自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

~溏心金句~

溏心金句好好用

自從溏心風暴出街後,劇中既金句成為全城熱話,佢d金句不但好聽,而且好用!

差人話:「我話係就係,唔駛證據!呢度唔係法庭,唔需要證據,我對眼就係證據!」
戲院工作人員話:「你唔好對號入座!」
有陰陽眼既人話:「我睇人睇咗幾十年,邊個係人,邊個係鬼我睇得出!」
修鞋匠話:「不賢妻,不孝子,頂趾鞋,無法治!」
觀音大士話:「多兒多女多冤家,無兒無女坐蓮花。」
小販話:「昆明擺檔擺明昆呀!」
賭徒話:「耳聽三分假,眼看未為真。」
食家話:「甜的吃,苦的吃,酸的也要吃!」
地產商話:「四千萬...三千萬...二千萬...一毫子我都唔會俾!
神父話:「舉頭三尺有神明呀!」
澳門賽狗賭徒話:「你仲狼過華秀隻狗呀!」
老師對住學生 : 呢度唔係你屋企, 唔好o係度拍台拍柦
老闆話:「未登天子位,先置殺人刀。」
當雀腳遇上水魚: 你理得佢係常在外定常在內,最緊要係要你莉姨常在家
小學生黙書錯字: 有口是和,無口也是禾
大耳窿追數: 有錢便是人,無錢便是鬼
蠟筆裡面莉莉對住白免公仔: 對住你仲可以心平氣和0個個都唔係人0黎0既
封神演義雷震子:掘-掘擂鎚的掘, 擂-掘擂鎚的擂, 鎚-掘擂鎚的鎚
李家x家人: 一家人最緊要講個誠字

伯爵府

Re: ~溏心金句~

http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

水晶宮

畀面勳章

大宅

伯爵府

2019勳章

大宅

笑c 我
果然係金句

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

仲有一段我好鍾意, 不過唔記得清楚, 大約係~「 笑有時, 哭有時, 歡樂有時, 悲傷有時」
有冇人記得呀?

大宅

大宅

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至