋友的本質 :-P

複式洋房

天娜:

多謝妳回答.

請問妳為何選此校?妳欣賞學校那方面?有無改善地方?

整體老師對學校投入感??

老師對學生態度??

我只是想認識多D間學校,如有不便可不答.謝謝!

男爵府

半桶水:
其實並沒有什麼不方便,只是問題太闊,未必識答,以下是本人一些愚見,敬請指正
1. 本人的首選並非校,因地點較僻,出入不方便,但現在讀落又OK, 覺得間學校都幾正統(常)--老師和課程
2. 官校老師大部份是公務員,但公務員中亦有好老師,年青的較有幹勁,但一些年老則因循(有等退休feel), 近年亦請了部份合約制老師,但感覺經驗稍遜
3. 老師對家長很有禮貌,留電必覆,而我的小朋友與老師相處融洽,但亦聽聞會鬧/罰時常不做功課的學生
4.值得一提的是學校前年換了校長,課程較以前深,有谷上位feel,而往年升中派位成績是十分理想

複式洋房

天娜:

首先多謝妳的回答.

妳喺學校家長,了解一定比我清楚,我那有資格指正妳呢!太客氣喇!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

今日帶左囡囡參加學校的一個名為「小一上學fun小一學習成果共賞暨幼小銜接課程」
我覺得都唔錯,小朋友有攤位遊戲玩,家長就可以欣賞現在讀謹小一的學生功課學習,可以俾我知道他們的教學成果和程度。
俾我的感覺很好,老師和校長都很親切。當初我都十五十六俾唔俾啊囡讀『因我們係住天水圍返元朗坳頭都幾遠』。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

民房

傳統教學方式,一定要入到精英班,p1不會太多功課,一路上會漸漸增加,我兒子讀p4,九月上p5,通常5至7樣功課,所以要控制時間做功課。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有無人知今年下午校派中的成績呀?
派得好唔好!

[ 本文章最後由 rcywong 於 07-7-13 19:14 編輯 ]

民房

元小下午校派到好中學

我個朋友個女派左等一志願,就係鄉議局中學,大多數人都派到鄉中。如果今年9月是一年班的話,同時被派到黃X惠老師做班主任的話,最好是你的小朋友是文靜及聽話,因為黃老師喜歡小朋友聽話,同時由上堂安靜到落堂,夠鐘就走人,咁就verygood啦。

子爵府

派中成續

原文章由 rcywong 於 07-7-13 19:13 發表
有無人知今年下午校派中的成績呀?
派得好唔好!

rcywong:
今次13個入鄉中,15個入趙中。
上午校就20個鄉中。
唉!比心機喇!老友!!!!!!:-( :-( :-( :-( :-(

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

fafa10322:
謝謝你的消息提供。
我地要好好努力!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題